Με εστιασμένη την προσοχή των τεχνικών υπηρεσιών στο νότιο τμήμα του νομού Έβρου, όπου η στάθμη του μεγάλου διασυνοριακού ποταμού παραμένει στα όρια της κατάστασης συναγερμού και με σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, απομακρύνεται σταδιακά το ενδεχόμενο πρόκλησης πλημμυρών.

Εν τω μεταξύ κλιμάκια εκπροσώπων των ελληνικών και τουρκικών αρχών στα οποία συμμετείχαν και εμπειρογνώμονες, επισκέφθηκαν από κοινού της περιοχής Υψάλων και Φερών και αντάλλαξαν απόψεις για τα προβλήματα που δημιουργεί η άνοδος της στάθμης του ποταμού Έβρου καθώς και για την απειλή πλημμυρών.

Επικεφαλής του ελληνικού κλιμακίου ήταν ο εκτελεστικός Διευθυντής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνος Κατσιμίγας, ενώ του τουρκικού, ο Διευθυντής της Εταιρείας Υδάτων, Γιουνούς Αλγκούν.

Οι δύο πλευρές επιβεβαιώνοντας τη στενή τους συνεργασία, αλληλοδεσμεύτηκαν, πως σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, κατά την οποία θα απειλούνται παρέμβριοι οικισμοί και ανθρώπινες ζωής, θα προχωρήσουν εκατέρωθεν σε τεχνητές θραύσεις αναχωμάτων και κατακλύσεις υδάτων, για την αποσόβηση του κινδύνου.

Σημειώνεται πως η περιοχές Φερών και Υψάλων, λόγω και της εκβολής του ποταμού Εργίνη από την Τουρκία στον Έβρο, αποτελούν τη λεκάνη όπου συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες υδάτων, με συνέπεια να δημιουργείται αυξημένος κίνδυνος πλημμυρών.