Όλοι γνωρίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία, ιδιαίτερα όταν η κατανάλωση γίνεται σε μεγάλες ποσότητες και με μεγάλη συχνότητα. Τι συμβαίνει όμως εάν κόψουμε το αλκοόλ για ένα μήνα;

Οι ειδικοί σημειώνουν πως τα οφέλη από τη μηνιαία αποχή, ακόμη κι αν είστε κοινωνικοί πότες ή καταναλώνετε αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες, είναι αξιοσημείωτα.

Ως μέτρια ορίζεται η κατανάλωση δύο ποτών ή λιγότερο την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό ή λιγότερο την ημέρα για τις γυναίκες.

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό ορίζει τη βαριά κατανάλωση αλκοόλ:

  • Για τους άνδρες τα πέντε ή περισσότερα ποτά σε μια ημέρα ή τα 15 ποτά και πάνω σε μια εβδομάδα
  • Για τις γυναίκες τα τέσσερα ή περισσότερα ποτά σε μια ημέρα ή τα 8 ποτά και πάνω την εβδομάδα

«Πολλές φορές οι άνθρωποι επιδίδονται σε συμπεριφορές που μετατρέπονται σε συνήθεια χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς γιατί κάνουν αυτό που κάνουν», αναφέρει στο Very Well Health ο Tavis Glassman, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τολέδο. «Θα ήταν καλή ιδέα να παρακολουθήσετε πόσο αλκοόλ καταναλώνετε για ένα μήνα».

Ακολουθεί ένα χρονοδιάγραμμα με το τι συμβαίνει στο σώμα σας εάν σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ.

1 ημέρα μετά

Εάν πίνετε μεγάλες ποσότητες, από την πρώτη ημέρα αποχής μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα στέρησης. Για την ακρίβεια σε μόλις οκτώ ώρες.

«Οι άνθρωποι συχνά γίνονται ανήσυχοι και ευερέθιστοι. Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν μια έντονη εφίδρωση», σημειώνει η Anne M. Larson, κλινική καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Τα συμπτώματα κορυφώνονται εντός 72 ωρών, γι’ αυτό τα άτομα που βιώνουν έντονα τα συμπτώματα της στέρησης θα πρέπει άμεσα να συνεργαστούν με κάποια υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης, καθώς η διαδικασία της απεξάρτησης μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.

Εάν είστε περιστασιακός ή κοινωνικός πότης, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος ξεκινά ήδη από την πρώτη μέρα, δεδομένου ότι ο οργανισμός δυσκολεύεται να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις για 24 ώρες ύστερα από ένα μεθύσι. Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται επίσης με μειωμένο έλεγχο των παρορμήσεων, επομένως ακόμη και μία μέρα χωρίς αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για ατυχήματα.

1 εβδομάδα μετά

Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με φλεγμονή του εντέρου και τη μεταβολή της μικροχλωρίδας του εντέρου. Εάν απέχετε από το αλκοόλ για μια εβδομάδα θα παρατηρήσετε θετικές αλλαγές στο γαστρεντερικό σας σύστημα. Το πεπτικό σύστημα επανέρχεται γρήγορα μόλις κάποιος κόψει το αλκοόλ, σύμφωνα με τη διαιτολόγο Debbie Petitpain. «Το αλκοόλ ερεθίζει την επιφάνεια του γαστρεντερικού σωλήνα. Σε μια εβδομάδα, θα αρχίσει η επούλωση, τα συμπτώματα της καούρας θα μειωθούν ή και θα εξαφανιστούν», αναφέρει η Petitpain.

Το αλκοόλ συνδέεται επίσης με την κακή ποιότητα ύπνου, επομένως μπορεί να νιώθετε περισσότερη ενέργεια μετά από μια εβδομάδα χωρίς αλκοόλ.

30 ημέρες μετά

Έρευνες έχουν δείξει ότι το διάλειμμα ενός μήνα από το αλκοόλ είναι αρκετό για όσους πίνουν μέτρια ώστε να δουν βελτιώσεις στην αντίσταση στην ινσουλίνη, την αρτηριακή πίεση, το σωματικό βάρος και τους επιβαρυντικούς παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο.

«Ένα βραχυπρόθεσμο διάλειμμα από το αλκοόλ θα επιτρέψει στα ηπατικά κύτταρα να αναρρώσουν από τον επίμονο τοξικό τραυματισμό από το αλκοόλ», λέει η Anne M. Larson, κλινική καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, και προσθέτει: «Μετά από 30 ημέρες χωρίς αλκοόλ, ο εγκέφαλος και οι σκέψεις σας μπορούν επίσης να γίνουν πιο καθαρές».

Τα οφέλη όταν η αποχή ξεπερνά τις 30 ημέρες

Η διακοπή του αλκοόλ για έναν μήνα φαίνεται λίγος χρόνος, αν και μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι πολλοί άνθρωποι που το δοκιμάζουν, συνεχίζουν τη μειωμένη κατανάλωση έξι μήνες αργότερα.

Εάν καταφέρετε να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ για χρονική διάρκεια άνω του ενός μήνα, τότε αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και θα μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Περίπου το 90% όσων κάνουν βαριά χρήση αλκοόλ θα αναπτύξουν αλκοολική ηπατική νόσο, ενώ το 20% με 40% θα αναπτύξουν αλκοολική ηπατίτιδα, η οποία εκδηλώνεται όταν το ήπαρ υποστεί βλάβη και φλεγμονή.

Σύμφωνα με τη Larson, η σοβαρή αλκοολική ηπατίτιδα θα μπορούσε να αποβεί θανατηφόρα εντός 30 ημερών στους μισούς από τους ασθενείς που θα την εμφανίσουν. Οι ασθενείς που επιβιώνουν και προσπαθούν να αποφύγουν το αλκοόλ, μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του ήπατος, παρόλο που η επούλωση μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Ακόμα κι αν δεν πίνετε πολύ, η αποχή για ένα μήνα είναι μια καλή ευκαιρία για να εξετάσετε τη σχέση σας με το αλκοόλ. Μπορείτε να υπολογίσετε τις επιπτώσεις στην υγεία σας, αλλά και τα χρήματα που ξοδεύετε κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, ενός μήνα ή ενός έτους.