Ο επίλογος της δίκης για την υπόθεση μαστροπείας της 12χρονης από τον Κολωνό γράφεται σήμερα, καθώς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του για την ενοχή ή όχι των 26 κατηγορουμένων.

Οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων ολοκληρώθηκαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης, οπότε και ορίστηκε η ημερομηνία που θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία δικαστών και ενόρκων.

Περίπου δύο μήνες διήρκεσε η ακροαματική διαδικασία η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών για την προστασία της ανήλικης και κατά τη διάρκεια της εξετάστηκαν όλα τα στοιχεία, ενώ ακούστηκαν και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που εμφανίζονται να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως τους αποδίδονται. Ωστόσο, αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον και προκάλεσε αντιδράσεις ήταν το γεγονός ότι η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απαλλαγή, λόγω αμφιβολιών, του βασικού κατηγορούμενου, Ηλία Μίχου, για μαστροπεία και για τον βιασμό της 12χρονης ενώ, παράλληλα, εισηγήθηκε την καταδίκη της μητέρας της για το σύνολο των κατηγοριών που αντιμετωπίζει επιφυλάσσοντάς της πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκμετάλλευση του παιδιού.

Ο Ηλίας Μίχος

Συγκεκριμένα, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την ενοχή του 55χρονου για διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, κατοχή πορνογραφικού υλικού με ανήλικο, αλλά χωρίς εξαναγκασμό και κερδοσκοπία, αλλά και για διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται, καθώς και για οπλοκατοχή. Αντιθέτως, ζήτησε να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών για τον βιασμό της 12χρονης, για μαστροπεία σε οίκους ανοχής και για μαστροπεία μέσω εξαναγκασμού με αποκόμιση πορνικών εσόδων.

Για τη μητέρα της 12χρονης η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή της για τη διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας, καθώς φέρεται να έχει διανείμει υλικό της ανήλικης, για διακεκριμένη περίπτωση μαστροπείας με την επιβαρυντική περίσταση ότι η ίδια είναι πρόσωπο που έχει την επιμέλεια και τη φροντίδα της ανήλικης αλλά και για εκβίαση σε βάρος της πρώην συζύγου του 55χρονου.

Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, που φέρονται ως «πελάτες», η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους για γενετήσιες πράξεις έναντι αμοιβής με ανήλικο που έχει συμπληρώσει τα 12 έτη με εξαίρεση ενός πακιστανικής καταγωγής που ζήτησε την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών.

Η μητέρα της 12χρονης

Το γεγονός ότι η διαδικασία διεξήχθη με τις πόρτες του δικαστηρίου κλειστές, μακριά από δημοσιογράφους και κοινό, σημαίνει στην πράξη πως μόνο οι κατηγορούμενοι, οι συνήγοροί τους αλλά και η έδρα είναι σε θέση να γνωρίζουν όλα τα στοιχεία που εξετάστηκαν μέσα στη δικαστική αίθουσα. Έτσι τα βλέμματα είναι στραμμένα στην απόφαση, καθώς στην περίπτωση που υιοθετηθεί η εισαγγελική πρόταση για τον 55χρονο κατηγορούμενο, αλλάζουν τα δεδομένα της ποινής του.