Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλεί η αιφνιδιαστική τροπολογία για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που κατατέθηκε την Παρασκευή το βράδυ σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και αναμένεται να ψηφιστεί με διαδικασίες εξπρές, την Τρίτη, στη Βουλή.

Ρεπορτάζ: Νίκη Παπάζογλου

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν στη ρύθμιση και μιλούν στο newsbeast.gr για καταστρατήγηση θεμελιωδών διατάξεων του συντάγματος και για «καρτελοποίηση των μέσων ενημέρωσης».

Ταυτόχρονα χαρακτηρίζουν τη νομοθετική ρύθμιση «προσφορά αποκλειστικά σε μεγαλοκαναλάρχες» που αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα κατηγορία εργαζομένων, οι οποίοι θα μετακινούνται από μέσο σε μέσο σύμφωνα με τις βουλές του εργοδότη, ενώ ταυτόχρονα θα πλήξει και τη διαφημιστική αγορά.

Κορουμπλής: Ωθεί σε νέες απολύσεις

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, χαρακτηρίζει την τροπολογία σκανδαλώδη ενώ δηλώνει στο newsbesast.gr πως «η σύνταξη της, η οποία ζητήθηκε εντός ασφυκτικών χρονικών ορίων όπως διευκρινίζεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δεν περιλαμβάνει καν εκτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η οποία είναι απαραίτητο να συνοδεύει κάθε νομοθετική ρύθμιση που έρχεται στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 75 παράγραφο 2 του Συντάγματος».

Η τροπολογία αναμένεται να επιφέρει τεράστιες αλλαγές εφεξής στον τρόπο υπολογισμού της διαφημιστικής δαπάνης και καταβολής του αγγελιόσημου. Επίσης ανατρέπει τα δεδομένα στις συμπράξεις μεταξύ μέσω ενημέρωσης καθώς και στις εργασιακές σχέσεις στον χώρο των media.

«Καταργώντας την υφιστάμενη νομοθεσία (Ν3592/2007) η εν λόγω τροπολογία οδηγεί σε καρτελοποίηση των μέσων ενημέρωσης και ωθεί σε νέες απολύσεις δημοσιογράφων. Την ίδια ώρα χαρίζει στους εργοδότες μέρος του αγγελιόσημου» συμπληρώνει ο βουλευτής. Βέβαια όπως διευκρινίζει ο κ. Κουρουμπλής η νομοθετική ρύθμιση παρά τη διαδικασία αστραπή δεν φαίνεται να είναι προαπαιτούμενο της Τρόικας.

«Την ίδια μέρα που στραγγαλίζουν τα ταμεία των ενστόλων με σύντομες διαδικασίες εκτελούν και τον επαρχιακό τύπο» δηλώνει κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος τύπου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωση της χαρακτηρίζοντας τη νομοθετική ρύθμιση «κυβερνητικό μπόνους προς τη μιντιακή διαπλοκή» ζητά να αποσυρθεί αμέσως από την αυριανή συνεδρίαση αφού ουδεμία σχέση έχει με το υπό συζήτηση Ν/Σ για το γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» ούτε υπήρξε, όπως διευκρινίζεται, καμία σχετική συζήτηση στις συνεδριάσεις της διαρκούς επιτροπής.

Όσο για τον παράτυπο τρόπο κατάθεσης της τροπολογίας που εκθέτει τόσο την κυβέρνηση όσο και τη Βουλή στο σύνολό της ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται στο σύνολο του περιεχομένου της συγκεκριμένης τροπολογίας αφού «αποτελεί κυριολεκτικά ένα νέο συμβόλαιο των πολιτικών δυνάμεων της συγκυβέρνησης με τη διαπλοκή στο χώρο των μίντια».

Χρυσοβελώνη: Μια προσφορά προς του μεγαλοκαναλάρχες

Από την πλευρά της η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη των Ανεξάρτητων Ελλήνων δηλώνει πως με την συγκεκριμένη τροπολογία «η υποχρέωση των εργοδοτών φαλκιδεύεται, αναβάλλεται ή δεν εφαρμόζεται, πράγμα που στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία τους απαραίτητους πόρους ενώ ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα σε εργοδότες να μεταφέρουν εργαζομένους». Συμφωνεί με την άποψη πως οι ρυθμίσεις για το αγγελιόσημο είναι «μια προσφορά προς τους μεγαλοκαναλάρχες» αν και δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ήταν προαπαιτούμενο της Τρόικας ή όχι.

Όσο για τις ταχείες διαδικασίες η κ. Χρυσοβελώνη κάνει λόγο για «συνήθης διαδικασία που καταστρατηγεί θεμελιώδεις διατάξεις, παραβιάζει τον κανονισμό της βουλής και έχει ως αποτέλεσμα να περνούν στα θερινά τμήματα νομοσχέδια μεγάλης βαρύτητας» ενώ βεβαιώνει πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Έντονες καταγράφονται και οι αντιδράσεις που εκφράζονται από παράγοντες της διαφημιστικής αγοράς οι οποίοι αναμένουν πως πολλές διαφημιστικές θα οδηγηθούν σε λουκέτο την ώρα που η ανεργία μαστίζει τη χώρα.

Σε μια προσπάθεια καταγραφής της κυβερνητικής άποψης για το όλο θέμα η επικοινωνία με τον αρμόδιο εκπρόσωπο δεν επετεύχθη λόγω φόρτου εργασίας…

Σαρωτικές αλλαγές

Υπενθυμίζεται πως με την επικείμενη τροπολογία ορίζεται πως οι διαφημιζόμενοι θα τιμολογούνται υποχρεωτικά απευθείας από τα ΜΜΕ χωρίς τη μεσολάβηση της διαφημιστικής εταιρείας.

Παράλληλα μεταβάλλεται και ο τρόπος υπολογισμού του αγγελιόσημου καθώς όπως επισημαίνεται θα υπολογίζεται επί της πραγματικής τιμής τιμολόγησης από το Μέσο Ενημέρωσης κι όχι με βάση τιμοκαταλόγου χρέωσης διαφημιστικού χρόνου, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Τέλος με άλλες διατάξεις που περιλαμβάνονται ρυθμίζονται ζητήματα λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Σύμφωνα με αυτές επιτρέπονται πλέον συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων ηλεκτρονικών Μέσων οι οποίες σύμφωνα με την επίμαχη παράγραφο συμβάλλουν στη μείωση του κόστους λειτουργίας των συμπραττουσών επιχειρήσεων και στην πραγματοποίηση οικονομιών κλίμακας ιδίως μέσω της από κοινού αξιοποίησης οικονομικών πόρων ακόμα και του απαιτούμενου προσωπικού.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την τροπολογία