Η Virgin Galactic πρόκειται να πραγματοποιήσει σε λίγο το πρώτο εμπορικό ταξίδι στο διάστημα, ένα εγχείρημα που θα μεταδοθεί σε ζωντανή μετάδοση σε όλο τον κόσμο, ενώ είναι ιδιαίτερα ακριβό, αφού ένα εισιτήριο κοστίζει 450.000 δολάρια.

Σύμφωνα με τον theguardian.com, θα έχει διάρκεια 90 λεπτών, ενώ δύο Ιταλοί αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας και ένας μηχανικός αεροδιαστημικής από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας έχουν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν μαζί με έναν εκπαιδευτή της Virgin Galactic και τους δύο πιλότους του διαστημικού αεροπλάνου σε μια πτήση που θα τους μεταφέρει περίπου 80 χιλιόμετρα, πάνω από την έρημο του Νέου Μεξικού.

Οι επιβάτες στην καμπίνα του διαστημικού αεροπλάνου θα βιώσουν λίγα λεπτά έλλειψης βαρύτητας και θα μπορούν να ρίξουν μια ματιά στην καμπυλότητα του πλανήτη κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου ταξιδιού τους σημερα (29/6). Η ζωντανή ροή της πτήσης ξεκινά στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στον ιστότοπο της Virgin Galactic.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον που διοργανώνει το ταξίδι

Μέχρι στιγμής, η Virgin Galactic έχει πουλήσει περίπου 800 εισιτήρια για τις εμπορικές της πτήσεις – 600 πουλήθηκαν μεταξύ 2005 και 2014 από 200.000 έως 250.000 δολάρια και 200 έχουν πουληθεί από τότε προς 450.000 δολάρια το καθένα.

Σύμφωνα με την Virgin Galactic, η επόμενη προγραμματισμένη εμπορική διαστημική πτήση της εταιρείας – Galactic 02 – έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο και οι μηνιαίες πτήσεις προς το διάστημα αναμένεται να πραγματοποιούνται μετά την εκτόξευση.

Το εγχείρημα του Μπράνσον ανταγωνίζεται με την εταιρεία του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος, Blue Origin, η οποία έχει ήδη στείλει 32 ανθρώπους στο διάστημα. Αλλά μετά από ένα ατύχημα τον Σεπτέμβριο του 2022 κατά τη διάρκεια μιας μη επανδρωμένης πτήσης, ο πύραυλος της Blue Origin έχει προσγειωθεί. Η εταιρεία υποσχέθηκε τον Μάρτιο να ξαναρχίσει σύντομα τις διαστημικές πτήσεις.