Την ριζική του αντίθεση στη θέσπιση του συστήματος της απλής αναλογικής στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σχολιάζοντας, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, τις προτάσεις της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Ο κ. Καμίνης προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «η απόπειρά της να εισαγάγει σύστημα απλής αναλογικής στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θα μας βρει αντίθετους» και ότι την προωθεί «την ώρα που όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη, αλλά στον κόσμο ολόκληρο, ο ρόλος των πόλεων γίνεται όλο και πιο σημαντικός».

Ο δήμαρχος Αθηναίων διαβλέπει ότι «η πρόθεση της κυβέρνησης σχετίζεται πιο πολύ με την ανακατανομή δυνάμεων στις τοπικές εκλογές και την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, παρά με την αναλογική συμμετοχή των δυνάμεων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων», ενώ διερωτήθηκε: «Αυτό είναι το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης σήμερα;».

Ο κ. Καμίνης προέβλεψε ότι η χώρα πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον μια «παρατεταμένη κυβερνητική αστάθεια» στην οποία, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, θα προστεθεί «και η αδυναμία των τοπικών αρχών να διασφαλίζουν τη διακυβέρνηση των δήμων και των περιφερειών. Θα πρόκειται για την πλήρη παράλυση της εκτελεστικής εξουσίας», είπε. Επικαλέστηκε δε αυτό που συνέβαινε στην Ιταλία, αλλά και στη χώρα μας την δεκαετία του ’50.

Αντίθετα με τον κ. Καμίνη, την πλήρη στήριξη της παράταξής του στη θέσπιση της απλής αναλογικής στις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρήγας Αξελός.

Ο κ. Αξελός χαρακτήρισε σαθρό οικοδόμημα το σημερινό δημαρχοκεντρικό σύστημα και αιτία διαφθοράς, ενώ διερωτήθηκε αν «είναι δημοκρατία ο συνδυασμός που περνά τον δεύτερο με 1,5% , να έχει την απόλυτη πλειοψηφία και ο άλλος μόνο 5 δημοτικούς συμβούλους», όπως συμβαίνει σήμερα.

Την εφαρμογή της απλής αναλογικής ζήτησε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός, τονίζοντας ότι την στηρίζει από «θέση ισοτιμίας ψήφου». Απαντώντας στους φόβους για «ακυβερνησία» επισήμανε ότι και σήμερα οι περισσότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίνονται ομόφωνα.