Για το αποψινό ματς με την Ελλάδα, την πιθανή αποτυχία της «φούρια ρόχα» αλλά και τη μάχη του με τον καρκίνο, μιλά ο τεχνικό διευθυντής της Ισπανίας, Χοσέ Φρανθίσκο Μολίνα.

Από τον Ιούλιο του 2018 στο συγκεκριμένο πόστο, διαδεχόμενος τον Φερνάντο Ιέρο, ανανέωσε μέχρι το 2023 και πλέον αισθάνεται και ο ίδιος το βάρος μιας πιθανής αποτυχίας πρόκρισης στο τουρνουά του Κατάρ.

Αναλυτικά όσα είπε ο Χοσέ Μολίνα

Είναι τελικός για την εθνική Ισπανίας;

Λοιπόν, είναι τελικός στο πλαίσιο ότι πρέπει να νικήσουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να νικήσουμε. Ο στόχος μας είναι να πάρουμε το απευθείας εισιτήριο για το Μουντιάλ του Κατάρ, να κατακτήσουμε την πρώτη θέση του ομίλου. Και γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να νικήσουμε, αυτό μόνο το αποτέλεσμα μας κάνει. Και αυτό θα προσπαθήσουμε.

Ποια είναι η άποψή του για την Εθνική Ελλάδας;

Μας δημιούργησε πολλά προβλήματα στη Γρανάδα, ήταν πολύ καλά οργανωμένη στο αμυντικό κομμάτι. Στη δική μας άμυνα, είναι αλήθεια, δεν δημιούργησε πολλά προβλήματα γιατί την πιέσαμε να μείνει κοντά στην περιοχή της. Δεν μπορέσαμε να διαρρήξουμε αυτήν την αμυντική τετράδα, ήταν καλά οργανωμένη. Βρήκε το πέναλτι και πήρε την ισοπαλία. Ελπίζουμε, εδώ, να έχουμε διαφορετικό σενάριο. Να προσπαθήσουν, δηλαδή, να επιτεθούν και να αφήσουν χώρους.

O Λουίς Ενρίκε είπε ότι η Εθνική Ελλάδας άλλαξε το σύστημα και παίζει πιο επιθετικά. Πιστεύεις ότι αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στην ομάδα σας;

Ελπίζουμε να κάνουμε το παιχνίδι που μας αρέσει. Να προσπαθήσουμε, δηλαδή, να έχουμε την μπάλα, να επιτεθούμε, να κυριαρχήσουμε. Όταν δεν έχουμε την μπάλα, να προσπαθούμε να ανακτήσουμε την κατοχή της το συντομότερο δυνατόν. Λογικά αν δεν είμαστε στο 100%, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα μας δημιουργήσει προβλήματα. Έχει καλή ομάδα, καλούς παίκτες και θα μας δημιουργήσει πρόβλημα. Αν όμως είμαστε συγκεντρωμένοι και κάνουμε το παιχνίδι μας, είμαστε ικανοί να νικήσουμε.

Στην Ελλάδα υπάρχει πολλή πίεση από τα media. Το ίδιο ισχύει και στην Ισπανία. Υπάρχει στο μυαλό των διεθνών σας η πιθανότητα αποτυχίας και αποκλεισμού από το Παγκόσμιο Κύπελλο;

Όταν μπαίνεις στο γήπεδο, δεν το σκέφτεσαι αυτό. Όταν μπαίνει κάποιος στο γήπεδο, μπαίνει με καθαρό μυαλό γι’ αυτό που ψάχνει και θέλει, με το κίνητρο να νικήσει. Αυτό έχει πάντα στο μυαλό. Η πιθανότητα αποτυχίας πάντα υπάρχει. Αλλά σε αυτό το επίπεδο κάθε ποδοσφαιριστής και προπονητής ξέρει να δουλεύει με αυτήν την πίεση. Δεν μπορεί να είσαι ελίτ ποδοσφαιριστής ή προπονητής και να μην μπορείς να διαχειριστείς αυτήν την πίεση, με την οποία συμβιώνουν σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Αν δεν μπορείς να το διαχειριστείς, δεν μπορείς να είσαι και σε αυτό το επίπεδο.

Στις εθνικές ομάδες δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταγραφών. Αν μπορούσατε να πάρετε κάποιον Έλληνα ποδοσφαιριστή στην εθνική Ισπανίας, ποιος θα ήταν;

Δεν ξέρω τι να σας πω. Οι Έλληνες παίζουν στην Εθνική Ελλάδας, οι Ισπανοί στην Εθνική Ισπανίας. Ο καθένας υπερασπίζεται την ομάδα του. Βλέπω την Εθνική σας αυτή τη στιγμή, σαν κάτι ενιαίο. Όπως και τη δική μας. Έχουμε πολύ καλούς παίκτες, αλλά η δύναμή μας είναι το γκρουπ, η ομάδα. Υπάρχουν μονάδες, αλλά η δύναμη είναι το σύνολο. Και για την Ελλάδα, ισχύει αυτό.

Είπατε και πριν ότι όταν μπαίνεις στο γήπεδο, δεν σκέφτεσαι να αποτύχεις. Θα ήταν αποτυχία για την εθνική Ισπανίας, να μη βρίσκεται στο Μουντιάλ;

Δεν το σκεφτόμαστε αυτό το σενάριο, δεν είναι στα πλάνα μας αυτή τη στιγμη, να μην είναι δηλαδή η Ισπανία στο Μουντιάλ. Θέλουμε να πάρουμε την πρώτη θέση και να πάμε στο Μουντιάλ απευθείας. Αν δεν το καταφέρουμε, πάντα υπάρχει η πιθανότητα του λάθους, μετά θα έχουμε τα playoffs. Αν πάμε εκεί, θα το κάνουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό. Δεν είναι στόχος μας τα playoffs, αλλά είναι στόχος μας είναι να βρεθούμε στο Μουντιάλ.

Ο Χοσέ Μολίνα και ο Λουίς Ενρίκε

«Ο καρκίνος ήταν η μεγαλύτερη νίκη μου, τώρα δεν θα καθόμασταν εδώ να μιλάμε»

Στο μυαλό των περισσότερων Ευρωπαίων η Ελλάδα είναι μια αμυντική ομάδα, όπως το 2004, με μερικούς ποιοτικούς παίκτες μπροστά να ψάχνει το γκολ. Έχουν οι Ισπανοί την ιδέα ότι η Εθνική Ελλάδας είναι μια ομάδα που αμύνεται συνεχώς και πάντα…

Όταν παίζει με εμάς, ναι, αμύνεται. Αυτό μας ενδιαφέρει, πώς παίζουν οι Έλληνες κόντρα σε μας. Όταν αντιμετωπίζω την Ελλάδα, δεν με νοιάζει πώς παίζει με τη Σουηδία ή τη Γεωργία. Με ενδιαφέρει πώς παίζει με εμένα ή με τη Γερμανία ή με την Ιταλία. Και εκεί, με τις μεγάλες ομάδες, αμύνεται. Με ενδιαφέρει πώς παίζει με αυτές τις ομάδες.

Πως είναι η ζωή σου ως τεχνικός διευθυντής της εθνικής μετά την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής και προπονητής;

Πολύ πιο ήρεμη. Είναι κάτι διαφορετικό. Ευτυχώς είχα μια καλή καριέρα ως παίκτης, όταν τελειώνει αυτή η καριέρα ξεκινάς μια νέα ζωή. Είχα κάποιες παραστάσεις ως προπονητής, αλλά μετά μου παρουσιάστηκε αυτή η ευκαιρία στην ισπανική ομοσπονδία. Είμαι χαρούμενος με τη δουλειά, προσπαθώ να βοηθήσω την εθνική ομάδα. Να προσπαθήσω να συμβάλλω στην προσπάθεια να κατακτήσουμε και πάλι κάποιον τίτλο.

Έπαιξες στην Ελλάδα πολλές φορές, ως αντίπαλος ελληνικών ομάδων. Υπάρχει κάποια ιστορία που σου έχει μείνει στο μυαλό;

Το πρώτο μου ματς με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια στο Champions League ήταν κόντρα στον Παναθηναϊκό. Είχα παίξει και κόντρα στον Παναθηναϊκό, και κόντρα στον Ολυμπιακό. Πάντα ήταν χαρά μου να επισκέφτομαι στην Ελλάδα. Γεμάτο γήπεδο, πολλή ένταση, πολύ πάθος, πολύ ενέργεια. Πάντα ήταν όμορφο να παίζεις στην Ελλάδα.

Υπήρχε ένα ματς στο Ριαθόρ ανάμεσα στην Ντεπορτίβο και τον Ολυμπιακό, με τους Ερυθρόλευκους να προηγούνται και την ισπανική ομάδα να ισοφαρίζει. Θρυλείται ότι υπήρχε σύρραξη στα αποδυτήρια μεταξύ Μπερμούδες και Ελευθερόπουλου. Το θυμάσαι;

Δεν το θυμάμαι, ήταν στα αποδυτήριά τους και δεν το θυμάμαι.

Στην καριέρα σου πανηγύρισες μεγάλες νίκες. Ήταν η μεγαλύτερη νίκη το πρόβλημα υγείας που ξεπέρασες προ ετών; Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις σε όποιον αντιμετωπίσει κάτι ανάλογο;

Το μόνο που μπορώ να πω είναι να έχουν θάρρος σε όποιον παλεύει με τέτοια ασθένεια. Να είναι αισιόδοξοι, να πιστεύουν ότι θα το ξεπεράσουν και ότι θα προχωρήσουν μπροστά. Σίγουρα για εμένα ήταν η μεγαλύτερη νίκη, τώρα δεν θα καθόμασταν εδώ να μιλάμε. Οι γιατροί, οι ερευνητές αυτοί είναι οι ήρωες. Αυτοί που διαβάζουν, μελετούν και σπουδάζουν για να σώζουν ζωές. Εγώ όταν έχω ένα πρόβλημα υγείας, πηγαίνω στον γιατρό και κάνω ό,τι μου λένε. Δεν βλέπω άλλο τρόπο να προχωρήσω. Συμβουλεύομαι τους ειδικούς, τους επιστήμονες.

Πηγή: gazzetta.gr