«Με τη σύλληψη της 22χρονης Αγγελικής Σπυροπούλου και του 39χρονου Χ.Ρ., γράφτηκε ο επίλογος του σχεδίου ”Γοργοπόταμος” και έκλεισε ένας κύκλος της οργάνωσης “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”», υποστηρίζουν στο «Έθνος» υψηλόβαθμα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, τα οποία πρωταγωνίστησαν στο μπαράζ συλλήψεων για τρομοκρατία που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 72 ώρες.

«Οι δύο βασικοί παίχτες των “Πυρήνων” που κινούσαν τα νήματα έξω από τις φυλακές και σε συνεργασία με τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης, βρίσκονται πλέον υπό κράτηση», δηλώνει η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βεβαιώθηκαν ότι η Αγγελική κρύβεται στη Σαλαμίνα, χθες το πρωί. Το νησί ήταν αποκλεισμένο και παρακολουθούνταν όλες οι κινήσεις και όταν οι αστυνομικοί είδαν ότι η 26χρονη σύντροφος του Γ. Τσάκαλου έφυγε από του Γκύζη και πήγε στη Σαλαμίνα και σε συνδυασμό με την οικειοθελή παρουσία της μητέρας των αδερφών Τσάκαλου στον ανακριτή, πείστηκαν ότι επρόκειτο για κίνηση αντιπερισπασμού για να φυγαδευτεί η Αγγελική.

Τα στοιχεία και οι κωδικοί που βρέθηκαν στις περίπου 1.000 ψηφιακές και κρυπτογραφημένες επιστολές καθοδήγησαν τις έρευνες και οι αστυνομικοί έφτασαν τελικά και στο σπίτι στη Σαλαμίνα που κρυβόταν η 22χρονη.

Η αλληλογραφία βρέθηκε αποθηκευμένη στον υπολογιστή του Χριστόδουλου Ξηρού και εκτιμάται ότι οι επιστολές γράφτηκαν μέσα στις φυλακές και δόθηκαν στον «Μανώλη της 17Ν» όταν απέδρασε για να τις παραδώσει στην Αγγελική. Αυτό ήταν και το μοιραίο λάθος της οργάνωσης, καθώς όταν η ΕΛ.ΑΣ. αποκρυπτογράφησε την αλληλογραφία κατάφερε να φτάσει σε συλλήψεις.

Τελικά, πρωινές ώρες της Δευτέρας, άνδρες της Αντιτρομοκρατικής εισέβαλαν στο σπίτι επί της οδού Αγίου Χαραλάμπους στα Περιστέρια Σαλαμίνας και με αιφνιδιαστικές κινήσεις συνέλαβαν την καταζητούμενη Αγγελική. Η 22χρονη είχε βρει «καταφύγιο» στην εξοχική κατοικία της 60χρονης μητέρας των Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου, φυλακισμένων μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Κυκλοφορούσε με πλαστά στοιχεία ταυτότητας, με το όνομα Εύη Σ. και αλλοιωμένα χαρακτηριστικά προσώπου.

Μαζί με την Αγγελική, οι αστυνομικοί συνέλαβαν στη Σαλαμίνα και την 26χρονη σύντροφο του Γεράσιμου Τσάκαλου, καθώς επίσης και τη μητέρα των αδερφών Τσάκαλου, με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση. Στο σπίτι της 60χρονης βρέθηκε και πλαστή ταυτότητα η οποία φέρεται να έχει τη φωτογραφία της 26χρονης και την οποία χρησιμοποιούσε η Αγγελική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», μετά τις συλλήψεις του 32χρονου στον Άγιο Δημήτριο, του 39χρονου στο Γαλάτσι και της 36χρονης στη Σαλαμίνα, το περασμένο Σάββατο, στο στόχαστρο των ερευνών βρίσκονται τρία πρόσωπα δευτερευούσης σημασίας, που είχαν περιφερειακό ρόλο στο δίκτυο της οργάνωσης.

Η απολογία

Η Αγγελική παρέμεινε χθες για αρκετές ώρες στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου στεγάζεται η Αντιτρομοκρατική, και εξετάστηκε από τους επικεφαλής των ερευνών. Φέρεται να μην ήταν συνεργάσιμη με τις Αρχές, ωστόσο παρέμεινε ήρεμη κατά την πολύωρη απολογία της.

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για την 22χρονη ξεκίνησε τον Δεκαπενταύγουστο του 2014, όταν σταμάτησε να επισκέπτεται μέλη των «Πυρήνων» στις φυλακές Κορυδαλλού και εξαφανίστηκε. Άμεσα μετατράπηκε στην πρώτη προτεραιότητα της Αντιτρομοκρατικής, καθώς οι αναλυτές της υπηρεσίας σήμαναν συναγερμό.

Η νεαρή τρομοκράτης φέρεται να στρατολογήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από φυλακισμένο μέλος της οργάνωσης με το οποίο διατηρεί και προσωπικές σχέσεις. Σταδιακά μετατράπηκε σε σκληροτράχηλο και υψηλόβαθμο στέλεχος της «ΣΠΦ» και τον «ενορχηστρωτή» όλων των ενεργειών της οργάνωσης, έξω από τις φυλακές. Εξαρχής ανάλαβε αναβαθμισμένο ρόλο και πήρε αρκετά ρίσκα, επιδεικνύοντας τολμηρή στάση, ισχυρίζονται οι αξιωματικοί.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι έκλεισε ένας κύκλος της νεοτρομοκρατίας, τουλάχιστον προς το παρόν, και επισημαίνουν ότι η Αγγελική αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο στο σπίτι της μητέρας των αδερφών Τσάκαλου.