Σημαντικές αλλαγές βρίσκονται στον ορίζοντα για τα iPhone, αφού το iOS 17.4 θα έρθει να φέρει τα πάνω κάτω στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, η αμερικανική εταιρία θα αναγκαστεί να ανοίξει το οικοσύστημά της για τους κατόχους iPhone στην Ευρώπη, όπως επιβάλει το νέο DMA νομοσχέδιο.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να επιτρέψει στο iOS και App Stores τρίτων, καθώς και το sideloading εφαρμογών. Αυτές οι αλλαγές θα φέρουν το λειτουργικό σύστημα της Apple πιο κοντά στη φιλοσοφία του Android, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία θα μπορεί κάποιος με επίσημο τρόπο να κατεβάζει εφαρμογές που φιλοξενούνται εκτός του επίσημου App Store στο iPhone του.

Ωστόσο, με αφορμή τη νέα νομοθεσία, η Apple ανακοίνωσε και διάφορα μέτρα που βρήκαν αντίθετες εταιρίες όπως το Spotify, την Epic Games και την Microsoft. Για παράδειγμα, η Apple θα επιτρέψει στους developers να χρησιμοποιήσουν 3rd party app stores, αλλά θα πρέπει να πληρώνουν €0.50 για κάθε εγκατάσταση της εφαρμογής τους ετησίως, μετά τα 1 εκατομμύριο downloads!

Τώρα, η Apple προέβη σε μια ακόμη ανακοίνωση που μάλλον είναι αντίθετη από αυτό που ευελπιστούσε να επιφέρει το DMA της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, τα iPhone στην Ευρώπη θα σταματήσουν να υποστηρίζουν τα PWAs (Progressive Web Apps). Πρόκειται για τις διαδικτυακές εφαρμογές που μπορούσε να προσθέσει κάποιος στην αρχική σελίδα του iPhone του, όταν επισκεπτόταν διάφορες ιστοσελίδες που διέθεταν progressive web app.

Τα συγκεκριμένα apps χρησιμοποιούσαν τη rending μηχανή του Safari και λειτουργούσανν θεωρητικά ως ιστοσελίδες, που είχαν όμως τη δυνατότητα να χειριστούν native λειτουργίες του iPhone, στέλνοντας για παράδειγμα ειδοποιήσεις, δείχνοντας badges στο μενού, έχοντας δικό τους αποθηκευτικό χώρο, κοκ. Ένα από τα δημοφιλέστερα Web Apps ήταν αυτό του Facebook Gaming, με την υπηρεσία να προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να παρακάμψει τα τσουχτερά τέλη της Apple.

Τώρα, η Apple ξεκαθάρισε πως τα PWAs θα καταργηθούν πλήρως στην Ευρώπη. Με το iOS 17.4, όταν κάποιος θα προσπαθεί να εγκαταστήσει ένα PWA στο iPhone του, απλά θα δημιουργείται μια συντόμευση στην αρχική οθόνη και η όποια ιστοσελίδα θα ανοίγει συμβατικά στο Safari.

Η Apple ρίχνει το μπαλάκι στην ΕΕ για αυτή της την απόφαση, τονίζοντας ότι στο παρελθόν τα Web Apps χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία του WebKit του Safari και έτσι η εταιρία μπορούσε να εγγυηθεί πως θα είχαν αντίστοιχη απόδοση και ασφάλεια με τις κανονικές native εφαρμογές του iOS. Ωστόσο, μιας και η EE θα υποχρεώσει την Apple να υποστηρίζει και εναλλακτικά browser engines, η εταιρία ισχυρίζεται πως ανοίγει το παράθυρο έτσι ώστε «κακόβουλες εφαρμογές να μπορούν να διαβάσουν δεδομένα από άλλα web apps και να εκμεταλλευτούν κενά για να αποκτήσουν πρόσβαση στην κάμερα, το μικρόφωνο ή την τοποθεσία του χρήστη χωρίς να δώσει συγκατάθεση». Για το λόγο αυτό, η Apple αποφάσισε να σταματήσει να τα υποστηρίζει εντελώς.

Η σχετική επισήμανση αναρτήθηκε στην support ιστοσελίδα της Apple για τους developers και μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ.