Μπορεί να… άργησε τέσσερις μήνες και μερικές ημέρες, αλλά ο διπλός τελικός μεταξύ Σαπεκοένσε και Ατλέτικο Νασιονάλ τελικά πραγματοποιήθηκε, έστω κι αν αυτήν τη φορά δεν αφορούσε το Κόπα Σουνταμερικάνα (το αντίστοιχο Europa League της Λατινικής Αμερικής), αλλά το Σούπερ Καπ της ηπείρου.

Υπενθυμίζεται ότι, η Σαπεκοένσε, στις 29 Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους, ταξίδευε με προορισμό το Μεντεγίν της Κολομβίας, για να αντιμετωπίσει τη Νασιονάλ. Η πτήση είχε τραγική κατάληξη, καθώς το αεροπλάνο έπεσε λίγο έξω από τον προορισμό του, με αποτέλεσμα οι 71 από τους 77 επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους. Μεταξύ αυτών ήταν 19 ποδοσφαιριστές της «Σάπε», μέλη του τεχνικού επιτελείου, διοικητικοί υπάλληλοι του βραζιλιάνικου συλλόγου και ρεπόρτερ.

Αφού προηγήθηκε, χθες, μια υποδοχή ηρώων στην αποστολή της κολομβιανής ομάδας από το αεροδρόμιο μέχρι το ξενοδοχείο όπου κατέλυσε, στη συνέχεια η συγκίνηση μεταφέρθηκε και στο γήπεδο που έλαβε χώρα η αναμέτρηση. Το «Αρένα Κοντά» ήταν κατάμεστο από τους οπαδούς της «βερτνάο», όπως είναι το προσωνύμιο της Σαπεκοένσε, ενώ η συγκίνηση χτύπησε… κόκκινο στις εξέδρες -και όχι μόνο- όταν στον αγωνιστικό χώρο μπήκαν οι επιζώντες της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Νοεμβρίου. Ακόμη περισσότερα  δάκρυα έτρεξαν, όταν τα φώτα έσβησαν και στα μάτριξ εμφανίστηκε ένα βίντεο με τους ποδοσφαιριστές που δεν είναι πλέον στη ζωή.

Απίστευτες σκηνές, σε ένα ακόμη παράδειγμα που δείχνει ότι το ποδόσφαιρο και γενικότερα ο αθλητισμός ενώνει ανθρώπους, χώρες και κουλτούρες.

Τέλος, όσον αφορά το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η Σαπεκοένσε επικράτησε με 2-1 της Νασιονάλ και πήρε προβάδισμα ενόψει του επαναληπτικού αγώνα στην Κολομβία.