Δυο «ειδήσεις» που… ανεβάζουν το θερμόμετρο αναφορικά με τις εξελίξεις στην ανασκαφική έρευνα της Αμφίπολης έδωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού. Η πρώτη αφορά το ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας δεν προκύπτει πως ο νεκρός είχε αποτεφρωθεί.

Η δεύτερη –που ίσως είναι και η σημαντικότερη- είναι πως η επιστημονική έρευνα (DNA κλπ) πάνω στον σκελετό του Τύμβου ήδη ξεκίνησε! Αυτό που σημείωσε, ωστόσο, ο υπουργός Πολιτισμού είναι πως δεν έχει ακόμα καθοριστεί το αν πρόκειται για γυναίκα ή άνδρα…

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως μιλώντας στο «parapolitika 90,1» ο κ. Τασούλας απέφυγε να μπει στην ονοματολογία και κυρίως τον Μέγα Αλέξανδρο: «Ό, τι και να σας πω θα βρω τον μπελά μου. Εγώ νομίζω ότι δεν έχει νόημα να μπλέκουμε σε αυτή τη συζήτηση» και συμπλήρωσε με νόημα: «κανείς δεν το είχε προβλέψει όλο αυτό. Είναι μοναδικό. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος. Από τον τάφο ως την οροφή είναι εννιά μέτρα. Είναι τεράστιο μνημείο»

Ο υπουργός ξεκαθάρισε μεν πως δεν έχει καθοριστεί ακόμη από την έρευνα στα οστά εάν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα, ωστόσο μίλησε και για οστά τα οποία δεν έχουν υποστεί καύση, σπεύδοντας όμως αμέσως να συμπληρώσει πως αυτό δεν σημαίνει τίποτα.

Ο κ. Τασούλας δηλαδή αποκάλυψε πως οι αρχαιολόγοι έχουν ενδείξεις πως πρόκειται για κανονική ταφή και όχι για ενταφιασμό υπολειμμάτων οστών μετά από καύση. «Δεν προκύπτει πως έχει αποτεφρωθεί ο νεκρός, αλλά και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν σημαντικός ο νεκρός».