Τα ελληνικά αρχαιολογικά μνημεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα της USA Today, που υπογράφει ελληνίδα δημοσιογράφος, κινδυνεύουν από τις τεράστιες περικοπές δαπανών στο χώρο του Πολιτισμού. Δημοσίευμα, το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας. 

Μετά το δημοσίευμα της αμερικανικής ιστοσελίδας, προκλήθηκε σάλος. Και γι’ αυτό ο αναπληρωτής υπουργός θέλησε να διαπιστώσει τι τελικώς έχει συμβεί. Αυτός ήταν και ο λόγος που επικοινώνησε άμεσα με την πρόεδρο των αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, στην οποία αποδόθηκαν οι δηλώσεις περί κατάρρευσης μνημείων. Εκείνη πάντως υποστηρίζει ότι ναι μεν μίλησε στη δημοσιογράφο αλλά δεν αποδόθηκαν σωστά τα λεγόμενά της. Κι αυτό ανέφερε στην πλευρά του κ. Τζαβάρα.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι, όπως είπε, ο ναός του Ολυμπίου Διός που βρίσκεται στη λεωφόρο Βασιλίσης Όλγας, αντιμετωπίζει φθορές στο επιστύλιο. Ούτε έκρυψε ότι πολλές εφορίες αρχαιοτήτων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Τόνισε δε ότι αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι όπως και μουσεία αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Και είπε ότι το έργο τους γίνεται ακόμη πιο δύσκολο λόγω των περικοπών κατά 10%.

Αυτή τη στιγμή, υποστήριξε, εργάζονται 950 αρχαιολόγοι σε 210 μουσεία και 19.000 αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, ενώ εκτελούνται 410 έργα πολιτισμού, που είναι δύσκολο να περατωθούν ελλείψει προσωπικού. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το μπάτζετ του συγκεκριμένου υπουργείου έχει μειωθεί κατά 50% και θα υποστεί και άλλη μείωση.

Από την πλευρά του ο κ. Τζαβάρας υποστήριξε ότι ο τομέας του πολιτισμού δεν είναι ο μοναδικός στον οποίο έγιναν περικοπές. Σημείωσε δε ότι υπάρχουν χρήματα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για αναθεώρηση και ένταξη νέων έργων στα προγράμματα.

Και συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται να αντικατασταθεί το προσωπικό από τους αρχαιολογικούς χώρους. Και φυσικά διέψευσε τα λεγόμενα της κυρίας Κουτσούμπας ότι δηλαδή οι συμβασιούχοι φύλακες από 2.500 πέρυσι, φέτος έφτασαν τους 500. Και γι’ αυτό καταλήγει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας.