Η κουφή εβδομάδα

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Μπήκαμε στη λεγόμενη κουφή εβδομάδα, διότι δεν υπάρχουν γεγονότα για την Εκκλησία πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ έχουν τελειώσει και οι Χαιρετισμοί με τον Ακάθιστο Ύμνο την περασμένη Παρασκευή. Όμως η πολιτική και η οικονομία δεν στερείται γεγονότων και δεν υπάρχει κουφή εβδομάδα, αλλά πολλές εξελίξεις όπως φαίνεται.

Οι συμβουλές σε Μητσοτάκη

Θα ξεκινήσω από τον πρωθυπουργό και όσα γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, όπου έχω μάθει πως συζητάνε αρκετά για το πώς η ΝΔ θα αντέξει και θα συγκρατήσει τα ποσοστά της περίπου στη ζώνη του 32-33%. Και με βάση όσα έμαθα το Σαββατοκύριακο, η συζήτηση στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να δοθεί έμφαση σε αυξήσεις που θα γίνουν σε διάφορα πεδία της οικονομίας. Και αυτό που έρχεται, με βάση όσα μου είπαν, είναι οι εξαγγελίες και για άλλες αυξήσεις, αλλά αυτή τη φορά και σε δημοσίους υπαλλήλους. Μένει να το δούμε!

Το ευρωπαϊκό κουστούμι

Εγώ σας είπα εδώ και καιρό τη συζήτηση που γίνεται στο εξωτερικό και ειδικά στην έδρα της ΕΕ για μελλοντικό ρόλο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι Ευρωπαίοι τον θέλουν και το συζητάνε. Ο ίδιος το βλέπει και το ακούει με ευχαρίστηση και τον κολακεύει. Δεν το έχει, όμως, στο πλάνο του να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία για ευρωπαϊκή καρέκλα, όσο δελεαστική και να είναι η πρόταση. Γιατί το αναφέρω αυτό; Διότι το Σαββατοκύριακο είχαμε δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο για μελλοντική αξιοποίηση του πρωθυπουργού και μάλιστα με φωτογραφία του. Άρα, αυτό που θέλω να σας προτρέψω είναι να εμπιστεύεστε τη στήλη και όσα σας μεταφέρει.

Οι περιοδείες Μεϊμαράκη

Ήδη το κομματικό σύστημα της ΝΔ είναι σε πλήρη κινητικότητα για τις ευρωεκλογές, ώστε να πιάσει τον στόχο του 33% ή σίγουρα είναι πάνω από το 30%. Μαθαίνω ότι στον προεκλογικό αγώνα έχει κεντρικό ρόλο και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που μαζί και με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη και άλλους υποψηφίους βρέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ήπειρο για ομιλίες και συναντήσεις. Και το κλίμα που εισέπραξαν, όπως έλεγε ο πολύπειρος Βαγγέλης, είναι θετικό και σε καμία περίπτωση αρνητικό για τη ΝΔ, αν και υπάρχουν, όπως είναι λογικό, ενστάσεις, παράπονα και γκρίνιες.

Τα «δίδυμα» της ΝΔ

Μπορεί στις ευρωεκλογές ο κάθε ψηφοφόρος να έχει έως 4 σταυρούς, αλλά έχουν αρχίσει να σχηματίζονται τα γνωστά «δίδυμα». Στη ΝΔ, μεταξύ άλλων, υπάρχει το κομματικό, Μεϊμαράκης – Κεφαλογιάννης, το δίδυμο των Βορειοηπειρωτών, Δήμας – Μπελέρης, το τηλεοπτικό, Φλέσσα – Μελέτη (ο Αυτιάς είναι μια κατηγορία μόνος του) και το «προεδρικό» Τσιόδρας – Κοντοζαμάνης. Οι δύο τελευταίοι, ως άμεσοι συνεργάτες του πρωθυπουργού (διευθυντής του Γραφείου Τύπου και σύμβουλος για θέματα υγείας), παρότι δεν το προβάλλουν, συσπειρώνουν όλους εκείνους που αισθάνονται πιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπάρχουν, βεβαίως, και άλλα: των εν ενεργεία γυναικών ευρωβουλευτών, Βόζεμπεργκ – Σπυράκη, των αναγνωρίσιμων γυναικών που διεκδικούν να τις αντικαταστήσουν, Πατουλίδου – Δούνια, το… πασοκικό, Χριστοφιλοπούλου – Καρανικόλας και «ελεύθεροι σκοπευτές», όπως ο Κυμπουρόπουλος.

Τι επιλέγει η βάση

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν μιλάω για «κλεισμένες συμμαχίες» και «ανταλλαγές σταυρών», αλλά για το πώς αντιμετωπίζει και έχει διαχωρίσει τις υποψηφιότητες η οργανωμένη βάση (και οι ψηφοφόροι της ΝΔ), με βάση τις απαντήσεις που δίνουν οι ερωτώμενοι σε ποιοτικές και ποσοτικές μετρήσεις που τρέχουν αυτή την περίοδο.

Η κρουαζιέρα Κασσσελάκη

Από την άλλη πλευρά ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε κρουαζιέρα στο Αιγαίο επί δέκα μέρες με επισκέψεις σε πάρα πολλά νησιά, 26 τον αριθμό. Όντως κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει από τον πολιτικό αρχηγό, αλλά έχει προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια η συγκεκριμένη επιλογή, καθώς εμφανίζεται ως ταξίδι αναψυχής. Πάντως σε αυτή την περιοδεία έχει δίπλα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τον ναύαρχο, Ευάγγελο Αποστολάκη, από τους πιο πιστούς του υποστηρικτές.

Πόλεμος με Νέα Αριστερά

Αντίθετα, στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιούν τη Νέα Αριστερά και θεωρούν ότι παίζει το παιχνίδι της ΝΔ και μάλιστα θα υπάρξει ένταση στις επιθέσεις προς το νεοπαγές κόμμα. Και αυτό διότι θέλουν να σταματήσουν τις όποιες διαρροές και ταυτόχρονα να πάρουν πίσω κόσμο από τη Νέα Αριστερά που εμφανίζεται στο 3-4% στις δημοσκοπήσεις.

Νέο κοινό

Από την άλλη, ο Στ. Κασσελάκης απευθύνεται πλέον σε νέο κοινό που είναι απολιτίκ και δεν είχε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και η συνειδητή του επιλογή να μιλάει σε εκπομπές lifestyle και σε δημοσιογράφους που τις παρουσιάζουν. Για παράδειγμα, λέγεται ότι ο Γιώργος Λιάγκας είναι ένα από τα πρόσωπα που συνομιλούν καθημερινά με τον Στ. Κασσελάκη.

Η απόσταση Τσίπρα

Υποστηρικτή φανατικό του Στ. Κασσελάκη δεν θα χαρακτήριζα τον Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου και έκαναν διαρροή οι συνεργάτες του ότι δεν έχει λείψει από καμία εκλογική μάχη. Βέβαια η διαρροή δεν είχε καμία αναφορά στον Στ. Κασσελάκη που όμως αξιοποίησε την παρουσία του Αλ. Τσίπρα για να δείξει ότι υπάρχει ομόνοια και καλή σχέση. Γι’ αυτό και επιχείρησε να τον βάλει στο κάδρο, όταν τον φώναξε στο τέλος της εκδήλωσης: «Αλέξη, έλα επάνω». Και πήγε ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά όπως έμαθα δεν έχουν αλλάξει οι απόψεις του για τον πρόεδρο του κόμματος και το πώς κινείται. Αλλά δεν πρόκειται να του κάνει σαμποτάζ.

Η πολυπόθητη φωτογραφία

Το έχω ξαναγράψει, αλλά το επαναφέρω με αφορμή την παρουσία Τσίπρα στην εκδήλωση παρουσίασης των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη: Σημίτης και Βενιζέλος θα φωτογραφηθούν με τον Ανδρουλάκη; Πάντως, όταν έθεσα το ερώτημα την πρώτη φορά, ο σμπίρος μου από τη Χαριλάου Τρικούπη ήρθε στο παράθυρο και μου κελάηδησε ότι «όλα θα γίνουν στην ώρα τους».

Οι συνεπείς

Κατρίνης και Γιαννακοπούλου είναι οι πιο συνεπείς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τις παρουσίες τους στις εκδηλώσεις των υποψήφιων ευρωβουλευτών του κινήματος. Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να δει φωτογραφίες τους και σε εκδηλώσεις του Νίκου Παπανδρέου και του Γιάννη Μανιάτη και του Ανδρέα Σπυρόπουλου. Αντιθέτως, άλλοι βουλευτές καταγράφουν (επιλεκτικές;) απουσίες.

«Τρέχει» η καμπάνια για την επιστολική ψήφο

Την ίδια ώρα ώρα, η προώθηση της επιστολικής ψήφου συνεχίζεται με ακάθεκτους ρυθμούς από τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς απομένουν 7 μόλις ημέρες για να κλείσει η πλατφόρμα εγγραφής –epistoliki.ypes.gov.gr– στο σύστημα για τους ομογενείς. Ο πρώην υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, ταξιδεύει σήμερα και θα βρίσκεται για ένα διήμερο στο Λονδίνο, όπου και θα μιλήσει σε ειδικές εκδηλώσεις εξηγώντας τη σημασία συμμετοχής στις ευρωεκλογές στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης των απόδημων Ελλήνων και στη συνέχεια θα βρίσκεται 24-26 Απριλίου στο Παρίσι για τον ίδιο σκοπό. Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, επέστρεψε προσφάτως από την Ισπανία όπου μίλησε σε φοιτητές και έλληνες πολίτες για τη δυνατότητα που έχουν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς έξοδα και μετακινήσεις, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν ξεπεραστεί οι 100.000 εγγραφές από Έλληνες που ζουν είτε στη χώρα μας είτε σε 114 άλλες χώρες.

Οι κινήσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος

Αξιοποίηση των logistics στη Σίνδο για εξαγωγή ελληνικών προϊόντων αλλά και κινήσεις να γυρίσει σε franchise αρκετά από τα μικρά εταιρικά καταστήματα που έχει στο δίκτυό της, είναι μερικές από της κινήσεις που κάνει αυτή την περίοδο η ΑΒ Βασιλόπουλος. Η ΑΒ Βασιλόπουλος πρέπει να σας πω ότι έχει κάνει και άλλες κινήσεις, όπως η δημιουργία οικονομικών κλίμακας με άλλες εταιρείες του ομίλου Ahold Delhaize, όπου και ανήκει, πουλώντας κοινά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με χώρες όπως για παράδειγμα η Τσεχία που ανήκουν στο «hub» της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το στοίχημα δεν είναι εύκολο για την αλυσίδα, η οποία έχει αλλάξει πολλά πρόσωπα και πολλούς τομείς ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους τα τελευταία τρία χρόνια.

Η κίνηση του CVC στην εκπαίδευση και ο ρόλος του real estate

Πολλοί φορείς της εκπαίδευσης αναζητούν εγκαταστάσεις στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, μετά τον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία παραρτημάτων στην Ελλάδα. Το CVC έκανε βήμα πριν από λίγες ώρες, ιδρύοντας την πρώτη ιατρική σχολή ιδιωτικού χαρακτήρα στην Ελλάδα μαζί με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και έπονται αρκετοί ακόμα. Η συνεργασία των δύο πλευρών είχε ήδη ξεκινήσει από την Κύπρο και πλέον μεταφέρεται και στην Ελλάδα. Σας θυμίζω ότι και άλλα μεγάλα funds, όπως η BC Partners, έχουν κάνει κινήσεις επένδυσης στην ιδιωτική εκπαίδευση στη χώρα μας με την εξαγορά του ομίλου Ακμή και δεν είναι οι μόνες. Το σίγουρο είναι ότι το τοπίο της εκπαίδευσης αλλάζει ριζικά και θα αλλάξει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, με πρωταγωνιστές τα μεγάλα funds. Ταυτόχρονα όμως και το real estate θα επηρεαστεί από τη διάθεση των επενδυτών να έρθουν στην Ελλάδα και να συστήσουν παραρτήματα εκπαιδευτικών οργανισμών μέσα από τη ζήτηση που προκύπτει για σύγχρονα κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Πρόσφατη είναι μάλιστα η αναφορά του Δημήτρη Ανδριόπουλου της Dimand, η οποία φτιάχνει κτίριο 50.000 τ.μ. στον Βοτανικό στις πρώην εγκαταστάσεις τις Softex, για το ενδεχόμενο μέρος τους να δοθεί σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό φορέα, ο οποίος μάλιστα όπως είπε δεν θα χρειαστεί περισσότερα από 10.000 τετραγωνικά μέτρα για να καλύψει τις ανάγκες του.

Τι γεμίζει τα ταμεία της Βιοκαρπέτ

Πολλοί ίσως έχουν την αίσθηση ότι η Βιοκαρπέτ είναι η εταιρεία πώλησης χαλιών και μοκετών που γνωρίζουν από τα καταστήματα λιανικής που διαθέτει κατά τόπους. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Γιατί από τα 210 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2023 ο τζίρος του ομίλου Βιοκαρπέτ, τα 200,7 εκατομμύρια έρχονται από τον τομέα της μεταλλουργίας μέσω της βιομηχανίας διέλασης αλουμινίου, Εξάλκο, που ανήκει στην οικογένεια Καντώνια και μόλις 6,8 εκατομμύρια ευρώ από τα χαλιά της Βιοκαρπέτ. Ένα μέρος του τζίρου, περίπου 2 εκατομμύρια, προέρχεται από την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ένα ακόμα πολύ μικρότερο ποσό, σχεδόν 500 χιλιάδες, αποτελεί προϊόν του κλάδου πληροφορικής όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος.

ACS: Πωλείται ή δεν πωλείται τελικά;

Πωλείται μεν, αλλά στη σωστή τιμή. Άλλωστε η εταιρεία ταχυμεταφορών αποτελεί το χρυσοφόρο «χαρτί» το ομίλου Quest στον οποίο ανήκει. Επομένως τα όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό περί συζητήσεων για την πώλησή της προφανώς και αληθεύουν, σύμφωνα με ανθρώπους με τους οποίους μίλησα από την αγορά, ωστόσο η όποια κίνηση, εφόσον και αν γίνει από πλευράς Quest, θα γίνει για ένα πολύ καλό τίμημα. Σας δίνω μία εικόνα για να ξέρετε για τι ακριβώς συζητάμε. Το 2023 τα έσοδα της ACS διαμορφώθηκαν σε 149,7 εκατομμύρια ευρώ, αύξηση 5,6% σε σχέση με το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων (EBT) ανήλθαν σε 19,7 εκατ. ευρώ κάτι υψηλότερα κατά 4,3% από το 2022.

Από τις σαλάτες του Φρεσκούλη στον τουρισμό

Ο Μάκης Μαυρόπουλος είναι ο άνθρωπος που άνοιξε τον δρόμο για να μπει η έτοιμη, κομμένη και πλυμένη σαλάτα σε σακουλάκια και να πωλείται στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Ο ιδιοκτήτης της γνωστής εταιρείας σαλατικών, Φρεσκούλης ή αλλιώς Eurocatering, όπως είναι η εταιρική της επωνυμία. Ο Μαυρόπουλος το τελευταίο διάστημα επεκτείνεται και σε άλλους τομείς δραστηριότητας, καθώς έχει ξεκινήσει να υλοποιεί την κατασκευή υπόσκαφου ξενοδοχείου στο Γάνεμα της Σερίφου. Εκεί θα λειτουργήσει ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με 93 κρεβάτια. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται αυτή τη στιγμή η άδεια υδροδότησης της νέας ξενοδοχειακής μονάδας από τον δήμο Σερίφου. Η επένδυση θα αγγίξει τα 5 εκατομμύρια ευρώ και ανοίγει έναν νέο κόσμο δραστηριοτήτων για τον επιχειρηματία, πέρα από το τρόφιμο όπου ο ίδιος έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια.