Το ενδεχόμενο να τροφοδοτήσει τις εγκαταστάσεις της με ενέργεια από πυρηνικό αντιδραστήρα εξετάζει μία εταιρία κατασκευής data center, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη έχει πολύ μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις από τους τυπικούς υπολογιστές.

«Ένα κανονικό data center χρειάζεται περίπου 32MW ηλεκτρισμού. Για ένα AI data center, οι απαιτήσεις εκτοξεύονται στα 80MW», εξήγησε ο CTO της Digital Realty, Chris Sharp.

Καθώς αναπτύσσεται όμως η AI, πώς θα στηριχτούν τα data centers στα υπάρχοντα δίκτυα ηλεκτρισμού χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα στην υπόλοιπη βιομηχανία ή στην οικιακή χρήση ηλεκτρισμού; Ο Sharp λοιπόν προβλέπει πως στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, τα data centers θα έχουν τους δικούς τους ενσωματωμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η τεχνολογία είναι ήδη διαθέσιμη με τους Small Modular Reactors (SMR), οι οποίοι παράγουν περίπου το 1/3 ενός τυπικού, πλήρους κλίμακας πυρηνικού εργοστασίου. Δεν υπάρχει ακόμα εμπορική διάθεση για του SMR, αλλά η Κίνα κατασκευάζει τον πρώτο του κόσμου, ενώ παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται στα πυρηνικά υποβρύχια.

Υπάρχουν και αρκετές εταιρίες που αναπτύσσουν SMR για εμπορική χρήση, κυρίως για τροφοδότηση μικρών πόλεων.

Ωστόσο, άλλοι ερευνητές θεωρούν πως το κόστος κατασκευής ενός SMR θα αποδειχθεί δυσβάσταχτο σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θεωρούν επίσης πως θα αργήσει αρκετά η έλευσή τους στην αγορά, ενώ η επανάσταση της AI λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή.

Πώς θα μοιάζει όμως ένα πυρηνικό data center; Οι υποστηρικτές οραματίζονται μία μεγάλη δεξαμενή ανοξείδωτου χάλυβα η οποία θα περιέχει το SMR και θα βυθιστεί 15 μέτρα στο έδαφος. Έπειτα, το data center θα χτιστεί γύρω από τον αντιδραστήρα.