Η εκτίμηση ότι την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά εξαιτίας των εκλογών σε Αυστρία και Ισπανία καθώς φυσικά και του δημοψηφίσματος της Βρετανίας, η Ελλάδα βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα με ανοιχτή τη διαπραγμάτευση, υπογραμμίστηκε στην κλειστή σύσκεψη με το στενό επιτελείο της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη Συγγρού επιχειρούν να χαράξουν τη γαλάζια στρατηγική συνυπολογίζοντας τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη τόσο η χώρα όσο και η ήπειρος. Πάντως, όπως διατυπώθηκε στη σύσκεψη, το προσεχές διάστημα όχι μόνο θα διατηρηθεί το σύνθημα «φύγετε» αλλά θα ενταθεί κιόλας, καθώς στο στρατόπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εκπεφρασμένη η άποψη ότι το κόστος παραμονής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από αυτό της απομάκρυνσής της. Παράλληλα, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υπογραμμίζουν το σαφές προβάδισμα που δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται για λογαριασμό της ΝΔ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φλερτάρει με ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα.

Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ανοιχτή τη διαπραγμάτευση, στελέχη της ΝΔ δεν αποκλείουν πολιτικές εξελίξεις ακόμα και μέσα στον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα πάντως, για το «φόβο των Ιουδαίων» στη ΝΔ επιχειρούν από νωρίς να ξεκόψουν κάθε κουβέντα περί στήριξης των μέτρων εφόσον επιτευχθεί συμφωνία. «Η όποια συμφωνία και τα επώδυνα μέτρα που θα τη συνοδεύουν είναι καθαρά προϊόν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» σημειώνουν χαρακτηριστικά, με το μήνυμα να έχει ήδη μεταφερθεί και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο λόγος που στη ΝΔ προτρέχουν, είναι γιατί εκτιμάται πως ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την προσφιλή του τακτική, όπως φάνηκε και το καλοκαίρι του 2015, θα επιχειρήσει να «μοιράσει» το βάρος τυχόν συμφωνίας με ένα ενδεχόμενο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, στο οποίο θα προσπαθήσει να φέρει κυρίως τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προ τετελεσμένων.