Μετά την εμπλοκή στο χθεσινό Eurogroup τη σκυτάλη από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη παίρνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στην κρίσιμη συνεδρίαση των επικεφαλής των ευρωπαίων εταίρων στη σκιά της διαφωνίας στη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup και αναμένεται να έχει το πρώτο τετ α τετ με την γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Αν και ένα τέτοιο ραντεβού δεν είναι κανονισμένο, θεωρείται πολύ πιθανό στο περιθώριο της Συνόδου, όπως σημείωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Πάντως, ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά συναντήσεων με ηγέτες κρατών της ΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να βρεθεί η ουκρανική κρίση και τυχόν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, στον απόηχο της κρίσιμης τετραμερούς στο Μινσκ, το ελληνικό ζήτημα θεωρείται δεδομένο ότι θα συζητηθεί εκτενώς.

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να τονίσει την ευρωπαϊκή προσήλωση της Ελλάδας, αλλά να μην δεχθεί την απαίτηση των εταίρων να ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα, που καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό στις πρόσφατες εκλογές.

Παράλληλα, αναμένεται να επιμείνει σταθερά στη θέση της κυβέρνησης για ένα πρόγραμμα γέφυρα και αλλαγή σε αναπτυξιακό πρόσημο της ασκούμενης πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που όπως σημειώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου «αποτελεί και τη νωπή λαϊκή εντολή που προέκυψε από τις κάλπες».

Παράλληλα, συνεργάτες του κ. Τσίπρα σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός ακόμα και να αποχωρήσει από τη Σύνοδο Κορυφής σε περίπτωση που οι πιέσεις για παράταση του μνημονίου και υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης από τις θέσεις της λάβουν διαστάσεις προσβολής για τη χώρα.