Επίθεση στην κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, εξαπολύει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

«Ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα και τις πολιτικές τους άδικες, αντισυνταγματικές και επικίνδυνες. Κάθε πολίτης αναρωτιέται: Πώς μπορούν να εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές;  Γιατί τελικά μένουν στην Κυβέρνηση; Προσβάλλουν και τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού» αναφέρει το κόμμα στην ανακοίνωσή του.

Το πρωί ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε πολύ προβληματικό μέτρο την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, τονίζοντας ότι είναι στα όρια της συνταγματικότητας. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ σχολίασε και την δήλωση του  υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου που έκανε λόγο για αντισυνταγματικό, εγκληματικό μέτρο, λέγοντας: «Δεν θα το έλεγα με τέτοιους τόνους όπως το είπε ο Πάνος Καμμένος. Είναι σαφές ότι είναι πάρα πολύ προβληματικό αυτό το μέτρο».

Όσον αφορά στην συνταγματικότητα του ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Είναι στα όρια. Βεβαίως. Η νησιωτικότητα δεν έχει αναγνωριστεί μόνο στο ελληνικό Σύνταγμα σαν μία ιδιαιτερότητα. Είναι και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων, με αποτέλεσμα πάρα πολλά νησιά ή νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης να βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς. Μας είχε σοκάρει πέρυσι το καλοκαίρι που το διαπραγματευόμασταν, η επιμονή των εταίρων να επιβληθεί. Φαινόταν ότι είχε στοιχεία ανταγωνιστικότητας».

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμη «πως τώρα μπαίνουμε σε ένα κύκλο διακυβέρνησης. Κλείνει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης. Τώρα δοκιμάζεται η Αριστερά στην Ελλάδα». «Δεν προβλέπω κανενός είδους σύγκλιση η διεύρυνση με άλλα κόμματα», είπε ο κ. Βούτσης προσθέτοντας «μόνοι μας ψηφίσαμε και πήραμε όλο το κόστος, ουδείς πρόσθεσε την ψήφο του, αν και δεν την ζητήσαμε κιόλας».