Οι περισσότεροι όταν ήταν μικρά παιδιά κάποια στιγμή θα ονειρευτήκατε σίγουρα να χτίσετε ένα δεντρόσπιτο. Κάτι που έκανε πράξη ένας Ιάπωνας, μετατρέποντας το παιδικό του όνειρο σε ενήλικη πραγματικότητα.

Μεγαλώνοντας στο Τόκιο, ο Satoru Kikugawa επισκεπτόταν συχνά το εξοχικό της οικογένειας στην εξοχή, όπου έμαθε να εκτιμά τη φύση. Ένα ιαπωνικό παιδικό βιβλίο με τίτλο «Θέλω ένα μεγάλο δέντρο» πυροδότησε το όνειρο να αποκτήσει μια μέρα το δικό του δεντρόσπιτο.

Ωστόσο, μόλις δεκαετίες αργότερα, ένα οικογενειακό ταξίδι στο Βόρνεο έφερε την ανάγκη και την ώθηση να κάνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

Όπως εξηγεί ο Kikugawa στο CNN Travel, πετούσε πάνω από το νησί όταν είδε ένα μεγάλο δάσος να κόβεται και να μετατρέπεται σε φυτεία φοινίκων.

«Καταλαβαίνω οικονομικά ότι η πώληση ξυλείας αποφέρει ένα σταθερό εισόδημα, αλλά αυτό επηρεάζει τα επίπεδα άνθρακα και την ποικιλομορφία της άγριας ζωής. Σκέφτηκα λοιπόν πώς μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον που να μπορεί να προσφέρει ακόμα εισόδημα στους ντόπιους», λέει ο Kikugawa.

Αυτός ήταν ο πρώτος σπόρος για αυτό που σήμερα είναι το Treeful, ένα πολυτελές θέρετρο στην Οκινάουα.

Πώς το παιδικό όνειρο έγινε πραγματικότητα

Δεντρόσπιτο στην Ιαπωνία

Υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα, καθώς ο Kikugawa δεν είχε απολύτως καμία ιδέα για το πώς να χτίσει ένα δεντρόσπιτο. Την ημέρα, εργαζόταν ως πρόεδρος της Gala Inc, μιας εταιρείας που δημιουργεί βιντεοπαιχνίδια ρόλων, μεταξύ άλλων.

Έτσι, στράφηκε στο YouTube και άρχισε να παρακολουθεί εκπαιδευτικά βίντεο. Χρειάστηκαν χρόνια, καθώς και πολλές δοκιμές και λάθη. Έπρεπε να μάθει μόνος του πώς να χρησιμοποιεί ένα δισκοπρίονο και άλλα ξυλουργικά εργαλεία.

Ο Kikugawa κατάφερε να αγοράσει κάποια γη στη δασώδη Οκινάουα. Αλλά αντί να επιλέξει την τοποθεσία και στη συνέχεια να κόψει ένα δέντρο, περπάτησε τριγύρω μέχρι να δει το κατάλληλο δέντρο, το οποίο «αγκάλιασε». Από εκεί και πέρα, άρχισε να χτίζει το σπίτι γύρω από αυτό.

Μια οικογενειακή υπόθεση

Δεντρόσπιτο στην Ιαπωνία

«Αρχικά, όταν είχα αυτή την ιδέα [του δεντρόσπιτου], δεν είχα μεγάλη υποστήριξη», λέει ο Kikugawa. «Πολλοί με έβλεπαν απλώς ως έναν πλούσιο άνθρωπο που έψαχνε να βρει ένα χόμπι».

Υπήρξε όμως κάποιος που πίστεψε στην ιδέα του Kikugawa -η κόρη του Maha. Η ίδια λέει στο CNN ότι ο πατέρας της της εμφύσησε την αγάπη για τη φύση από την παιδική της ηλικία.

Η Maha συνέχισε να σπουδάζει επιστήμη και πολιτική οικοσυστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Στη συνέχεια, συνόδευσε τον πατέρα της σε ταξίδια στην Κόστα Ρίκα και τις ΗΠΑ για να δοουν από κοντά παρόμοια έργα δεντρόσπιτων. Ο Kikugawa ολοκλήρωσε την πρώτη από τις κατασκευές του, το Spiral Treehouse, το 2014, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο μέρος του σημερινού Treeful.

«Από μικρή ηλικία, ο πατέρας μου με δίδαξε τη σημασία της φύσης. Τώρα δουλεύουμε μαζί μέσω αυτού του βιώσιμου θέρετρου με δεντρόσπιτα για να την προστατεύσουμε και να στείλουμε ένα μήνυμα στους άλλους για τις αξίες της».

Δεντρόσπιτο στην Ιαπωνία

Τώρα, υπάρχουν τέσσερα δεντρόσπιτα σε αυτό το θέρετρο, το καθένα από τα οποία είναι χτισμένο για να διασφαλίζει τη μικρότερη δυνατή όχληση του περιβάλλοντος. Ένα από αυτά, το AeroHouse, χτίστηκε 1,2 μέτρα πάνω από το επίπεδο του εδάφους για την προστασία του τοπικού ενδιαιτήματος της άγριας ζωής.

Χρησιμοποιήθηκαν ξύλινοι πείροι αντί για μεταλλικές βίδες και τα δωμάτια διαθέτουν τουαλέτες κομποστοποίησης. Το νερό του πηγαδιού αποστειρώνεται με υπεριώδες φως, αποφεύγοντας τη χρήση χλωρίου.

Τα δάπεδα και η οροφή είναι κατασκευασμένα από τεμαχισμένο ξύλο, ώστε το φως του ήλιου να μπορεί να εξακολουθεί να ρέει μέσα στο δεντρόσπιτο και να παρέχει ενέργεια στα φυτά που βρίσκονται από κάτω, αποφεύγοντας τη διατάραξη του οικοσυστήματος.

Η διακόσμηση των δωματίων, όπως οι λάμπες και τα ράφια με τα βιβλία, είναι, επίσης, κατασκευασμένη από πέτρες και κλαδιά που έχουν πέσει φυσικά από το δάσος. Και η Ντόνα, η κατσίκα του θέρετρου, διατηρεί το γρασίδι σε καλή κατάσταση!

Χτίζοντας μια «κληρονομιά»

Δεντρόσπιτο στην Ιαπωνία

Επτά χρόνια αφότου ο Kikugawa άρχισε να χτίζει το πρώτο δεντρόσπιτο, το θέρετρο άνοιξε το 2021.

Έκτοτε, έχει κερδίσει αρκετά βραβεία σχεδιασμού και αναγνώριση από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες για το χαμηλότερο δεντρόσπιτο στον κόσμο, με ύψος «3,6 μέτρα κάτω από τη βάση του δέντρου υποδοχής».

Αλλά ο ιδρυτής του Treeful έχει οράματα πέρα από την πατρίδα του, την Ιαπωνία. Ο Kikugawa συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Καμπότζης σε ένα έργο για την κατασκευή δεντρόσπιτων μέσα στο Εθνικό Πάρκο Phnom Kulen κοντά στο Siem Reap. Είναι μία από τις πολλές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας.

«Θέλω να αναπτύξω αυτή την επιχείρηση και να την κάνω διεθνή», λέει ο Kikugawa.