Είναι ο τόπος των αντιθέσεων. Από τη μία κατέχει την πρωτιά με το πιο ψυχρό κλίμα στην Ελλάδα και από την άλλη σε κάθε γωνιά της «αναδύει» μία ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα. Αυτή είναι η Φλώρινα, η «κούκλα της Μακεδονίας», ένας προορισμός που αξίζει να βάλει κανείς στην ατζέντα των ταξιδιών σου.

Εξάλλου, όσα πρόκειται να ανακαλύψετε, θα σας συναρπάσουν, ενώ η φιλόξενη αγκαλιά των κατοίκων της, θα σας κάνει να νιώσετε πιο οικεία από ποτέ. Ειδικά, στα χωριά του νομού, τα οποία διαθέτουν τη δική τους ξεχωριστή ομορφιά, θα ανακαλύψετε τι σημαίνει «Μακεδονική φιλοξενία».

Παρακάτω σάς έχουμε 5 λόγους που αξίζει να βάλετε τη Φλώρινα στο πρόγραμμα για το επόμενο ταξίδι σας.

Η «κούκλα της Μακεδονίας»

Η πόλη της Φλώρινας γίνεται η βάση του ταξιδιού σας, καθώς μπορείτε να απολαύσετε τις δικές της ξεχωριστές ομορφιές, αλλά και να κάνετε εξορμήσεις στις γύρω περιοχές. Η «κούκλα της Μακεδονίας», όπως την αποκαλούν, συνδυάζει τον σύγχρονο τρόπο ζωής με τον παραδοσιακό. Χτισμένη σε υψόμετρο 687 μέτρων, στη δυτική Μακεδονία, η κινηματογραφική Φλώρινα (εκεί γυρίστηκε το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού, του Θόδωρου Αγγελόπουλου) κρατά αναλλοίωτη την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική της ταυτότητα, με χαρακτηριστικά δείγματα των περασμένων αιώνων, νεοκλασικής και μακεδονικής τεχνοτροπίας, και πολλά κτίσματα από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Φλώρινα

Σημείο αναφοράς της είναι ο ποταμός Σακουλέβας που τη διασχίζει, με εντυπωσιακά κτίρια να κοσμούν τις όχθες του. Επίσης, είναι και μία πόλη με πολιτιστική ταυτότητα, καθώς εδώ βρίσκεται ένα πλήθος μουσείων και πολιτιστικών κέντρων, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας και τα Λαογραφικά Μουσεία της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας και του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης», το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Καλλιτεχνών, η Δημόσια Βιβλιοθήκη «Βασιλικής Πιτόσκα» αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος της ελληνιστικής πόλης, στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα.

Το παραμυθένιο Νυμφαίο

Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα χωριά όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι του όρους Βίτσι, σε υψόμετρο περίπου 1.350 μέτρων, σε απόσταση 57 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού. Το αλπικό τοπίο που το περιβάλλει, απλά θα σας συγκλονίσει.

Το Νυμφαίο διαθέτει πετρόκτιστα σπίτια, εντυπωσιακά αρχοντικά και λιθόστρωτα σοκάκια, και όλα μαζί συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.

Φλώρινα

Στο χωριό αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, το ναό το προστάτη του Αγίου Νικολάου, καθώς και το Πάρκο Άγριας Φύσης. Σημείο αναφοράς του οικισμού αποτελεί το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρου για την προστασία της άγριας πανίδας (κυρίως αρκούδων και λύκων) και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο άγνωστος Άγιος Παντελεήμονας

Πρόκειται για ένα άγνωστο στον πολύ κόσμο χωριό, το οποίο όμως, όταν το ανακαλύψετε, θα συμφωνήσετε πως είναι σωστό… διαμαντάκι! Ο Άγιος Παντελεήμονας βρίσκεται περίπου 40 χλμ μακριά από την πόλη της Φλώρινας και είναι αμφιθεατρικά χτισμένος στη νοτιοδυτική όχθη της λίμνης Βεγορίτιδας.

Η βόλτα στα πέτρινα γραφικά σοκάκια του χωριού θα σας ανταμείψει, καθώς σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό, θα ανακαλύψετε τα παλαιά Μακεδονίτικα αρχοντικά, πυργόσπιτα καθώς και πέτρινα κτίρια με την αξιόλογη αρχιτεκτονική. Εκεί, βρίσκεται και το Πυργόσπιτο του Σταύρου Μπλάγα που χρονολογείται από το 1908, ενώ το 1986 χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης.

Φλώρινα

Μην παραλείψετε να κάνετε έναν περίπατο κατά μήκος της λίμνης, θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό με τη θέα που απλώνεται μπροστά σας. Επίσης, ο Άγιος Παντελεήμονας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το κρασί και την παραγωγή του.

Το χιονοδρομικό κέντρο Πισοδέρι

Σε απόσταση μόλις 29 χλμ από την πόλη της Φλώρινας, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας Πισοδερίου, ένα από τα παλαιότερα της χώρας. Περιβάλλεται από ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς, καθώς από την κορυφή του χιονοδρομικού, η θέα προς τις λίμνες των Πρεσπών είναι απίστευτη, ενώ οι διαδρομές των πιστών ανάμεσα από τις οξιές δίνουν μια άλλη διάσταση και ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Η Βίγλα σήμερα διαθέτει πολλούς αναβατήρες και πίστες και ένα από τα ομορφότερα σαλέ που υπάρχουν στα ελληνικά βουνά.

Η κινηματογραφική Λίμνη Πετρών

Σε αυτό το ταξίδι ανακαλύπτουμε και άγνωστους προορισμούς, αλλά σωστά «διαμαντάκια», όπως η λίμνη Πετρών με το συγκλονιστικό σκηνικό που θυμίζει κινηματογραφικό καρέ. Η πανέμορφη λίμνη βρίσκεται σχεδόν 1 χλμ. βορειοδυτικά του Αμύνταιου και περίπου 33 χλμ, μακριά από την πόλη της Φλώρινας.

Ηλιοβασίλεμα στη λίμνη Πετρών

Η έκτασή της αγγίζει τα 12 χλμ., ενώ το βάθος τα 3,5 μέτρα. Στα νερά της βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 90 είδη πτηνών, μάλιστα κάποια πολύ σπάνια είδη, ανάμεσα στα οποία η νανόχηνα και η λαγγόνα. Αυτή την εποχή, μπορεί και να έχουν παγώσει τα νερά της, οπότε πσιτέψτε μας, το σκηνικό θα γίνει ακόμα πιο μαγικό.