Οι ξένοι εμπειρογνώμονες αναγνώρισαν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο, ωστόσο για να εξασφαλιστεί η τέταρτη δόση των 15 δισ. έβαλαν 10 όρους.Τα ασφυκτικά πλαίσια των μέτρων που απαιτούνται δίνουν το στίγμα ενός δύσκολου χειμώνα καθώς πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα για να αποδώσουν καρπούς πριν τον επόμενο έλεγχο.

Ποιος είναι όμως ο νέος δεκάλογος της τρόικας;

1. Ελέγξτε τις δηµόσιες δαπάνες

Με νόµο στο οποίο θα περιγράφεται µε σαφήνεια πώς θα µειωθεί το έλλειµµα από τα 17 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011 στα 6,4 δισ. ευρώτο 2014. Η αυστηρή εφαρµογή του προϋπολογισµού του 2011 είναισηµείο-κλειδί,καθώς πλέον είναι κατανοητό ότι οποιαδήποτε απόκλιση θα σηµάνει την ανάγκη διορθωτικών κινήσεων. Το υπουργείο Οικονοµικών πρέπει να καταρτίσει µέσα στο πρώτο τρίµηνο του 2011 «Μεσοπρόθεσµο δηµοσιονοµικό στρατηγικό πλαίσιο 2012-2014». Το «Μεσοπρόθεσµο δηµοσιονοµικό στρατηγικό πλαίσιο 2012-2014» θα αποτελέσει µάλιστα νόµο του κράτους έως τον Ιούνιο. Σημαντική είναι και η τοποθέτηση  οικονοµικών επιθεωρητών στους σηµαντικότερους φορείς της γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίµηνο του 2011.

2. Βρείτε τρόπο να εξαλείψετε τη φοροδιαφυγή

Μετά τις καθυστερήσεις στην αντιµετώπιση της φοροδιαφυγής και η τρόικα απαιτεί πρόσθετα µέτρα. Αυτά σημαίνουν ότι, το πρώτο τρίµηνο του 2011 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι δράσεις για την επιτάχυνση της φορολογικής δίκης, τον κεντρικό σχεδιασµό ελέγχων και διασταυρώσεων, την ενίσχυση των εισπράξεων, την αναδιοργάνωση του φορολογικού µηχανισµού, την πάταξη της διαφθοράς στο φορολογικό σύστηµα.

Εντός ∆εκεµβρίου κατατίθενται νοµοσχέδια από το υπουργείο ∆ικαιοσύνης και το υπουργείο Οικονοµικών για τις φοροδίκες εξπρές και νέαµέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Επίσης την επόµενη εβδοµάδα ανακοινώνεται η κατάργηση 100 εφοριών και τον Ιανουάριο ακολουθεί νοµοσχέδιο για τη συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου.

3. Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά την αιμορραγία των ∆ΕΚΟ

Τις εξοικονοµήσεις 800 εκατ. ευρώ από τις ∆ΕΚΟ που εγγράφηκαν στον προϋπολογισµό θα πρέπει να αποσαφηνίσει το υπουργείο Οικονοµικών εντός του πρώτου τριµήνου του έτους, Μάλιστα θα πρέπει να παρουσιαστεί η συνολική πρόταση για καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και να αναθεωρηθεί ο νόµος-πλαίσιο για τις ∆ΕΚΟ. Άμεσα, απαιτείται η εφαρµογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ. Μεταξύ άλλων, προβλέπει µετατάξεις 1.350 υπαλλήλων και συνταξιοδότηση επιπλέον 1.000 υπαλλήλων, ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ποσοστό 49% (συν µάνατζµεντ), κατάργηση ζηµιογόνων δροµολογίων, αυξήσεις στα εισιτήρια  από το νέο έτος

4. Μεταρρυθµίστε τον δηµόσιο τοµέα ή αλλιώς «5:1»

Η τρόικα απαιτεί λιγότερο κράτος, με 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, χωρίς εξαιρέσεις, ούτε για την υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια. Το υπουργείο Οικονοµικών ανέλαβε δέσµευση προγραµµατισµού προσλήψεων και κατανοµής προσωπικού για την εφαρµογή του κανόνα 5:1 έως το τέλος του 2010. Για το 2011 προβλέπεται ότι οι αποχωρήσεις θα φτάσουν τις 40.000, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα προσλήψεων 8.000 ατόµων. Οι προσλήψεις αυτές όµως θα περιοριστούν δραστικά, ανάλογα µε το εύρος των µετατάξεων, καθώς µετατάξεις από τον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα στο στενό δηµόσιο τοµέα θα θεωρούνται νέες προσλήψεις.

5. Αντιµετωπίστε τη σπατάλη στην υγεία

Για να γίνει αυτό απαιτείται η μείωση των τιµών και λίστα φαρµάκων, νέοπλαίσιο προµηθειών υγείας από τα ασφαλιστικά ταµεία, ηλεκτρονική συνταγογράφηση παντού, διπλογραφικά συστήµατα και έλεγχος δαπανών υγείας, νέο πλαίσιο προµηθειών νοσοκοµείων, νέα πολιτική φαρµάκων (µειώσεις τιµών, χρήση γενόσηµων), είσπραξη συµµετοχής στα νοσοκοµεία, εσωτερικοί ελεγκτές στα νοσοκοµεία.

6. Αναμορφώστε τις εργασιακές σχέσεις

Αναμένεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Όμως μέχρι το τέλος του έτους, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να έχει παρουσιάσει νοµοσχέδιο για την αναµόρφωση των συλλογικών διαπραγµατεύσεων. Η δέσµευση που έχει είναι ότι οι επιχειρησιακές συµβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών «υπό την αίρεση της ύπαρξης αναγκαίων περιορισµών».

7. Απελευθερώστε επιτέλους τα κλειστά επαγγέλµατα

Να πάει η κυβέρνηση από τα λόγια στη πράξη παρά το πολιτικό κόστος. Το σχετικό νοµοσχέδιο θα πρέπει να παρουσιαστεί έως το τέλος του 2010 και να ψηφιστεί µέσα στο πρώτο τρίµηνο του 2011.

8. Πάρτε µέτρα για την ανάπτυξη

Η κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έως το τέλος του 2010. Στα ίδια ασφυκτικά πλαίσια απαιτείται σχέδιο δράσης για την άρση των 30 σηµαντικότερων εµποδίων στην επιχειρηµατική δραστηριότητα, την επένδυση και την καινοτοµία. Δηλαδή  απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισµού, επιτάχυνση της υλοποίησης δηµοσίων έργων και επενδύσεων (απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές άδειες, περιβαλλοντικές µελέτες), επιτάχυνση του κτηµατολογίου, µέτρα για τις εξαγωγές και επίτευξη των στόχων απορρόφησης των πόρων από τα διαρθρωτικάταµεία.

9. Βοηθήστε τις τράπεζες

Περιθώριο έως το τέλος του έτους έχει το υπουργείο Οικονοµικών για την αναδιάρθρωση της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ θα ακολουθήσει το πρώτο τρίµηνο του 2011 ο λειτουργικός διαχωρισµός τουΤαµείου Παρακαταθηκών και ∆ανείων .

10. «Πάμε» για τις ιδιωτικοποιήσεις

Λιγότερο από 40 µέρες είναι το περιθώριο για την παρουσίαση αναλυτικού σχεδίου αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δηµόσιας περιουσίας, η οποία θα πρέπει να απογραφεί πλήρως το 2011. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να αποδώσει έσοδα 7 δισ. ευρώ από το 2011 έως το 2013, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ µόνο του χρόνου.