Εμπλοκή, αλλά όχι ρήξη σημειώθηκε χθες στο Eurogroup ύστερα από μια συνεδρίαση-θρίλερ, στο τέλος της οποίας αποφασίστηκε τελικά να μην εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν.

Η αναζήτηση μιας πολιτικής συμφωνίας παραπέμπεται για το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, ενώ σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, που ουσιαστικά «σκότωσε» το κοινό ανακοινωθέν, βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής.

Σημείο-κλειδί είναι η παράταση του προγράμματος, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα διατυπωθεί αυτός στα επίσημα έγγραφα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στη συνεδρίαση η Ελλάδα δέχθηκε μεγάλη πίεση για επέκταση του Μνημονίου από τις χώρες του Νότου και κυρίως από την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Αντίθετα πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις ήταν η Αυστρία και η Ιταλία.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι δύο πλευρές φέρονται να έφτασαν πολύ κοντά στο να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή υπήρξε ανατροπή. Είναι ενδεικτικό ότι ο Β. Σόιμπλε έφυγε νωρίτερα από τη συνεδρίαση έχοντας την εντύπωση ότι υπήρξε συμφωνία.

Είναι ενδεικτικό ότι χρειάστηκαν σχεδόν δύο ώρες μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup για να γίνει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο κ. Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία.

Πληροφορίες λένε ότι τουλάχιστον τρία προσχέδια κοινού ανακοινωθέντος απορρίπτονταν από τη μια ή την άλλη πλευρά.

Το τελικό προσχέδιο απορρίφθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, η ελληνική αντιπροσωπεία, δηλαδή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο κ. Βαρουφάκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με την κυβέρνηση, δηλαδή με τον πρωθυπουργό για το εάν θα συμφωνήσουν ή όχι με το ανακοινωθέν.

«Υπήρξε προσχέδιο ενός κοινού ανακοινωθέντος επί των βασικών γραμμών μιας στρατηγικής για την Ελλάδα, αλλά ο Ελληνας υπουργός και η ομάδα του αποφάσισαν να πάρουν την έγκριση της κυβέρνησης πριν συμφωνήσουν», είπαν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συζητήσεις και επικαλούνται οι Financial Times, ο Γιάννης Βαρουφάκης «είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του, μια δήλωση που είχε ακόμη υπογραφεί από τον αντιπρόεδρο, Γιάννη Δραγασάκη».

«Μιας και υπήρχε συμφωνία, η συνάντηση έληξε και ο Σόιμπλε μαζί με αρκετούς συναδέλφους βγήκαν έξω», σημειώνεται στο άρθρο. «Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Βαρουφάκης έκανε ένα τελευταίο τηλεφώνημα στην Αθήνα για να τους πληροφορήσει σε τι είχε συμφωνήσει και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έβαλαν βέτο στη δήλωση», περιγράφουν οι Financial Times.

Το ανακοινωθέν που δεν δόθηκε τελικά ποτέ στη δημοσιότητα έλεγε:

«Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup προχώρησε σε έναν εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την ξεκάθαρη δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα τις τεχνικές εργασίες για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα προκειμένου να διερευνήσουν τις πιθανότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Αν αυτό είναι επιτυχές θα δοθεί γέφυρα χρόνου στις ελληνικές αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας τη Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου».