Οι ραγδαίες εξελίξεις στον ΔΟΛ με την απειλή της πτώχευσης να παραμένει και το σχέδιο διάσωσης του Συγκροτήματος από τον μέχρι πριν από μερικά 24ωρα πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της «Αυγής» Β. Μουλόπουλου, προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις και έφεραν εκ νέου στο προσκήνιο την Ανώνυμη Εταιρεία, Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.

Από το βράδυ της Τρίτης τα γεγονότα πέρασαν σε άλλο επίπεδο, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ανάγκασε τον Σταύρο Ψυχάρη να παραδώσει τα κλειδιά στον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλο, ο οποίος μέχρι χθες ήταν πρόεδρος της «Αυγής», ενώ σήμερα το όνομά του έχει εξαφανιστεί από την εφημερίδα.

Οι εξελίξεις άρχισαν να τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα από τις 10 Ιανουαρίου, οπότε και έσκασε η είδηση ότι η αδυναμία του ιδιοκτήτη του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη, να καταβάλει ποσό περίπου 9,5 εκατ. ευρώ που είναι οι εξαμηνιαίοι τόκοι για τις δανειακές του υποχρεώσεις, άνοιξε το δρόμο στις τράπεζες να καταγγείλουν τα δάνεια αυτά.

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες μόλις δοθεί και επίσημα το έγγραφο από τις τράπεζες για την καταγγελία των δανείων με την οποία θα ζητείται και η έκπτωση του κ. Ψυχάρη. Αν ο ίδιος δεν δεχθεί τότε οι τράπεζες θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει 1,5 με 2 μήνες.

Στο μεσοδιάστημα, έως σήμερα, το έγγραφο αυτό δεν έχει επιδοθεί από τις τράπεζες, ο κ. Ψυχάρης ζήτησε την απομάκρυνση του διευθυντή της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Δημήτρη Μητρόπουλου από τον ΔΟΛ και το βράδυ της Τρίτης προσγειώθηκε ο Βασίλης Μουλόπουλος για να σώσει τον Οργανισμό.

Πάντως, θόρυβος είχε προκληθεί τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου εξαιτίας των πληροφοριών που είχαν δει το φως της δημοσιότητας περί συνάντησης του κ. Μουλόπουλου με τον Στ. Ψυχάρη και τον πρόεδρο του ΠΗΓΑΣΟΥ Φ. Μπόμπολα στη Μιχαλακοπούλου. Οι πληροφορίες είχαν προκαλέσει την αντίδραση της ΝΔ, αλλά είχαν συναντήσει τη σιωπή του Μαξίμου. Ο τότε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ (Αυγή) είχε επιβεβαιώσει τη συνάντησή του με τον κ. Ψυχάρη –όχι, όμως, την παρουσία του κ. Μπόμπολα.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, σήμερα, Τετάρτη, ο Σταύρος Ψυχάρης αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του στον ανακριτή για την υπόθεση με τα 48 εκατ. ευρώ. Ο εκδότης έδωσε εξηγήσεις για τις κατηγορίες του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής που του είχαν αποδοθεί μετά από φορολογικό έλεγχο που διενήργησε το ΚΕΦΟΜΕΠ από τον οποία φέρεται να προέκυψε διαφορά εισοδημάτων ύψους περίπου 48 εκατομμυρίων ευρώ.

Τι θα κάνει ο Βασίλης Μουλόπουλος, πώς θα κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, πώς θα βρεθεί επενδυτής για το «ελκυστικό πακέτο» του ΔΟΛ, αλλά και ποιος θα εγκρίνει τον επενδυτή, είναι κάτι που δεν θα αργήσει να φανεί.

Το πακέτο του ΔΟΛ και τα χρέη

Ο ΔΟΛ, παρά την κρίση που διέρχεται συνεχίζει να αποτελεί ένα ελκυστικό πακέτο για παραδοσιακούς εκδότες. Το Συγκρότημα έχει όλα όσα μπορεί να έχει μια επιχείρηση στο χώρο των media.

Σημειώνεται ότι βρίσκεται σε ουσιαστική στάση πληρωμών, ενώ πριν από μερικές ημέρες και κατόπιν της αδυναμίας της εταιρείας να εξοφλήσει τις τοκοχρεολυτικές δόσεις, οι δανείστριες τράπεζες κατήγγειλαν το κοινοπρακτικό δάνειο ύψους περίπου 99 εκατ. ευρώ και ενεργοποίησαν τις πτωχευτικές διαδικασίες.

Όποιος αποφασίσει να μπει στον ΔΟΛ φορτώνεται χρέη 234 εκατ. ευρώ, παίρνει εκατοντάδες εργαζομένους, αλλά και το ιστορικό Συγκρότημα με δύο μεγάλες εφημερίδες, ποσοστό συμμετοχής στο Mega και τη ρευστότητα που παρέχει η εκτυπωτική εταιρεία, αλλά και η συμμετοχή στη διανομή με το Άργος..

Παρά την κρίση που διέρχεται ο ΔΟΛ μαζί με τις θυγατρικές του έχει σήμερα τη σημαντικότερη και πλέον διευρυμένη παρουσία στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης:

  • Εκδίδει τις εφημερίδες ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ και ΤΑ ΝΕΑ, τη ψηφιακή εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και περιοδικά, που καλύπτουν ιδιαίτερα ευρύ φάσμα θεμάτων και αναγνωστικού κοινού
  • Λειτουργεί και αναπτύσσει – μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΔΟΛ DIGITAL AE – τη μακροβιότερη ελληνική πύλη στο διαδίκτυο www.in.gr.
  • Συμμετέχει στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM.
  • Συμμετέχει στην εταιρεία ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΙΡΙΣ ΑΕΒΕ, η οποία διαθέτει μία καθετοποιημένη βιομηχανική εκτυπωτική μονάδα και καλύπτει όλο το φάσμα της εκτύπωσης, από την εισαγωγή και την εμπορία χάρτου μέχρι την ολοκλήρωση του εντύπου και τη συσκευασία του.
  • Δραστηριοποιείται – μέσω της θυγατρικής εταιρείας STUDIO ATA AE – στην παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών, συμμετέχει στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA CHANNEL και στο δίκτυο διανομής τύπου ΑΡΓΟΣ ΑΕ