Η ανάδειξη των νικητών των τελικών του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών και η παρουσίαση πρωτοπόρων μεθόδων διδασκαλίας που έχουν αναπτύξει Έλληνες εκπαιδευτικοί, βρέθηκαν στο επίκεντρο του Φόρουμ Συνεργάτες στη Μάθηση 2012 με θέμα «Οι Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση: Πρωτοπόροι Εκπαιδευτικοί και Σχολεία», που πραγματοποίησε το Σάββατο 3 Μαρτίου η Microsoft Ελλάς στις εγκαταστάσεις της στο Μαρούσι.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία της Microsoft «Συνεργάτες στη Μάθηση», η οποία περιλαμβάνει ένα πλέγμα δράσεων που στοχεύουν στην προώθηση της χρήσης της τεχνολογίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και στην ενθάρρυνση της δημιουργίας καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας.


(Από αριστερά ο κ. Κωστής Δούκας, Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής Λυκείου, Εκπαιδευτήρια Δούκα, ο δρ. Νικήτας Καστής, Διευθυντής Ιδρύματος Λαμπράκη, η κα Έλενα Ζαγλαρίδου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Microsoft Ελλάς, ο κ. Νίκος Φέκος, Διευθυντής Τεχνολογίας του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και ο κ. Φώτης Δραγανίδης, Διευθυντής Ακαδημαϊκού Τομέα της Microsoft Ελλάς)

Σε χαιρετιστήριο σημείωμα που απέστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις παρουσιάσεις των πέντε σχολείων που ξεχώρισαν για την επάρκεια και την πρωτοτυπία τους, επιτυγχάνοντας την πρόκρισή τους στον ελληνικό τελικό του φετινού Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών.


(O Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, κ. Ernst-Jan Stigter)

Ο διαγωνισμός αυτός πραγματοποιείται από τη Microsoft Ελλάς για 7ο συνεχή χρόνο και έχει βασικό στόχο την ανάδειξη Eλλήνων εκπαιδευτικών που έχουν εισάγει με δημιουργικό τρόπο την τεχνολογία στην αίθουσα διδασκαλίας.

Οι εκπαιδευτικοί που εκπροσώπησαν τα πέντε σχολεία παρουσίασαν στο κοινό αναλυτικά τις μεθόδους διδασκαλίας που έχουν αναπτύξει, αναδεικνύοντας τα εκπαιδευτικά οφέλη που έχουν προκύψει για τους μαθητές.

Την πρώτη θέση κέρδισε ο κ. Δημήτρης Ράμμος από το 23ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά για το project “Διαδραστική Γεωμετρία”.

Τη δεύτερη θέση έλαβε το project “Ηλεκτρονική Παρακολούθηση Υγείας (Monitoring Health System)” από το 2o ΕΠΑΛ Χαλκίδας που παρουσίασαν ο κ. Κωνσταντίνος Φράγγος και ο κ. Σωτήριος Βούλγαρης, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε το project “Από μαθητές… για μαθητές. Ένα καινοτόμο πλαίσιο ανάπτυξης υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού υλικού από μαθητές για μαθητές” που παρουσιάστηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Δημητρίου και τον κ. Μάρκο Χατζητάσκο από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού (Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα/Κολλέγιο Αθηνών).

Οι τρεις αυτές συμμετοχές που βραβεύτηκαν θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Συνεργατών στην Μάθηση που πρόκειται να διοργανωθεί από τη Microsoft στη Λισαβόνα στις 19-23 Μαρτίου, όπου και θα αναδειχθούν οι πρωτοπόροι εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη.


(Το πρώτο βραβείο παραλαμβάνει ο κ. Δημήτρης Ράμμος (αριστερά) από το 23ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, από τον κ. Κωστή Δούκα, Διευθύνοντα Σύμβουλο και Διευθυντή Λυκείου, Εκπαιδευτήρια Δούκα)

Επίσης, το project “Διαδραστική Γεωμετρία” έλαβε το βραβείο Educator’s Choice, καθώς επιλέχθηκε ως το καλύτερο σε ζωντανή ηλεκτρονική ψηφοφορία από την πλειοψηφία του κοινού της εκδήλωσης.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ η κα Έλενα Ζαγλαρίδου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Microsoft Ελλάς, παρουσίασε αναλυτικά τη φιλοσοφία και τους στόχους του προγράμματος «Συνεργάτες στην Μάθηση», μέσω του οποίου η Microsoft πραγματοποιεί σημαντικές συνεργασίες με κυβερνήσεις και σχολεία σε όλο τον κόσμο, προωθώντας την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην καθημερινή διδασκαλία, μάθηση και έρευνα.

Όπως υπογράμμισε η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2003, ενώ μέχρι σήμερα 9.486.446 καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 202.139.714 μαθητές από 114 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα της εταιρίας.

Στην πρωτοβουλία «Συνεργάτες στη Μάθηση», εντάσσεται επίσης το Πρόγραμμα Πρωτοπόρων Σχολείων της Microsoft, δράση η οποία επίσης παρουσιάστηκε στο κοινό της εκδήλωσης. Βασικός στόχος του Προγράμματος Πρωτοπόρων Σχολείων είναι να βοηθήσει τα σχολεία που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενθαρρύνοντας και διευκολύνοντας την ανάπτυξη σύγχρονων εκπαιδευτικών μοντέλων και εργαλείων, καθώς και τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ των σχολείων.


(Από αριστερά ο κ. Σωτήριος Βούλγαρης και ο κ. Κωνσταντίνος Φράγγος από το 2o ΕΠΑΛ Χαλκίδας παραλαμβάνουν το βραβείο για τη δεύτερη θέση από τον κ. Νίκο Φέκο, Διευθυντή Τεχνολογίας του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος)

Για την αλληλεπίδραση πρωτοπόρων σχολείων με πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς μίλησε ο δρ. Νικήτας Καστής, Διευθυντής Ιδρύματος Λαμπράκη, ενώ την εμπειρία τους από το πρόγραμμα μοιράστηκαν ο κ. Νίκος Φέκος, Διευθυντής Τεχνολογίας του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα ως Mentor School, καθώς και ο κ. Κωστής Δούκας, Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής του Λυκείου Εκπαιδευτηρίων Δούκα, το οποίο είναι Pathfinder School.

Σημειώνεται ότι χορηγοί του Φόρουμ ήταν οι εταιρίες Interactivo και InEdu.


(O κ. Μάρκος Χατζητάσκος (αριστερά) και o κ. Κωνσταντίνος Δημητρίου (δεξιά) από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού παραλαμβάνουν το βραβείο για την τρίτη θέση από τον κ. Φώτη Δραγανίδη, Διευθυντή Ακαδημαϊκού Τομέα της Microsoft Ελλάς και την κα Έλενα Ζαγλαρίδου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Microsoft Ελλάς)


(Ο κ. Δημήτρης Ράμμος παραλαμβάνει το βραβείο Educators Choice από τον κ. Παναγιώτη Κούτση, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Interactivo)