Παρών δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)» διευκρινίζοντας πως θεωρεί θεσμική της ευθύνη να μην κλείσει τα μάτια ισχυριζόμενη πως δεν κατανοεί τον εκβιασμό από πλευράς της Γερμανίας και της Ευρώπης.

«Ο καθένας οφείλει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί.Όλοι και όλοι κρινόμαστε από τη στάση και τις αποφάσεις μας» τόνισε ενώ εξήγησε, πως η κυβέρνηση δίνει μία άνιση μάχη σε καθεστώς εκβιασμών και ασφυξίας, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη μεταμορφώνεται σε φυλακή για τους λαούς της.

«Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν θα μπορούσα ποτέ να το ψηφίσω», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «την θεσμική μου ευθύνη την αναλαμβάνω δηλώνοντας παρών».

«Ο Πρωθυπουργός μίλησε με ειλικρίνεια γενναιότητα παρρησία και ανιδιοτέλεια. Είναι ο νεότερος πρωθυπουργός και αυτός που πάλεψε όσο κανείς προκάτοχός του, τον τιμώ και θα τον τιμώ πάντα γι’ αυτή του τη στάση και επιλογή» συνέχισε η πρόεδρος της Βουλής.

«Ο ελληνικός λαός τίμησε την κυβέρνηση που τον εμπιστεύθηκε, τίμησε την Βουλή και είπε ένα γενναίο και ιστορικό όχι. Ένα όχι στην αποπληρωμή ενός χρέους που δεν το δημιούργησε και δεν του αναλογεί, όχι σε μέτρα εξαθλίωσης και εξουθένωσης. Αυτό το όχι οι δανειστές επιμένουν να το μετατρέψουν σε ναι και χαιρέκακα συμπράττουν μαζί τους κι όσοι το δημιούργησαν. Αυτό το όχι του λαού υποχρεώνει όλους μας να υπερασπιστούμε το δικαίωμά του να μην ζήσει ζωή μισή. Η κυβέρνηση σήμερα εκβιάζετε να συναινέσει σε όσα δεν της αναλογούν, στους εκβιασμούς, στα μνημόνια, σε νέα μέτρα εξαθλίωσης», εξήγησε και πρόσθεσε: «αυτό το όχι οι δανειστές πεισματικά επιμένουν να το μετατρέψουν σε ναι. Αυτό το όχι του λαού υπερβαίνει όλους και όλες μας και μας υποχρεώνει να υπερασπιστούμε το δικαίωμά του».

«Όλοι και όλοι κρινόμαστε από τη στάση και τις αποφάσεις μας» τόνισε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση δίνει μία άνιση μάχη σε καθεστώς εκβιασμών και ασφυξίας, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη μεταμορφώνεται σε φυλακή για τους λαούς της.

«Ο λαός εμπιστεύτηκε στην κυβέρνηση την απαλλαγή του από τα μνημόνια» συμπλήρωσε η κ. Κωνσταντοπούλου, σπεύδοντας να εξηγήσει ότι το χρέος δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με παράνομες συμβάσεις και μίζες.

«Αυτό το χρέος το δημιούργησαν ξένες δυνάμεις με συμβάσεις διαφθοράς από τις οποίες ωφελήθηκαν εκείνες , καταδικάζοντας τον λαό. Αυτό το χρέος που δεν δημιούργησε ούτε ο λαός ούτε η κυβέρνηση χρησιμοποιείται εδώ και πέντε χρόνια ως εργαλείο εξανδραποδισμού του λαού από δυνάμεις που δεν έχουν το ιστορικό δικαίωμα. Η Γερμανία δεν έχει καταβάλει μέχρι σήμερα τις οφειλές της που υπερβαίνουν το ελληνικό δημόσιο χρέος, 325 δις ευρώ . Η Γερμανία απόλαυσε την μεγαλύτερη διαγραφή χρέους μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο για να ορθοποδήσει με την συναίνεση της μικρής Ελλάδας  την ώρα που υπέθαλψε υπαιτίους διαφθοράς κα τους προστάτεψε από τις ελληνικές δικαστικές αρχές. Σήμερα συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν να θέλει να πάρει την ιστορική ρεβάνς, προβάλλοντας μια πολιτική που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας με σκοπό την υπολογισμένη εξόντωσή του λαού. Και δυστυχώς κυβερνήσεις και θεσμοί στοιχίζονται πίσω από αυτή την επίθεση».

«Το χρέος χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξανδραποδισμού του λαού από δυνάμεις που λειτουργούν με ολοκληρωτικούς μηχανισμούς» υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας ότι οι δανειστές εκβιάζουν την κυβέρνηση.

Για τους λόγους αυτούς ανέφερε πως δηλώνει παρόν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «θεωρώ θεσμική μου ευθύνη να κλείσω τα μάτια και να ισχυριστώ πως δεν καταλαβαίνω τον εκβιασμό. Δηλώνω παρόν στην σημερινή συζήτηση θεωρώντας ότι έτσι είμαι πιο χρήσιμη σαν Πρόεδρος της Βουλής, πιο χρήσιμη στον Πρωθυπουργό, πιο χρήσιμη στις μελλοντικές γενιές. Δηλώνω παρόν αποκρούοντας τον εκβιασμό όπως επιτάσσει το Σύνταγμα».

Αξίζει να σημειωθεί πως την ώρα της ομιλίας της κ. Κωνσταντοπούλου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απουσίαζε από την αίθουσα της Ολομέλειας. Μάλιστα υπήρξαν διαμαρτυρίες τόσο πριν ξεκινήσει όσο και όταν ολοκλήρωσε την ομιλία της. Αρχικά ο κ. Βαρβιτσιώτης διαμαρτυρήθηκε ισχυριζόμενος πως δίνεται προτεραιότητα στην Πρόεδρο της Βουλής ενώ θα έπρεπε να μιλήσουν εισηγητές και ειδικοί αγορητές. Επίσης αφότου ολοκλήρωσε την παρέμβαση της ο κ. Βενιζέλου υποστήριξε πως «η κυρία Κωνσταντοπούλου προσέβαλε τον συνταγματικό και εθνικό πατριωτισμό των κομμάτων της Βουλής, τόσο της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης.Η κα. Κωνσταντοπούλου είχε την ψευδαίσθηση ότι συνομιλεί με την Ιστορία. Παραλήρημα εναντίον της δημοκρατίας κ του κοινοβουλευτισμού».