«Ναι» στην παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη της Siemens είπε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση.

Στην εισήγησή της η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την απόρριψη των ενστάσεων των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων για το θέμα υπογραμμίζοντας ότι τόσο ο ΟΤΕ όσο και το ελληνικό Δημόσιο έχουν δικαίωμα να καθίσουν στα έδρανα της  πολιτικής αγωγής καθώς υπέστησαν βλάβη από την υπογραφή της σύμβασης 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens.

Η εισαγγελέας τόνισε πως το Δημόσιο έχει δικαίωμα παράστασης με δεδομένο ότι υπέστη βλάβη και η δική του παρουσία αφού είναι μέτοχος του ΟΤΕ.

Όπως αναμενόταν, οι συνήγοροι του Δημοσίου και του ΟΤΕ συντάχθηκαν με την άποψη της εισαγγελέως ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης διατύπωσαν  τις αντιρρήσεις τους εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι ο ΟΤΕ είναι ο μόνος που μπορεί να παρασταθεί αλλά  μόνο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης επιχειρηματολόγησαν επικαλούμενοι τον συμβιβασμό που έχει υπογραφεί μεταξύ Δημοσίου και Siemens υπογραμμίζοντας πως το Δημόσιο, ακόμη και αν έχει υποστεί ζημιά, έχει παραιτήθηκε ρητώς από οποιαδήποτε μελλοντική απαίτησή του. Μάλιστα, το σύνολο των συνηγόρων συντάχθηκε με την άποψη ότι το Δημόσιο δεν δύναται να παρίσταται καθώς δεν υπέστη άμεση ζημία ως μέτοχος του ΟΤΕ.

«Με αυτό το σκεπτικό, θα έπρεπε να είναι εδώ όλοι οι μέτοχοι του ΟΤΕ. Αυτό είναι το σκεπτικό της κ. Κωνσταντοπούλου” ανάφερε χαρακτηριστικά συνήγορος υπεράσπισης υπενθυμίζοντας με αυτό τον τρόπο πως το σχετικό αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου έχει, ήδη, απορριφθεί από το δικαστήριο. Μάλιστα, η υπεράσπιση κατηγόρησε το Δημόσιο για «παλινωδία» αφού όπως είπε «στην προδικασία ζήτησε 500 εκατομμύρια αποζημίωση και τώρα ζητεί 69 εκατομμύρια».

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί για το κρίσιμο θέμα την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ παράλληλα διευκρίνισε πως το αίτημα τήρησης μαγνητοφωνημένων πρακτικών της διαδικασίας δεν μπορεί να ικανοποιηθεί καθώς  καμία δικαστική αίθουσα δεν διαθέτει την απαραίτητη υποδομή.