Δεν ήταν τυφλά ή τυχαία χτυπήματα. Οι δράστες που χτύπησαν στις τέσσερις εκκλησίες στη νότια Ηλεία, έδειξαν πως έκαναν μελετημένες κινήσεις. Φρόντισαν να δράσουν την ώρα της κακοκαιρίας ακόμα και σε κεντρικά σημεία, να αποφύγουν να γίνουν αντιληπτοί ακόμα και όταν χτύπησε ο συναγερμός.

Στην περίπτωση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, στις επάνω γειτονιές της Κρέστενας οι δράστες ήξεραν πώς να φτάσουν και πώς να φύγουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και αποφεύγοντας εκείνες τις καθυστερήσεις που θα τους πρόδιδαν. Έδρασαν την ώρα που στην περιοχή έβρεχε καταρρακτωδώς και ολοκλήρωσαν τη δουλειά τους όχι εντός του ιερού ναού, αλλά έξω από αυτόν. Από τα σημάδια που άφησαν πίσω τους φάνηκε πως χρησιμοποίησαν τρυπάνι για να παραβιάσουν την πλαϊνή είσοδο.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το ilialive.gr, είχαν φροντίσει να ανέβουν από μια πλαγιά, όπου δεν υπάρχουν σπίτια, και οδηγεί στην πίσω πλάγια πλευρά του ναού. Έτσι δεν τους είδε κανείς, ενώ η βροχή μαζί με το σκοτάδι και την προχωρημένη ώρα, δημιουργούσαν ιδανικές συνθήκες για να δράσουν. Κατάφεραν να παραβιάσουν την πόρτα και από κει και πέρα κινήθηκαν πολύ γρήγορα. Άρπαξαν το παγκάρι σπάζοντας τα λουκέτα, καθώς και το φιλόπτωχο ταμείο και τράπηκαν σε φυγή κατεβαίνοντας την ίδια πλαγιά, που νωρίτερα ανέβηκαν. Ο συναγερμός της εκκλησίας άρχισε να χτυπά και οι γείτονες έτρεξαν για να δουν τι συμβαίνει και να κλείσουν το συναγερμό.

«Πήγε ο γιος μου κλείσει το συναγερμό και είδε πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Μετά ήρθε και η γυναίκα μου και είδαν πως είχε γίνει διάρρηξη. Την επόμενη ημέρα ήρθα να δω τι είχε γίνει και ψάχνοντας στην πλαγιά πίσω βρήκα το παγκάρι και το φιλόπτωχο πεταμένα», είπε ο Γιάννης Μπρίβιδας. «Ήρθε ο γιος μου για το συναγερμό. Μόλις μου είπε πως η πόρτα ήταν ανοιχτή με έζωσαν τα φίδια. Όταν ήρθα είδα τι είχε συμβεί και ειδοποίησα την νεωκόρο. Ότι έγινε, έγινε στις 11.30 τη νύχτα την ώρα που έβρεχε πολύ δυνατά» συμπλήρωσε η σύζυγός του Ζαχαρούλα Μπρίβιδα. Μιλώντας για το περιστατικό και η νεωκόρος Αγγελική Πανταζοπούλου είπε πως «στις 11.30 με ειδοποίησε η γειτόνισσα. Όταν ήρθα εδώ είδα πως είχαν πάρει τα πάντα, το φιλόπτωχο ταμείο και το παγκάρι. Πήραν περίπου 500 ευρώ. Δεν είναι η πρώτη φορά μας έχουν κλέψει πάλι πριν από τρία – τέσσερα χρόνια».

Τα περιστατικά που καταγράφηκαν προχθές έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα τους ενορίτες των κωμοπόλεων και των χωριών, που μιλούν για ανθρώπους ιερόσυλους και ασεβείς, ενώ φοβούνται πως θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα, από δράστες που φαίνεται πως έχουν τη βάση τους στη Μεσσηνία και πολύ εύκολα προσεγγίζουν τη νότια Ηλεία, όπου τελευταία έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά κλοπών εκκλησιών.