Ανυποχώρητη παραμένει η κυβέρνηση στο θέμα των πλειστηριασμών και ήδη επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια-προτάσεις προς την τρόικα, που θα λειτουργήσουν ως ασπίδα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των φτωχών και των μεσαίων νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το πρώτο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να προτείνει στην τρόικα να προστατεύονται όλα τα ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως και 200.000 ευρώ, ανεξάρτητα από τα εισοδήματα των πολιτών που βαρύνονται με στεγαστικά δάνεια. Σε αυτή την περίπτωση είναι ευθύνη της τράπεζας να εντοπίσει εάν ο οφειλέτης διαθέτει εισοδήματα και είναι ασυνεπής ως προς τις υποχρεώσεις του.

Ένα δεύτερο σενάριο, που προωθεί κυρίως το ΠαΣοΚ, προβλέπει συνδυασμό της αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου και των εισοδημάτων του δανειολήπτη ως κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Εάν προχωρήσει μια τέτοια ρύθμιση η τράπεζα θα καθορίζει το ύψος της δόσης που μπορεί να διαθέτει σε μηνιαία βάση ο οφειλέτης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας χθες με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, είπε για τους πλειστηριασμούς ότι το τελευταίο που θέλει ο Έλληνας είναι να τού πάρουν το σπίτι και συμπλήρωσε πως εάν δεν επέλθει συμφωνία με την τρόικα το θέμα θα το θέσει ο ίδιος μαζί με τον Πρωθυπουργό σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Στόχος της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είναι να έρθει σε συμφωνία με την τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών. Εάν αυτό επιτευχθεί τότε η πρόταση που θα έχει συμφωνηθεί, εφόσον τυγχάνει της αποδοχής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ, θα κατατεθεί προς επικύρωση στη Βουλή. Εάν όμως οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αδιέξοδο τότε η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία ουσιαστικά θα προστατεύει για έναν χρόνο τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία γύρω στις 200.000 ευρώ, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους

Μονομερής λύση

Στο θέμα των πλειστηριασμών αναφέρθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης λέγοντας (9,84) ότι αν η τρόικα δεν συμφωνήσει η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μονομερή λύση του προβλήματος, φέρνοντας στη Βουλή νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών.

Επίσης ο Χρήστος Πρωτόπαπας από το ΠαΣοΚ δήλωσε χθες στον Βήμα 99,5 ότι υπάρχει μια σκληρή διαπραγμάτευση κι εκείνο που λέμε στην τρόικα και αποτελεί μήνυμα προς όλους είναι ότι αν μέχρι τις 15 του μήνα – πάνω-κάτω – ή σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα του Δεκεμβρίου δεν έχουμε συμφωνήσει είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε μονομερή διάταξη, διότι στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προστασία.

Ο Νίκος Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ θύμισε (στον Alpha) ότι το κόμμα του ήδη από το καλοκαίρι έχει καταθέσει τροπολογία περί παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για δύο χρόνια.