Παρά την νέα δανειακή σύμβαση και το κούρεμα του χρέους της κατά 53,5% παραμένουν έντονες είναι οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2015 οπότε και ολοκληρώνεται το δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Οι φόβοι αυτοί καταγράφηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην προχθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup και το ενδεχόμενο αυτό αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και των 16 ομολόγων του.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξασφάλισε τη ρητή δέσμευση των εταίρων μας ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα για όσο χρειαστεί μέχρι να καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές για άντληση κεφαλαίων.

Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή αναφορά του κ. Βενιζέλου κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα, σύμφωνα με την οποία η επιστροφή στις αγορές πρέπει να θεωρείται βεβαιότητα ανεξαρτήτως του χρόνου που θα επιτευχθεί αυτή η επιστροφή αυτή.

Η καθυστέρηση αυτή έχει απασχολήσει έντονα ως ενδεχόμενο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών καθώς έχει άμεσο αντίκτυπο και στη λειτουργία του ειδικού λογαριασμού.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που βρίσκεται πολύ κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν έκρυψε την ανησυχία του, καθώς αυτό θα σημαίνει ότι θα έχει καθυστερήσει η επίτευξη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα και άρα η χώρα μας θα εξακολουθήσει να παραμένει δεσμευμένη και απόλυτα εξαρτημένη από τη χρηματοδότηση της τρόικας.

Επιπλέον, η μετάθεση της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές για άγνωστο πότε, εκτιμάται ότι θα έχει και πολιτικό αντίκτυπο καθώς μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση στους πολίτες ότι οι θυσίες τους δεν πιάνουν τόπο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Βενιζέλος έχει δώσει σαφή εντολή προς τους συνεργάτες του να τρέξουν και να υλοποιήσουν άμεσα τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς ώστε να επέλθει τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.