Με την ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών να έχει προσδιορισθεί για μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου τα εκκρεμή ζητήματα είναι πολλά και το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι σημαντικό.

Η ελληνική πλευρά «καίγεται» να αποσπάσει μια πολιτική συμφωνία με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που θα τις επιτρέψει να χρηματοδοτήσει ομαλά τις ανάγκες τις μέχρι και τις ευρωεκλογές, ενώ από την άλλη πλευρά η τρόικα επιθυμεί μια ομαλή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που θα κλείσει τα δύσκολα θέματα του Μνημονίου (ειδικά τα δημοσιονομικά κενά για το 2014 και το 2015), χωρίς να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της , η οποία το τελευταίο διάστημα με αφορμή την έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου βρίσκεται υπό αίρεση.

Τα βασικά «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης είναι 1) τα μέτρα που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014, καθώς τις δύο πλευρές χωρίζει απόσταση 1,2 δισ. ευρώ.2) Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2014-2017 και ειδικά το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015.3) Οι αλλαγές στις ομαδικές απολύσιες.4) Η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.5) Οι αλλαγές στις εργοδοτικές εισφορές. 6) Ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.7) Η πώληση του ποσοστού της Eurobank.8) Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2014 -2015.

Στο Eurogroup της Δευτέρας 27 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 που ήταν πολύ καλύτερα από αυτά που εκτιμούσε η τρόικα και θα επιχειρήσει να «περάσει» τις ελληνικές θέσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2014, τα οποία αμφισβητούν ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει το Eurogroup να αποδεσμεύσει τη δόση των 3,1 δισ. ευρώ του τέταρτου τριμήνου του 2013 και παράλληλα να εγκρίνει τη δόση του πρώτου τριμήνου του 2014 ύψους 5,7 δισ. ευρώ, ώστε να οδηγηθεί μέχρι τις ευρωεκλογές με επιλυμένα τα ζητήματα των χρηματοδοτικών αναγκών.