Αρνητικό ήταν το κλίμα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση στο χθεσινό Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, με το σφυροκόπημα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και το ενδεχόμενο των εκλογών να έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο.

Μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά την οποία το κλίμα ήταν καλό και αποφεύχθηκαν οι διαρροές για το περιεχόμενο των συζητήσεων, το κυβερνητικό επιτελείο δέχτηκε χθες αρκετά χτυπήματα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι «ξεμένουμε από χρόνο», τονίζοντας ότι οι οι συζητήσεις πρέπει να προοδεύσουν ταχύτερα. «Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να εκταμιευθούν χρήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να κάνει συμβιβασμούς προκειμένου να επιτύχει μία συμφωνία για το χρέος της. «Θέλουμε μία συμφωνία και είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε συμβιβασμούς για να το επιτύχουμε αυτό. «Το κόστος του να μην έχουμε μία λύση θα ήταν τεράστιο για όλους μας, την Ελλάδα και την ευρωζώνη. Θέλουμε μια συμφωνία συνεκτική. Μια συμφωνία που θα μπορώ να τη φέρω στην Βουλή και να την υπερασπιστώ λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδα»» δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μετά το Eurogroup είπε ότι «υπάρχει περιορισμένη πρόοδος, αλλά υπάρχει πρόοδος τις τελευταίες μέρες. Έχουμε προχωρήσει λίγο. Δεν είναι πάντα προφανές τι σκέφτεται ο άλλος. Η πρόοδος όμως είναι ανεπαρκής».

Τα σενάρια για εκλογές ή δημοψήφισμα δίνουν και παίρνουν, παρόλο που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης το διέψευσε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν εξετάζει ενδεχόμενα και σενάρια εκλογών και δημοψηφίσματος, δεν έχουμε λόγο να βάλουμε αυτά τα πράγματα στο τραπέζι».

Εκλογές, εάν υπάρξει έντιμος συμβιβασμός, προκειμένου να έχει και την επικύρωση της λαϊκής βούλησης, ζήτησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, που τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος.

Σε εσωκομματικό επίπεδο η Αριστερή Πλατφόρμα στέλνει μηνύματα στο Μαξίμου να μην υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών.