Έως την Παρασκευή το κλιμάκιο της Eurostat αναμένεται να αποφασίσει πόσα δισεκατομμύρια χρεών των ΔΕΚΟ, που έμεναν έως τώρα στην… αφάνεια, θα «φορτωθούν» στις «πλάτες» του προϋπολογισμού.

Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για «έκρηξη» χρέους κατά 10% περίπου, η οποία θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την επάνοδο της χώρας στις αγορές, αλλά και την έξοδο από την επιτήρηση, ενώ άγνωστη είναι ακόμη η επίπτωση στο έλλειμμα του 2010.

Πρόσθετο «βάρος» της τάξης των 5 δισ. ευρώ περίπου εκτιμάται ότι προκαλούν στο χρέος τα swap, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα υπάρξουν και άλλα «φέσια» που αποκάλυψαν οι έλεγχοι στα δημοσιονομικά στοιχεία της περιόδου 2006-2009.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλιμάκιο της Eurostat που κατοικοεδρεύει από χθες στο Γενικό Λογιστήριο έως την Παρασκευή θα ολοκληρώσει σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά την καταγραφή του ελλείμματος με στόχο να φύγουν οι «αστερίσκοι» στην ανακοίνωση που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Οκτωβρίου.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ. Έπρεπε αφενός να πεισθεί η Eurostat ότι τα στοιχεία που της δόθηκαν είναι αξιόπιστα και, στη συνέχεια, να βρεθεί η φόρμουλα υπολογισμού: ποια χρέη προς ΔΕΚΟ που μέχρι στιγμής ήταν στην… αφάνεια πλέον θα εγγραφούν επισήμως στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης.

Αρμόδιο στέλεχος εξηγούσε χθες ότι τέθηκε ως κανόνας το 50%. Δηλαδή αν τα έσοδα που έχει μία ΔΕΚΟ δεν καλύπτουν το 50% του ενεργητικού της και δεν είναι εισηγμένη στο Χ.Α., τότε τα ελλείμματά της καταγράφονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα και τα χρέη της αντίστοιχα στο χρέος γενικής κυβέρνησης.

Τον Απρίλιο η Eurostat είχε εκτιμήσει ότι μπορεί το χρέος να αυξηθεί κατά 7% του ΑΕΠ και το έλλειμμα κατά 0,4%-0,5% αλλά τις προηγούμενες ημέρες αρμόδια στελέχη έκαναν λόγο για διεύρυνση του χρέους της τάξης του 10% του ΑΕΠ και του ελλείμματος στο 14,9%-15,1% του ΑΕΠ (από 13,8% επισήμως σήμερα).

Πάντως χθες, στέλεχος που μετέχει στις συνομιλίες ανέφερε ότι το έλλειμμα δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από το 14,5% του ΑΕΠ… Ωστόσο, τα μηνύματα είναι μεικτά. Άλλοι παράγοντες εξηγούν ότι αυτό που μετράται είναι η επιπλέον επιβάρυνση.

Δηλαδή, ήδη στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού υπάρχει πρόβλεψη για καταπτώσεις εγγυήσεων ΔΕΚΟ αξίας 2,4 δισ. ευρώ τη διετία 2010-2011. Το ζήτημα, προσθέτουν, είναι αν η «τρύπα» είναι μεγαλύτερη από το ποσό αυτό, αν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα ή αν ανοίγει ο δρόμος επιμήκυνσης.

Όσο για το ποιες ΔΕΚΟ είναι υποψήφιες προς… ένταξη, είναι οι συγκοινωνιακές επιχειρήσεις, δηλαδή ο ΟΣΕ, η ΕΘΕΛ, ο ΗΣΑΠ, ο ΗΛΠΑΠ, ο ΟΑΣΑ, η ΜΕΤΡΟ ΑΕ και η ΤΡΑΜ ΑΕ, καθώς και οι αμυντικές εταιρείες του δημοσίου, η ΕΑΒ και η ΕΑΣ.

Πηγή: capital.gr