Το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια βιομηχανία και ο στόχος των ομάδων, πλέον, δεν είναι αποκλειστικά οι αγωνιστικές επιτυχίες αλλά κυρίως η αύξηση των εσόδων τους, με τους οπαδούς να έχουν και τον ρόλο του «χρηματοδότη» και αυτούς της Τβέντε να τα καταφέρνουν εξαιρετικά, όπως δείχνει και ο ισολογισμός του κλαμπ.

Η ολλανδική ομάδα είναι στην 3η θέση της Eredivisie φέτος, μετά τις πρώτες 12 αγωνιστικές, ενώ και πέρυσι τα πήγε καλά τερματίζοντας στην 5η θέση. Για μια ομάδα, επομένως, που ανήκει σε αυτές που πουλάνε παίκτες για να έχουν έσοδα και να επιβιώνουν, θα περίμενε κανείς ότι θα υπήρχαν σημαντικές πωλήσεις. Και όντως υπήρχαν. Όχι ποδοσφαιριστών, όμως, αλλά… μπύρας.

Η Τβέντε κατάφερε να κλείσει τον ισολογισμό για την περσινή σεζόν με κέρδος 5 εκατ. ευρώ και αυτό αποτελεί θρίαμβο αφού στο σημερινό ποδόσφαιρο οι ισολογισμοί των περισσότερων κλαμπ -και ειδικά των μεγαλύτερων- είναι αρνητικοί. Στην Τβέντε, λοιπόν, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και για αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουν όλοι στο κλαμπ τούς οπαδούς.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ολλανδική ομάδα για τον ισολογισμό της περσινής σεζόν (2022-23), τα έσοδα από την πώληση παικτών ήταν μόλις 3,7 εκατ. ευρώ ενώ αυτά από την πώληση μπύρας στο γήπεδο την ώρα των αγώνων έφτασαν στα 10,5 εκατ. ευρώ! Σχεδόν τρεις φορές περισσότερα δηλαδή, με τους οπαδούς να δικαιολογούν τον τίτλο του «χρηματοδότη» της αγαπημένης τους ομάδας.