Σε υψηλούς τόνους απάντησε πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωση της S&P να θέσει την Ελληνική Δημοκρατία υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση τονίζει ότι:

«Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης S&P να θέσει την Ελληνική Δημοκρατία υπό παρακολούθηση με αρνητική προδιάθεση (negative credit watch) αποτελεί έκπληξη δεδομένων των πρόσφατων επιτυχιών του ελληνικού οικονομικού προγράμματος στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και των μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Η απόφαση στηρίζεται αποκλειστικά σε εξελίξεις εκτός Ελλάδος και, πιο συγκεκριμένα στον προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM), ο οποίος αναμένεται να εισαχθεί μετά το 2013.

Η απόφαση αποτελεί μια προσέγγιση της επίπτωσης του ESM στις αγορές, η οποία αγνοεί το ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα στη μείωση της αβεβαιότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η προσέγγιση της S&P αφορά μόνο σε χώρες με προβλήματα πρόσβασης στις αγορές μετά το 2013 και δεν μπορεί να ισχύει για την Ελλάδα, η οποία ήδη λαμβάνει οικονομική υποστήριξη, για να λύσει το υπάρχον πρόβλημα του δημόσιου χρέους με πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι τώρα».