Τσάι και παράπονα για τη μειονοτική συνθηματολογία της Τουρκίας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρόσφερε μια Αθηναία στον Αχμέτ Νταβούτογλου. Εκτός οποιουδήποτε προγράμματος και πρωτοκόλλου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε ως φιλοξενούμενος στο σπίτι της Ιωάννας Χατζημιχάλογλου για μια σύντομη κοινωνική επίσκεψη.

Το ασυνήθιστο αυτό γεγονός συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα. «Επιστρέφοντας σπίτι μου είδα κάποιους ανθρώπους να στέκονται μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας μας Ρώτησα κάποιον στα αγγλικά τι συμβαίνει και μου απάντησε πως είχε έρθει στην πρεσβεία ο κ. Νταβούτογλου και τότε πετάχτηκε ξαφνικά ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός και μου συστήθηκε. Απάντησα «χαίρω πολύ, Χατζημιχάλογλου». Το επώνυμό μου του έκανε εντύπωση και μου είπε πως ίσως έχουμε καταγωγή από την ίδια περιοχή της Μικράς Ασίας. Ήταν συμπαθέστατος και ευγενέστατος.Μου ζήτησε να με επισκεφθεί και φυσικά δέχτηκα αμέσως», αφηγείται η κ. Χατζημιχάλογλου στο «Πρώτο Θέμα». 

Παρά τη μεγάλη έκπληξη της συνοδείας του κ. Νταβούτογλου, το ραντεβού με την παντελώς άγνωστη κλείστηκε επιτόπου. Οι άνθρωποι της ασφάλειάς του έκαναν επιδρομή στο σπίτι της για έλεγχο αλλά στη συνέχεια μετέφεραν στην κ. Χατζημιχάλογλου το αίτημα να γίνει η συνάντηση στην τουρκική πρεσβεία.

Το αίτημα απορρίφθηκε κι έτσι ο Τούρκος υπουργός μετέβη ο ίδιος στην οικία Χατζημιχάλογλου.

Μπαίνοντας στο σπίτι παρατήρησε τους πίνακες στους τοίχους και το βλέμμα του έπεσε πάνω σε μία φωτογραφία μιας κοπέλας με μαντίλα. «Εξήγησα πως ήταν η αδελφή μου, που εκείνη την ημέρα έτυχε να φορά μαντίλα καθώς πήγαινε σε κάποια εκδήλωση. Προχωρώντας στο σπίτι είδε κι άλλες φωτογραφίες στρατηγών που απελευθέρωσαν τη Μακεδονία, αδέλφια της γιαγιάς μου, κι έναν βουλευτή από την πρώτη Συνταγματική Βουλή. Έδειχνε να γνωρίζει την ιστορία καλύτερα από εμάς. Του έδειξα ένα άγαλμα του Κολοκοτρώνη και μόλις το αντίκρυσε δεν έκρυψε τον θαυμασμό του, σχολιάζοντας μάλιστα πως το σπίτι μου μοιάζει με πραγματικό μουσείο. Του απάντησα ότι τιμούμε τους προγόνους μας και του έδειξα ένα σπαθί λέγοντάς του ότι έχουμε και τουρκικά λάφυρα, τονίζοντάς του έχουμε πολεμήσει πολύ για να απελευθερώσουμε την Ελλάδα», λέει η κ. Χατζημιχάλογλου.

«Του είπα πως η μητέρα μου είναι από τη Μαγνησία της Σμύρνης και ότι ποτέ δεν τόλμησα να την επισκεφθώ διότι φοβάμαι. Ο σύζυγός μου εξαιτίας του Κυπριακού ήταν επικηρυγμένος από τους Τούρκους και μου είχε πει ότι «ποτέ δεν ξέρεις πότε σε ξεγράφουν οι Τούρκοι». 

Τότε ο Τούρκος υπουργός παρεξηγήθηκε και πρότεινε στην κ. Χατζημιχάλογλου να ταξιδέψει αμέσως στην Τουρκία ως επίσημη προσκεκλημένη του. Εκείνη δεν το συζήτησε καν. Απέρριψε την πρότασή του κατακεραυνώνοντάς τον με την ατάκα: «αν δεν γίνετε κράτος δικαίου, δεν ερχόμαστε στην Τουρκία», όπως γράφει η εφημερίδα.

Ωστόσο το διπλωματικό επεισόδιο» αποσοβήθηκε όταν η οικοδέσποινα πρόσφερε το τσάι. Έτσι η συνάντηση από τυχαία και ανεπίσημη έλαβε εθιμοτυπικό χαρακτήρα καθώς οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι αντάλλαξαν δώρα.

Λίγο πριν φύγει ο κ. Νταβούτογλου του είπε: «Αυτά που είπε ο Ερντογάν, ότι η Θεσσαλονίκη ανήκει στη Θράκη, δεν βοηθούν καθόλου τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας». Εκείνος απέφυγε να απαντήσει και χαμογέλασε πλατιά.