Επιβραδύνθηκε το Νοέμβριο η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Markit και μειώθηκαν επίσης μετά από ένα και πλέον έτος οι νέες παραγγελίες στις επιχειρήσεις.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών PMI – που διαμορφώνεται με βάση στοιχεία από χιλιάδες επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών – υποχώρησε στις 51,4 μονάδες από 52,1 μονάδες τον Οκτώβριο (κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες σημαίνει αύξηση της δραστηριότητας, ενώ οι τιμές που είναι χαμηλότερες από το 50 υποδηλώνουν μείωσή της).

«Αυτή η εξέλιξη θα απογοητεύσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλλον η Ευρωζώνη συνεχίζει να είναι στάσιμη, η πιθανότητα μίας νέας ύφεσης έχει αυξηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας Markit Κρις Γουίλιαμσον. Ο ίδιος δήλωσε ότι τα στοιχεία του PMI υποδηλώνουν μία αύξηση του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) της Ευρωζώνης κατά 0,1% έως 0,2% στο τρέχον τρίμηνο. Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 51,3 μονάδες από 52,3 μονάδες τον Οκτώβριο και ο αντίστοιχος δείκτης για τον μεταποιητικό τομέα διαμορφώθηκε στις 50,4 μονάδες από 50,6 μονάδες.

Ο σύνθετος δείκτης νέων παραγγελιών μειώθηκε στις 49,9 μονάδες, υποχωρώντας για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2013 κάτω από τις 50 μονάδες. «Αυτό σηματοδοτεί μία μείωση στη ζήτηση, οι εταιρείες “τρώνε” από τις υφιστάμενες παραγγελίες τους για να διατηρήσουν την όποια ανάπτυξη. Θα θεωρούσε κανείς ότι με τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ θα κινούνταν ανοδικά οι δείκτες, αλλά κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Γουίλιαμσον.

Πηγή ανησυχίας για την ΕΚΤ, που αντιμετωπίζει το φάσμα του αποπληθωρισμού, είναι επίσης το γεγονός ότι οι εταιρείες υπηρεσιών μειώνουν και πάλι τις τιμές τους. Ο σχετικός επιμέρους δείκτης αυξήθηκε μεν στο 46,9 μονάδες, αλλά παραμένει σταθερά κάτω από το όριο των 50 μονάδων από τα τέλη του 2011. Ο πληθωρισμός ανήλθε σε μόλις 0,4% τον Οκτώβριο, πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%. Για να αποτρέψει τη διολίσθηση της Ευρωζώνης σε αποπληθωρισμό, η ΕΚΤ διοχετεύει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, αγοράζοντας καλυμμένα ομόλογα και παρέχοντας μακροπρόθεσμα δάνεια και μία έρευνα του Ρόιτερς δείχνει ότι είναι 50 – 50 η πιθανότητα να αρχίσει η ΕΚΤ τις αγορές κρατικών ομολόγων.