«Είναι απαράδεκτο η ελληνική κυβέρνηση να παίζει με τη γκρίζα ζώνη του βρετανικού δημοψηφίσματος», επισήμανε, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα καθυστερεί να κλείσει τη συμφωνία τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να εκτονώσουν την κατάσταση και να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα.

Η κ. Σπυράκη, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη αξιοπιστίας, λέγοντας ότι αν είχε υλοποιήσει όσα συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς το περασμένο καλοκαίρι,τώρα δεν θα υπήρχε πρόβλημα και εκτίμησε ότι σε περίπτωση που οι Βρετανοί αποφασίσουν έξοδο από την Ε.Ε. τότε οι επιπτώσεις θα είναι ραγδαίες. «Θα είναι ραγδαίες πρώτα απ΄ όλα για τη Βρετανία και οπωσδήποτε οι πιθανότητες η Ε.Ε. να αντιδράσει κλείνοντας στο καβούκι τις χώρες που είναι ισχυρές και αφήνοντας στη δεύτερη ταχύτητα τις χώρες που δεν τα καταφέρνουν είναι πολύ υψηλή», τόνισε η κ. Σπυράκη.

Στο μεταξύ, σε ερώτηση αν συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat, τόνισε ότι θα προτιμούσε περισσότερη σοβαρότητα και ψυχραιμία και συνέστησε στην κυβέρνηση να αποφεύγει τις «παραστάσεις που είχαν ανέβει και πέρυσι τέτοιο καιρό». Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι το ΔΝΤ ζητά τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, αλλά ταυτόχρονα – όπως είπε – είναι εξαιρετικά προβληματικό ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία αξιοπιστία.

Εξάλλου, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σχολιάζοντας την κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν ζητώντας από την Ε.Ε. να ενεργήσει άμεσα για να αντιμετωπιστούν υγειονομικά προβλήματα που σημειώνονται σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, είπε ότι ζητά από τα κράτη – μέλη να στείλουν στην Ελλάδα ανθρώπους, υλικοτεχνική υποδομή και να υποστηρίξουν όσα περιγράφονται στη συμφωνία για το προσφυγικό.

Η κ. Σπυράκη, είπε ότι υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες κέντρα φιλοξενίας, ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί ήδη κρούσματα ασθενειών που είχαν εκλείψει από την Ελλάδα πριν από 15 και πλέον χρόνια και υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλιστούν συνθήκες υγιεινής στους χώρους φιλοξενίας. «Ζητάω υποστήριξη οπωσδήποτε με βάση τα υπεσχεμένα από την Ε.Ε. ώστε η Ελλάδα να μην καταλήξει για άλλη μια φορά αποθήκη ψυχών με προβλήματα υγιεινής αυτή τη φορά», κατέληξε η κ. Σπυράκη.