Η χώρα μας κρύβει χωριά-θησαυρούς στους ορεινούς της όγκους, τα οποία αξίζει να ανακαλύψει κανείς. Με φόντο το μεγαλείο της ελληνικής φύσης, τα ορεινά χωριά της Ελλάδας ενδείκνυνται για εξορμήσεις από το κλεινόν άστυ παντός καιρού.

Ειδικά, τώρα που φτάνει το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, είναι καλή ευκαιρία για μια απόδραση στην αθάνατη ελληνική φύση. Παρακάτω, ακολουθούν πανέμορφα ορεινά χωριά που θα μας κάνουν να πάρουμε τα βουνά το τριήμερο!

Μεγάλο Χωριό, Ευρυτανία

Από τα πιο δημοφιλή, γραφικά και πανέμορφα χωριά της Ευρυτανίας. Το Μεγάλο Χωριό βρίσκεται σε απόσταση 14 χλμ. από το Καρπενήσι και κερδίζει τον επισκέπτη με το μαγικό του τοπίο, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Φωλιασμένο στην «αγκαλιά» του ελατοσκέπαστου όρους Καλιακούδα, γοητεύει με τα λιθόστρωτα σοκάκια, τα σπίτια χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής, τις πέτρινες βρύσες και την πλούσια φύση που το περιβάλλει.

Βίτσα, Ζαγόρι

Ένα παραδοσιακό χωριό στην καρδιά του Ζαγορίου, που συνδυάζει το πλούσιο φυσικό περιβάλλον με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η Βίτσα, χτισμένη αμφιθεατρικά στο κεντρικό Ζαγόρι, βρίσκεται στην είσοδο του Βίκου, σε απόσταση 35 χλμ. από τα Γιάννενα.

Χωρισμένη στην Άνω και Κάτω Βίτσα, είναι γεμάτη με πέτρινα σπίτια, εκκλησίες, δρόμους και πλατείες  που εντυπωσιάζουν από την πρώτη στιγμή τον επισκέπτη.

Ανδρίτσαινα, Ηλεία

Αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά του Λυκαίου όρους, η Ανδρίτσαινα –ένα από τα ομορφότερα χωριά του νομού Ηλείας– εντυπωσιάζει τον επισκέπτη τόσο με την προσεγμένη αρχιτεκτονική της όσο και με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον που την περιβάλλει. Λιθόστρωτα, δαιδαλώδη σοκάκια, μεγαλοπρεπή αρχοντικά και πέτρινες βρύσες συνθέτουν γραφικές εικόνες μοναδικής ομορφιάς.

Σε όσα αξίζει κανείς να επισκεφτεί στο χωριό ανήκουν η ιστορική βιβλιοθήκη με έγγραφα αξίας που αφορούν τη Γαλλική και την Ελληνική Επανάσταση, το Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και ο αρχαίος ναός του Επικούρειου Απόλλωνα (έργο του Ικτίνου) στην περιοχή Βάσσες (14 χλμ.). Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το φαράγγι της Νέδας, ιδανική επιλογή για εξόρμηση στη φύση.

Συρράκο, Τζουμέρκα

Το «πέτρινο στολίδι» της Ηπείρου, όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν, βρίσκεται στα 1.150 μέτρα στο βουνό Λάκμος. Η διαδρομή μέχρι να φτάσετε στο χωριό είναι απλώς συγκλονιστική με τις χαοτικές χαράδρες και τα επιβλητικά Τζουμέρκα. Αλλά και το ίδιο το χωριό μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι. Παντού τρεχούμενα νερά, πέτρινα γεφύρια, πέτρινα σπίτια, λιθόστρωτα καλντερίμια είναι κάποια από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χωριού, που είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός.

Το Συρράκο χρονολογείται περίπου από τον 15ο αιώνα και αποτελεί έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς οικισμούς της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται μέσα στο χωριό. Αφού σταθμεύσετε στην είσοδό του, περάστε το όμορφο πέτρινο γεφύρι που ενώνει τον δρόμο με το χωριό και αφεθείτε στην αυθεντική ομορφιά της ηπειρώτικης γης. Το Συρράκο απέχει 85 χλμ. από τα Ιωάννινα και 90 χλμ. από την Άρτα.