Τι ζούμε

Καλημέρα. Τι ζούμε. Αυτά που έγιναν χθες στο Κοινοβούλιο δεν υπάρχουν. Πρωτοφανείς καταστάσεις με τον καβγά με μπουνιές, λίγη ώρα πριν από την απόφαση για τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές.

Χαστούκια και τραμπουκισμοί

Στο ελληνικό Κοινοβούλιο δεν ήταν η πρώτη φορά που είχαμε γροθιές. Τα περιστατικά είναι αρκετά. Θυμίζω ότι τον Νοέμβριο του 1993 ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεδίκολου, πατέρας του νυν βουλευτή της ΝΔ, Σίμου Κεδίκογλου, είχε χαστουκίσει τον βουλευτή του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα. Το περιστατικό είχε συμβεί κατά τη διάρκεια μιας μεταμεσονύκτιας συνεδρίασης για επαναφορά απόστρατων στο στράτευμα. Η αναφορά του Στρατή Κόρακα προς τον Κεδίκογλου πως πάει πάλι «να βολέψει τους δικούς του» ήταν αρκετή για να ξεσπάσει το επεισόδιο. Και πολλά με αποκορύφωμα τα όσα έκαναν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής με τραμπουκισμούς!

Κρατάει χρόνια η κολόνια

Η κόντρα μεταξύ του Κυριάκου Βελόπουλου και του Στάθη Φλώρου, πατέρα του ανεξάρτητου βουλευτή των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος γρονθοκόπησε χθες έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο, κρατάει χρόνια. Θα τα πάρουμε με τη σειρά. Η κόντρα που έχει ο πατέρας Φλώρος με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης φαίνεται πως ήταν η αιτία που πυροδότησε το πρωτοφανές επεισόδιο στο οποίο, εκτός από τη χειροδικία, οι πρωταγωνιστές φέρονται να χρησιμοποίησαν εκφράσεις πεζοδρομίου ο ένας κατά του άλλου, με ύβρεις ακόμα και κατά συγγενικών τους προσώπων.

Η μήνυση Φλώρου

Ο Στ. Φλώρος ήταν το 2019 υποψήφιος της Ελληνικής Λύσης (και από τα ιδρυτικά της μέλη) και έχει μηνύσει τον Κυρ. Βελόπουλο για διασπορά συκοφαντιών μέσω ενός λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ανοίκειους και σεξιστικούς χαρακτηρισμούς, σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία. Σύμφωνα με τον Στ. Φλώρο, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, πίσω από τον συγκεκριμένο λογαριασμό φέρεται να βρίσκεται ο Κυρ. Βελόπουλος, κάτι που ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αρνείται.

Το πρωτοφανές επεισόδιο

Το πρωτοφανές περιστατικό του ξυλοδαρμού του Β. Γραμμένου από τον Κ. Φλώρο σημειώθηκε την ώρα που στην Ολομέλεια της Βουλής βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για την άρση ασυλίας του προέδρου της Ελληνικής Λύσης μετά τη μήνυση που έχει καταθέσει εναντίον του ο πατέρας του Κ. Φλώρου. Για την ιστορία η Βουλή αποφάσισε την άρση της ασυλίας.

Ο έξαλλος Βελόπουλος

Στο Μέγαρο Μαξίμου που προσπαθούν να μειώσουν τις διαρροές προς τα δεξιά και θεωρούν ότι θα το πετύχουν, βλέπουν ότι ο Κυρ. Βελόπουλος αρχίζει και εκνευρίζεται. Αυτό φάνηκε και στο Κοινοβούλιο όταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έκανε το ατόπημα να παροτρύνει τους βουλευτές της ΝΔ να μην επισκεφτούν τις προσεχείς ημέρες, ενόψει του εορτασμού του Πάσχα, τις εκκλησίες, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την επιλογή τους να ψηφίσουν υπέρ της θέσπισης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Ε, τι το έλεγε, έγινε χαμός στο Κοινοβούλιο όπως είδα, καθώς ήμουν στα θεωρεία και το έβλεπα. Κυριολεκτικά επικράτησε πανδαιμόνιο, με τους βουλευτές της ΝΔ να διαμαρτύρονται έντονα και να μιλούν για βαριά πρόκληση από μέρους του Κυρ. Βελόπουλου, αλλά και έμμεση προτροπή σε τέλεση αξιοποίνων πράξεων.

Ο πρωταθλητής του Tae Kwon Do

Μια άλλη παράμετρο, καθόλου πολιτική σε σχέση με τα όσα θλιβερά και πρωτοφανή έγιναν στο Κοινοβούλιο ανάμεσα στους δύο βουλευτές, μου μετέφερε άνθρωπός μου που περιδιαβαίνει τους διαδρόμους της Βουλής. Όπως έμαθα από την έγκυρη πηγή μου, το θύμα της επίθεσης, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, τον οποίο όπως λένε στην καθομιλουμένη «ξάπλωσε» ο έτερος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος, ανεξάρτητος μεν, πρώην Σπαρτιάτης δε, έλεγε όπου στεκόταν και όπου βρισκόταν ότι είναι πρωταθλητής του Τάε Κβον Ντο. Μάλιστα, λέγεται ότι το επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Για τους μη μυημένους να σας πω ότι το Τάε Κβον Ντο είναι η πιο δημοφιλής κορεάτικη πολεμική τέχνη που δίνει μεγάλη έμφαση στη σωματική αντοχή καθώς και στην ταχύτητα, ακρίβεια και ευλυγισία των ποδιών και όπως μου έλεγαν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού στη Βουλή τίποτα από αυτά δεν είδαν από τον… πρωταθλητή βουλευτή. Ίσως βέβαια ο κατέχων την τέχνη του αθλήματος να τήρησε μια από τις πέντε βασικές αρχές του, τον αυτοέλεγχο στις προσωπικές του υποθέσεις.

Σπαρτιάτες υπέρ Κασσελάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει κάνει μαντάρα στο θέμα των Σπαρτιατών και σας το ανέφερα χθες αναλυτικά. Δεν φανταζόμουν ότι, και αυτό μου το έλεγαν πικρόχολα και πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Αλέξη Τσίπρα, θα άκουγαν τον πρόεδρο των Σπαρτιατών να εκθειάζει τον Στέφανο Κασσελάκη και να μιλά για αξιοπρεπή κίνηση επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατέθεσε υπόμνημα κατά του κόμματός του. Δεν πίστευαν αυτό που άκουγαν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είδα στο Κοινοβούλιο, όταν ο Βασίλης Στίγκας ανέφερε στην Ολομέλεια, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, να το πω και αυτό, γιατί δεν φοβάμαι, έχει αξιοπρέπεια με τον Κασσελάκη που δεν κατέθεσε υπόμνημα, έχει αξιοπρέπεια και αυτό είναι καλό». Σοκ, και όσο και να προσπάθησε να το σώσει η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, που εκείνη τη στιγμή προήδευε στη διαδικασία λέγοντας πως «κατατέθηκε επιστολή σας θυμίζω», η πραγματικότητα είναι μια: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατέθεσαν υπόμνημα και ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε σε μια επιστολή, δείγμα προχειρότητας ή κάτι άλλο;

Γκάφα ή προχειρότητα Κασσελάκη;

Πέρα από το τραγικό λάθος, γκάφα ή προχειρότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε και χθες με ένα ακόμα φάουλ του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε σε πρωινή συνέντευξή του, εν μέσω της περιοδείας του στα νησιά, να υπάρξει 5% του ΑΕΠ για την υγεία. Ποια η γκάφα ή η προχειρότητα ή η άγνοια; Μα ο ΣΥΡΙΖΑ το 2023 στο πρόγραμμά του ζητούσε 7,5% του ΑΕΠ για την υγεία. Υπάρχει και συνέχεια, καθώς σήμερα το συγκεκριμένο ποσοστό είναι 5,8%. Δηλαδή τι ζήτησε ο Κασσελάκης; Λιγότερο απ’ ό,τι ισχύει σήμερα και λιγότερο από την πρόταση του κόμματός του. Πήγε να τα μαζέψει μετά, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα βάλει άμεσα τέλος στον εφιάλτη, αλλά η γκάφα έγινε! Και τι δεν έλεγαν στα πηγαδάκια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο καφενείο της Βουλής για τα όσα είπε ο Στ. Κασσελάκης. Το πιο ήπιο; «Ας διαβάσει και τα όσα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τα παζάρια στην ΕΕ

Να φύγω λίγο από τα δικά μας και να πάω στις Βρυξέλλες. Σας είχα γράψει για τα σενάρια που αφορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά μαθαίνω και άλλα που αφορούν κομβικές θέσεις στην ΕΕ και κυρίως το μέλλον της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και εάν θα παραμείνει ή όχι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό που μου είπε καλή πηγή από Βρυξέλλες, καθώς τηλεφώνησα να δω τι γίνεται με τα σενάρια που αφορούν τον έλληνα πρωθυπουργό, είναι ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλους ηγέτες της ΕΕ, για να βρει έναν διαφορετικό υποψήφιο -όπως ο πρώην κεντρικός ευρωπαίος τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι- ο οποίος θα καταλάβει την κορυφαία ευρωπαϊκή θέση αντί της γερμανίδας πολιτικού.

Τι προτιμά η κυβέρνηση για τον ΣΕΒ

Μοιρασμένοι είναι στην κυβέρνηση για τις εκλογές στον ΣΕΒ όπως μαθαίνω και είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς για πρώτη φορά μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο υποψήφιοι. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επί 11 χρόνια αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, και η Ιουλία Τσέτη που τυπικά δεν έχει καταθέσει ακόμη την υποψηφιότητά της, αν και την έχει ανακοινώσει. Και όπως μου είπε κεντρικός υπουργός, καλό θα ήταν να υπάρξει τελικά μια υποψηφιότητα για πολλούς λόγους.

Ένα νέο «δίδυμο» γεννήθηκε

«Θέλουμε Βρυξέλλες να παν’ εδώ και τώρα, Μιχάλης Αγγελόπουλος και η Ελεονώρα». Το sms από -και για- τις Βρυξέλλες που έχει γίνει viral το τελευταίο διάστημα. Εγώ μπορεί να μην το έλαβα, αλλά χτύπησε στο κινητό δύο διαφορετικών δικών μου ανθρώπων και μου το μετέφεραν με διαφορά ώρας. Πηγαίνοντας στην κάλπη της 9ης Ιουνίου, ένα νέο «δίδυμο» γεννήθηκε!

Σύννεφα στις σχέσεις τους

Τον Νίκο Ανδρουλάκη «υποδέχτηκε» στη Βαρβάκειο αγορά ο Χάρης Δούκας, κατά την επίσκεψη του πρώτου στο πλαίσιο των εξορμήσεων που κάνει για τις ευρωεκλογές. Μετά τις καθιερωμένες δηλώσεις, ο δήμαρχος Αθηναίων προσκάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να πιούνε καφέ στο γραφείο του. Δεν θα σας πω τι ειπώθηκε, αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι υπάρχουν «σύννεφα» στις σχέσεις τους και τα οποία δύσκολα θα διαλυθούν, αν και το μόνο που του λείπει του Ανδρουλάκη αυτή τη στιγμή είναι ένας ακόμα εσωκομματικός αντίπαλος.

Συνάντηση με απουσίες

Και μια που σας λέω για τον Νίκο Ανδρουλάκη, πάμε στην προ ημερών συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είδε μέλη της ΠΟΑΣΥ στο γραφείο του στη Βουλή. Αυτό που έκανε εντύπωση στους καλεσμένους του, όπως έμαθα, είναι πως δεν είδαν στην αίθουσα, όπως περίμεναν, την αρμόδια τομεάρχη, Νάντια Γιαννακοπούλου, αλλά και τον Μαρίνο Σκανδάμη – γνώστη των θεμάτων.

Υποεκπροσώπηση στην παράδοση της ολυμπιακής φλόγας

Μπορεί να μην το λέει ευθέως προς τα έξω η ελληνική κυβέρνηση, αλλά η αλήθεια είναι πως έχει ενοχληθεί από την υποεκπροσώπηση της Γαλλίας τόσο στην τελετή αφής όσο και στην επικείμενη τελετή παράδοσης της ολυμπιακής φλόγας αύριο, προς την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», έτσι ώστε να συνεχίσει το ταξίδι της στη γηραιά ήπειρο. Η οικοδέσποινα χώρα θα εκπροσωπηθεί την Παρασκευή, όπως μαθαίνουμε, μόνο από την υπουργό Αθλητισμού, Αμελί Ουντεά – Καστερά. Πώς θα απαντήσει η Ελλάδα; Μάλλον με τον ίδιο τρόπο. Αντί να δώσει το παρών στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, όπως είχε αρχικά κανονιστεί, επιλέγεται τελικά η λύση μιας ανάλογης εκπροσώπησης με αυτή των Γάλλων.

Αντίδοτο στους λαθρεπιβάτες τα εισιτήρια λεωφορείου με ανέπαφες πληρωμές

Ήταν κάτι που σχεδιαζόταν αρκετό καιρό από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Και ήρθε να υλοποιηθεί από τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος μαζί με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου παρουσίασε το νέο σύστημα ανέπαφων πληρωμών στα λεωφορεία της γραμμής, με την αρχή να γίνεται από τα δρομολόγια του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών σε πιλοτική μορφή. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνονται οι επιβάτες αλλά ταυτόχρονα μπαίνει και τέλος στην όποια δικαιολογία μη πληρωμής εισιτηρίου, που θα μπορούσε να επικαλεστεί κάποιος από τους επιβάτες. Ο ΟΑΣΑ, για να προχωρήσει το έργο αυτό, υπέγραψε σύμβαση με την Hellas Smart Ticket Α.Ε., θυγατρική της Tέρνα Ενεργειακή και σε συνεργασία με την LG CNS, ενώ με την υποστήριξη της Visa και της NBG Pay ανέπτυξαν την εφαρμογή του πιλοτικού συστήματος ανέπαφων συναλλαγών στις συγκεκριμένες λεωφορειακές γραμμές, με ορίζοντα επέκτασης του έργου στο σύνολο των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, έως τα τέλη του 2024.

Η «ακριβή» επένδυση του Φουρλή στο Ελληνικό

Νομίζω πως θυμάμαι καλά ότι η αρχική επένδυση για το retail park του Φουρλή στο Ελληνικό, το οποίο θα έχει και IKEA αλλά και Intersport μεταξύ άλλων, είχε αρχικό προϋπολογισμό επένδυσης κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Με τα νεότερα δεδομένα, το κόστος της επένδυσης έφτασε στα 75 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το αρχικό, που ένα μέρος του οφείλεται και στους παράγοντες που δημιουργήθηκαν με την αύξηση του κόστους στην κατασκευαστική αγορά. Ως προς το πότε θα είναι έτοιμο; Το 2027 μαζί με το Ellinikon Mall (πρώην Vouliagmenis Mall) της Lamda Development, καθότι οι δύο κτιριακές αναπτύξεις βρίσκονται στο ίδιο οικόπεδο και οι εργασίες τους προχωρούν παράλληλα.

Ο Aνδριόπουλος ζήτησε από τον Χατζηδάκη υπουργείο Ακινήτων

Ξεχωριστό υπουργείο μόνο για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ακούω ότι ζήτησε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος της Dimand για να διαχειρίζεται τα χιλιάδες ακίνητα που έχει το Δημόσιο στην κατοχή του. Μιλάμε για πολλές χιλιάδες ακίνητα. Μόνο αυτά της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ξεπερνούν τις 70.000. Σε αυτά προσθέστε τα ακίνητα του ΟΣΕ, του ΕΦΚΑ, των ΕΛΤΑ και δεκάδων ακόμα δημόσιων οργανισμών. Μιλάμε για ακίνητα ανυπολόγιστης αξίας, μερικά από τα οποία (αυτά της ΕΤΑΔ) έχει ξεκινήσει να αποτιμά το Υπερταμείο, στο οποίο υπάγεται ως θυγατρική η εταιρεία ακινήτων δημοσίου. Επομένως η προτροπή του Ανδριόπουλου στον Χατζηδάκη μπορεί να ακούγεται λίγο υπερβολική, έχει όμως και μία δόση ρεαλισμού.

Τα «χαμένα» εκατομμύρια των κατασκευαστικών

«Μας περιμένουν τα εκατομμύρια και δεν μπορούμε να τα πάρουμε. Για πρώτη φορά είναι μπροστά στα μάτια μας και, επειδή δεν έχουμε τους απαραίτητους εργάτες για να εκτελέσουμε τα έργα κατασκευών που βγαίνουν την αγορά, τα χάνουμε». Αυτό μου έλεγε, σε προσωπική συνομιλία που είχα μαζί του, υψηλόβαθμο στέλεχος σε μεγάλη εταιρεία κατασκευών. Υπολογίζεται από τις ενώσεις κατασκευαστών ότι λείπουν αυτή τη στιγμή 200.000 άτομα από τον κατασκευαστικό κλάδο. Το ίδιο πρόσωπο, όμως, μου είπε ότι ακόμα και 10.000 εργάτες να μπουν στη χώρα αυτή τη στιγμή από τρίτες χώρες, η αγορά θα μπορέσει να πάρει ανάσα και να ξεκινήσει να εκτελεί τα έργα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Μου έλεγε, επίσης, ότι υπάρχουν περιπτώσεις που βγαίνουν έργα και δεν τα κυνηγάνε οι μεγάλες κατασκευαστικές, γιατί δεν μπορούν λόγω έλλειψης προσωπικού να τα εκτελέσουν.

60 εκατομμύρια καθαρό κέρδος στα ταμεία της Ideal

Στα 60 εκατομμύρια είναι το καθαρό κέρδος που θα βάλει στο τέλος του 2024 η Ideal Holdings στα ταμεία της από την πώληση της εταιρείας πωμάτων Astir Vitogiannis, στην πολυεθνική Guala Closures των 850 εκατομμυρίων ευρώ σε τζίρο. Σας θυμίζω εδώ ότι η εταιρική αξία που πήρε από τη συναλλαγή η Ideal είναι κάτι λίγο πάνω από τα 130 εκατομμύρια ευρώ. Καθόλου άσχημα για τον πρόεδρο της Ideal, Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, αλλά και για τους μετόχους της Ideal, μεταξύ των οποίων πλην των αρχικών επενδυτών της Olympia Group – Πάνος Γερμανός, το VNK Capital του Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου, εταιρεία συμφερόντων Δαυίδ-Λεβέντη, συμμετέχουν ελληνικές τράπεζες, η οικογένεια του Σπυριδογιώργου Βυζάντιου της Byte Computers, οι ιδρυτές και μέτοχοι των Attica K. Λαµπρόπουλος, Κ. Τσουβελεκάκης, Αλ. Σγουµπόπουλος και άλλα ονόματα όπως ο Παναγιώτης Λασκαρίδης, ο όμιλος Τσάκου, το Ίδρυµα Ωνάση, ο Γιάννης Σαραντίτης, ο Ευτύχης Βασιλάκης.