Η ταινία Matrix των αδερφών Wachowski που περιγράφει μια μελλοντική δυστοπία, όπου ο κόσμος είναι ψηφιακός, αλλά μοιάζει αληθινός, μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε λίγα χρόνια χάρη στα Apple Vision Pro.

Φυσικά, οι μηχανές δεν θα σκλαβώσουν την ανθρωπότητα, αλλά ο άνθρωπος μπορεί να γίνει δέσμιος της τεχνολογίας, αφού δεν θα μπορεί να ξεχωρίζει τον αληθινό από τον ψηφιακό κόσμο. Αυτό θα δημιουργήσει λοιπόν, τόσο σωματικά προβλήματα, όπως δυσλειτουργίες στον εγκέφαλο, όσο και κοινωνικά, γιατί μπορεί να αναδειχθεί ένα νέο κοινωνικό σύστημα.

Το Business Insider αναφέρει πως επιστήμονες έκαναν σχετικές μελέτες και χαρακτήρισαν πειραματόζωα όσους χρησιμοποιούν καθημερινά για ώρες γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, όπως της Apple ή της Meta.

Τα γυαλιά Apple Vision Pro

Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος επηρεάζεται σημαντικά και δεν μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα από το ένα περιβάλλον στο άλλο, μειώνοντας την ανθρώπινη αντίληψη. Αυτό, οφείλεται στο γεγονός ότι το μηχάνημα επεξεργάζεται πιο αργά τα πραγματικά στοιχεία -χρόνος, απόσταση, χρώματα- σε σχέση με τα ανθρώπινα μάτια ή τον εγκέφαλο. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί μια μέση λύση, γιατί ο χρήστης βλέπει μεν την ψηφιακή εικόνα ως αληθινή, αλλά ποτέ δεν θα ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα που βιώνει.

Μάλιστα, στη σχετική μελέτη οι επιστήμονες προσπάθησαν να ακολουθήσουν την καθημερινή τους ρουτίνα και απέτυχαν οικτρά, γιατί δεν μπόρεσαν να υπολογίσουν τις πραγματικές συνθήκες, παρά το γεγονός ότι προσαρμόστηκαν στις ψηφιακές.

Παραδείγματος χάριν, μπορούσαν να πατήσουν το κουμπί σε ένα ασανσέρ, αλλά πάντα νόμιζαν πως ήταν πιο μακριά ή πιο κοντά από το χέρι τους, ενώ μόνο χωρίς τα γυαλιά αντιλαμβάνονταν την αληθινή απόσταση. Αυτό όμως άρχισε να αλλάζει όσο φορούσαν τα γυαλιά και μετά από κάμποσες προσπάθειες απέτυχαν και στον πραγματικό κόσμο.

Οι δύο σοβαροί κίνδυνοι που αναδύονται

Τα Vision Pro μπορούν να λειτουργήσουν ως gadgets ψυχαγωγίας και ο άνθρωπος να προσαρμοστεί εύκολα σε αυτό το μοτίβο. Όμως η συχνή χρήση ενέχει δύο κινδύνους, ένα σωματικό και έναν φιλοσοφικό.

Ο πρώτος κίνδυνος αφορά το σώμα, καθώς δεν έχει εξακριβωθεί αν η μεγάλη παραμονή στον ψηφιακό κόσμο μπορεί να μειώσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και συνάμα επηρεάσει άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος ή και αλλοιώσει λειτουργίες. Αντιθέτως, οποιοδήποτε στοιχείο υπάρξει, θα είναι από τους ίδιους τους χρήστες, που έχουν μετατραπεί άθελά τους σε πειραματόζωα.

Έπειτα, ο δεύτερος κίνδυνος αφορά τη σύνθεση της κοινωνίας. Στο σήμερα, αν είσαι σε ένα γεμάτο λεωφορείο, μπορείς να βάλεις τα Vision Pro και εξαφανίσεις τον κόσμο, που θα αντικαταστήσεις με μια αμμώδη παραλία. Τι θα συμβεί όμως, αν κάποιος θελήσει να εξαφανίσει τους αστέγους στο δρόμο, τους κοντούς, τους ψηλούς και ούτω καθεξής;

Γυαλιά εικονικής πραγματικότητας

«Με αυτό το μηχάνημα μπορείς να διαγράψεις πράγματα στον αληθινό κόσμο. Μοιάζει αθώο, αλλά αν εφαρμοστεί από όλους, θα είμαστε σε ένα μέρος που όλοι συνυπάρχουμε, αλλά χωρίς κοινό έδαφος. Ο κάθε ένας θα ζει την ψευδαίσθηση του και δεν θα επικοινωνούμε, τουλάχιστον όπως ξέρουμε», είπε ο Jeremy Bailenson, διευθυντής του Εργαστηρίου Εικονικής Ανθρώπινης Αλληλεπίδρασης στο Στάνφορντ.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «οι άνθρωποι θα βρίσκονται στον ίδιο φυσικό χώρο, βιώνοντας ταυτόχρονες, οπτικά διαφορετικές εκδοχές. Δεν θα έχουμε κοινό έδαφος και όλοι θα είμαστε ξένοι, αλλά ταυτόχρονα γνωστοί. Αν κάνει κάποιος λάθος, δεν θα μπορούμε πάντα να το εντοπίζουμε, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό».

Ειδικοί στο ψηφιακό κόσμο θεωρούν ότι η τεχνολογία των Vision Pro δεν είναι το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος χρήσης από τους ανθρώπους. «Όπως φτιάξαμε κανόνες για τα πυρηνικά, την οδήγηση και άλλα πράγματα, έτσι πρέπει να κάνουμε και με αυτό», δηλώνουν ορισμένοι ειδικοί, θεωρώντας ότι η ανθρωπότητα βαδίζει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι, λόγω άγνοιας των προϊόντων που φτιάχνει.