Την έκθεση για την περίοδο επιτήρησης της προβληματικής εμπορικής τράπεζας Corporate Commercial Bank (CCB) παρουσίασε, σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας (ΒΝΒ) Ιβάν Ίσκροφ.

Το θέμα της CCB, η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της τον περασμένο Ιούνιο και τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εποπτείας, απασχολεί τους 230.000 αποταμιευτές της εδώ και τέσσερις μήνες, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους.

Ο επικεφαλής του κόμματος GERB, που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 5ης Οκτωβρίου, Μπόικο Μπορίσοφ μίλησε για αδράνεια και υπογράμμισε ότι η βουλγαρική οικονομία απειλείται με πέντε χρόνια ύφεσης σε περίπτωση που το Δημόσιο εξαναγκαστεί να επωμισθεί τα βάρη του ελλείμματος στο ενεργητικό της CCB, το οποίο η ΒΝΒ εκτίμησε σε 4,2 δισ. λέβα (περίπου 2,1 εκατ. ευρώ).

Την εκτίμηση του κ. Μπορίσοφ συμμερίστηκε -από το βήμα του Κοινοβουλίου- μεγάλο μέρος των υπόλοιπων κομμάτων, που δεν παρέλειψαν να επιρρίψουν, για άλλη μια φορά, ευθύνες για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπόθεση CCB στην οικονομική και την πολιτική ζωή της Βουλγαρίας, στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης του Σώματος από τον κ. Ίσκροφ δεν δόθηκε απάντηση στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη λύση (αναδιάρθρωση, εξυγίανση ή τυχόν πτώχευση) για την τύχη της CCB, η οποία επηρεάζει άμεσα το 12% της οικονομίας.

Σε τελική ανάλυση, η Βουλή ανέθεσε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να εκπονήσει τις νομοθετικές αλλαγές που θα ανοίξουν τον δρόμο για τυχόν εξυγίανση της CCB, προοπτική η οποία εκλήφθηκε ως σχετικά αβέβαιη, υπό το φως της πρότασης των βασικών μετόχων της τράπεζας και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων για την αναδιάρθρωση της CCB με την υποστήριξη της Πολιτείας.

Τα βασικά σημεία αυτής της πρότασης παρουσίασε στη Βουλή ο κ. Ίσκροφ και οι περισσότεροι ομιλητές τη χαρακτήρισαν ως απόπειρα παγίδας του Δημοσίου να πληρώσει τα «σπασμένα» για τα σκάνδαλα στη CCB.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν σήμερα από το Κοινοβούλιο, η υπηρεσιακή κυβέρνηση καλείται να επισπεύσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τη γρήγορη αποζημίωση των αποταμιευτών της CCB (τους κατόχους λογαριασμών μέχρι 100.000 ευρώ) από τον εξειδικευμένο δημόσιο φορέα της Βουλγαρίας.