Νευρικό κλονισμό στο κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο προκαλεί από το βράδυ της Παρασκευής το σενάριο που δημοσιεύθηκε στο διεθνές πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας εντός της Ευρωζώνης και την υιοθέτηση ενός δεύτερου, εικονικού νομίσματος εντός του ευρώ, των λεγόμενων IOU για την πληρωμή των εσωτερικών υποχρεώσεων της χώρας με υποσχετικές.

Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε το σενάριο που διακινήθηκε από το Reuters συνεχίζει να τονίζει ότι η συμφωνία πρόκειται να επιτευχθεί έγκαιρα, εντός του Απριλίου, διαψεύδοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στερεύουν και θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή της επόμενης δόσης του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, από το υπουργείο ανακοινώθηκε ότι «σημερινά δημοσιεύματα ειδησεογραφικών πρακτορείων που αναφέρονται στα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, θεωρούνται ανυπόστατα και διαψεύδονται με κατηγορηματικό τρόπο».

Το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει νωρίτερα σε τηλεγράφημά του από την Αθήνα, επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αντλήσει από τα αποθέματα μετρητών που της απομένουν σε όλο το δημόσιο τομέα για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις στο τέλος του μήνα και πως, αν δεν υπάρξει μια συμφωνία την τελευταία στιγμή με τους δανειστές, η χώρα δεν θα έχει χρήματα για να πληρώσει το σχεδόν 1 εκατ. ευρώ που οφείλει να καταβάλει στο ΔΝΤ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

«Η ΕΚΤ μελετά τη δημιουργία παράλληλου νομίσματος για την Ελλάδα»

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αξιωματούχοι στην ΕΚΤ φέρονται να ανησυχούν καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 1 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντός του Μαΐου. Μολονότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν την πιθανότητα να μην τα καταφέρει. Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, συνεχίζει το πρακτορείο, θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση και πιθανότατα να περιορίσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τις πηγές αυτές, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους με IOU.

«Το γεγονός είναι ότι δεν βλέπουμε πρόοδο… Για αυτό πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα σενάρια», είπε μια πηγή.

Πάντως ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ τόνισε ότι δεν θα κάνει «εικασίες» για σενάρια που αφορούν την Ελλάδα.

Ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εξεταστεί ένα τέτοιο σενάριο γιατί η Αθήνα αισιοδοξεί πως θα επιτύχει μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της μέχρι το τέλος του μήνα.

Πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το σενάριο των IOUs

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι η χρήση ΙΟUs για μισθούς και συντάξεις δεν θα καταφέρει να αποτρέψει την κρίση, διατηρώντς το σενάριο Grexit.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, ως και το 30% των Ελλήνων θα μπορούσε να δεχτεί κρατικές πληρωμές σε IOUs αντί για ευρώ, κάτι που θα ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες, καθώς αυτοί οι πολίτες θα σπεύσουν να τραβήξουν καταθέσεις.

Εν συνεχεία, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα κεφάλαια που αντλούν από τον ELA ή να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Όμως οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα IOUs ως εχέγγυα για άντληση κεφαλαίων από τον ELA καθώς η ΕΚΤ δεν θα τα έκανε αποδεκτά.

«Τα IOUs, δεν νομίζω ότι μπορούν να δουλέψουν», αναφέρει η πηγή του Reuters. «Αυτό θα είναι το τέλος, θα βγουν από το ευρώ». Οι ανησυχίες αυτές εκφράστηκαν και από άλλους με γνώση του τρόπου σκέψης της ΕΚΤ.