Συνεχίζει να παραμένει στη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού της Ραφήνας το «Fast Ferries Andros», με 734 επιβάτες, που συνεχίζουν να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία.

Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε μπέρδεμα των αγκυρών με αποτέλεσμα την ελαφρά σύγκρουσή του «Fast Ferries Andros» με το «Αικατερίνη Π». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επιβάτες του πρώτου να παραμένουν μέσα στο επιβατηγό πλοίο από τις 7:30 το πρωί του Σαββάτου (9/9).

Έτσι, για λόγους ασφαλείας, στο λιμάνι του Λαυρίου αντί του λιμανιού της Ραφήνας, δόθηκε εντολή να καταπλεύσουν τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία «Andros Queen», «Θεολόγος Π» και «Superferry»

Οργισμένοι οι επιβάτες

Είμαστε εγκλωβισμένοι 850 άτομα, με μωρά παιδιά. Μας είπαν πως ότι πάρουμε από την καντίνα είναι δωρεάν, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, έχουμε ηλικιωμένους και μωρά παιδιά», είπε οργισμένος επιβάτης στο Mega.

Η κ. Κατερίνα Πάττα, είναι και εκείνη εγκλωβισμένη μέσα στο πλοίο.

«Ήρθε το ένα ρυμουλκό και περιμένουμε. Μετά εμφανίστηκε το άλλο μαζί με τους δύτες. Έχουν πόση ώρα έξω οι δύτες και δεν έχουν μπει μέσα. Από Λιμενικό δεν υπάρχει άνθρωπος. Είχε μποφόρ από το πρωί και λέγαμε ‘’πού θα πάμε’’. Είναι δυνατόν να μπλεχτούν και τρεις άγκυρες;».

Ανάμεσα στους επιβάτες είναι και μια έγκυος 8 μηνών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε πως όλοι οι επιβάτες είναι ασφαλείς ενώ επισήμανε πως μέσα βρίσκονται 750 άτομα.

«Έχουν πάει 3 ρυμουλκά για να μην υπάρξει κίνδυνος. Είναι μια διαδικασία που είναι εν’ εξέλιξη. Οι άνθρωποι είναι ασφαλείς και δεν κινδυνεύουν. Δυστυχώς είναι μια διαδικασία που έχει πάρει χρόνο. Αυτή τη στιγμή οι δύτες βρίσκονται κάτω και επιχειρούν. Μόλις έχουμε την πρώτη ενημέρωση για την κατάσταση θα ενημερώσουμε. Εφόσον δηλωθεί πως υπάρχει έλλειψη τροφίμων, τότε θα υπάρξει και η αντίστοιχη πρόνοια. Εάν δεν μπορούσε να γίνει το πρώτο σχέδιο, υπάρχει και δεύτερο πλάνο. Εάν δεν τα καταφέρουμε οι επιχειρησιακοί παράγοντες το έχουν σχεδιάσει.

Αυτή τη στιγμη το «Fast Ferries Andros» έχει δεθεί με ασφάλεια από ρυμουλκό, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 7 με 8 Μποφόρ, ενώ στο σημείο έσπευσαν άλλα δύο ρυμουλκά.

Σύμφωνα με επιβάτη μέσα από το πλοίο βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια απεμπλοκής της καδένας της άγκυρας από την προπέλα του πλοίου, για να ακολουθήσει η ρυμούλκηση.

Δείτε φωτογραφίες

Πώς μπλέξανε οι άγκυρες των πλοίων

Το πρωί, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, κατά τη διαδικασία απόπλου έμπλεξαν οι άγκυρες τριών επιβατηγών πλοίων.

Το Superferry, για να απεμπλακεί άφησε την αριστερή άγκυρα και την καδένα του και εκτέλεσε το προγραμματισμένο δρομολόγιό του με 551 επιβάτες για Άνδρο, Τήνο, Μύκονο.

Στη συνέχεια επιχειρήθηκε η απεμπλοκή των άλλων δύο πλοίων, με αποτέλεσμα η αριστερή αλυσίδα της άγκυρας του «Αικατερίνη Π» να τυλιχτεί στην προπέλα του «Fast Ferries Andros».

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απεμπλοκής έγινε επακούμβηση των δύο πλοίων.

Το «Αικατερίνη Π», αφού απώλεσε τη μία άγκυρα για να μπορέσει να απεγκλωβιστεί, απέπλευσε κανονικά για το λιμάνι του Λαυρίου, αποβιβάζοντας τους 391 επιβάτες, 41 οχήματα 3 φορτηγά, 2 λεωφορεία και 3 δίκυκλα.

Το πλοίο θα επιθεωρηθεί από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα, για διαπίστωση τυχόν βλάβης, ενώ οι επιβάτες του, θα προωθηθούν με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.