Ο ταλαντούχος σέντερ φορ άνοιξε τον δρόμο για το γαλλικό ποδόσφαιρο πολύ πριν εμφανιστούν στους αγωνιστικούς χώρους ονόματα όπως ο Πλατινί και ο Ζιντάν.

Ο βραχύσωμος Κοπά αντιστάθμιζε το κοντό παράστημά του με τις δαιμόνιες ικανότητές του στην ντρίμπλα, διαδραματίζοντας κεφαλαιώδη ρόλο τόσο στις 3 από τις 5 πρώτες νικητήριες πορείες της Ρεάλ Μαδρίτης στην Ευρώπη, όσο και στους Τρικολόρ φυσικά.

Όσο για τον κολοφώνα της καριέρας του, θα ερχόταν αναμφίβολα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 στη Σουηδία, όταν αναγνωρίστηκε απ’ όλους ως ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ο πρώτος σκόρερ. Ταυτοχρόνως, κατέκτησε τον σπουδαίο τίτλο αφήνοντας έξω τον έφηβο που θα γινόταν παγκόσμιο αστέρι, κάποιον Βραζιλιάνο επ ονόματι Πελέ!

Με μια νέα φουρνιά 5 γάλλων παικτών, ο Κοπά έκανε το ντεμπούτο του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Γαλλίας τον Οκτώβριο του 1952, στην ήττα των Τρικολόρ από τη Δυτική Γερμανία με 3-1. Αυτή η γενιά θα εκτόξευε το γαλλικό ποδόσφαιρο στην παγκόσμια ελίτ, με τον Κοπά να ηγείται της προσπάθειας για τα επόμενα 10 χρόνια.

Αν και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ελβετίας το 1954 η ομάδα ήταν ακόμα πολύ νέα για διακρίσεις, εγκαταλείποντας νωρίς τη διοργάνωση, στο τέλος του πρώτου γύρου δηλαδή, οι Τρικολόρ θα ήταν συνεπείς με την Ιστορία τέσσερα χρόνια αργότερα, διψασμένοι καθώς ήταν για διακρίσεις.

«Αυτή η διοργάνωση προλείανε το έδαφος για το Παγκόσμιο του 1958», εξηγεί ο Κοπά, «κανείς δεν περίμενε να πάμε καλά στη Σουηδία, ξεκινήσαμε όμως με μια νίκη 7-3 κόντρα στην Παραγουάη, ένα από τα τρία φαβορί για την κατάκτηση της κούπας».

Χάνοντας από τη Γιουγκοσλαβία και νικώντας τη Σκοτία, οι Τρικολόρ νικούν και τη Βόρεια Ιρλανδία πριν έρθουν αντιμέτωποι με τη Βραζιλία στα προημιτελικά, εκεί που ο δαιμονισμένος Πελέ θα σκοράρει χατ-τρικ εξασφαλίζοντας άνετη νίκη για τη Σελεσάο με 5-2. Ο Κοπά στέφεται κορυφαίος παίκτης του Μουντιάλ, παρά την ύπαρξη του Πελέ στη διοργάνωση!

«Ήμασταν οι δύο πιο δυνατές ομάδες εκείνη την εποχή», θυμάται ο Κοπά, «και ο λόγος που κέρδισαν έτσι εύκολα ήταν γιατί ο αρχηγός μας, Robert Jonquet, τραυματίστηκε και αναγκαστήκαμε έτσι να παίξουμε με 10 παίκτες».

Οι Τρικολόρ βρήκαν όμως παρηγοριά στο τελευταίο ματς του θεσμού, όπου με το επιθετικό κρεσέντο του Κοπά οι Γάλλοι θα αφανίσουν τα Πάντσερ της Δυτικής Γερμανίας με 6-3, κατακτώντας έτσι την τρίτη θέση!

Τελευταία συμμετοχή του Ραϊμόν Κοπά στους Τρικολόρ, στην ήττα με 3-2 από την Ουγγαρία τον Νοέμβριο του 1962, με τον ίδιο σε ασυνήθιστη θέση πια για τις δυνατότητές του, κάτι που θα φέρει γκρίνια με τους προπονητές του, αναγκάζοντας το αστέρι της Γαλλίας να κρεμάσει τα διεθνή του παπούτσια μια ώρα αρχύτερα.

Με τα χρώματα της Γαλλίας, ο Κοπά σκόραρε 18 γκολ σε 45 παιχνίδια μεταξύ 1952-1962, δίνοντας τις πρώτες απαραίτητες επιτυχίες στο γαλλικό ποδόσφαιρο…