Όσον υπάρχουν καταγγελίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Nissan δεν μπορέσει να μείνει ήσυχη. Έχοντας ήδη επιλύσει το ζήτημα του ογκώδη φορτιστή με μια μικρότερη έκδοση, η επόμενη πρόκληση που θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει η Nissan είναι ο χρόνος φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι DC γρήγοροι φορτιστές μπορούν φορτίσουν το EV μέχρι περίπου το 80% της χωρητικότητάς του σε μόλις τριάντα λεπτά, όταν η εναλλακτική πρόταση είναι να αφήσεις το αυτοκίνητο ένα ολόκληρο βράδυ για να γεμίσει ενέργεια. Όμως, τριάντα λεπτά είναι ίσως πολύ περισσότερος χρόνος απ’ όσο θα ήθελε κάποιος να διαθέσει εκτός δρόμου. Η νέα τεχνολογία της Nissan, αν όλα πάνε σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα φορτίζει την μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου πλήρως μέσα σε 10 λεπτά, λιγότερο χρόνο από ότι χρειάζεστε δηλαδή και τώρα για γεμίσετε ένα αυτοκίνητο στο βενζινάδικο.

Με το Kansai University αποτελεί ως φαίνεται σημείο αναφοράς για την Nissan, μιας και μηχανικοί και ερευνητές εκεί έχουν ένα πυκνωτή ηλεκτρόδιο από οξείδιο του βολφραμίου και οξείδιο του βαναδίου. Ο οποίος φορτίζει γρηγορότερα και είναι σε θέση να αποθηκεύσει αυτή την ενέργεια, δίχως να αλλοιώνει την χωρητικότητα της μπαταρίας.

Η Nissan ωστόσο, δεν είναι η μόνη ιαπωνική εταιρεία με σούπερ γρήγορη τεχνολογία φόρτισης – πέρυσι, η JFE Engineering ανακοίνωσε ότι είχε αναπτύξει ένα σύστημα φόρτισης 3 λεπτών. Η Nissan βλέποντας αυτήν την πρόκληση, εργάζεται σκληρά για να κατεβάσει ακόμα περισσότερο το χρόνο φόρτισης.

Το μειονέκτημα σε όλες αυτές τις θαυμαστές τεχνολογίες είναι ότι θα τις χαρούμε σε καμιά δεκαριά χρόνια από τώρα σε εμπορική μορφή. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον μέχρι τότε να έχουν βελτιωθεί και τα συστήματα αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Πηγή: proho.gr