Η φετινή ΔΕΘ σημαδεύτηκε, θα έλεγε κανείς, από μια πρωτοφανή – για την ελληνική πολιτική κουλτούρα – σύγκλιση απόψεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ως προς τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.

*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξαν, ουσιαστικά, ότι δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από τη μέγγενη των μνημονίων και πραγματική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, χωρίς την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. Η διαφαινόμενη πολιτική σύγκλιση ως προς το που πρέπει να βαδίσει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, είναι σαφώς ένα θετικό βήμα. Ωστόσο, πέρα από τα λόγια, χρειάζονται και πράξεις.

Ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει τώρα από την κυβέρνηση να μετατρέψει την πολιτική βούληση σε δράσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των εμποδίων που αποτρέπουν την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών.

Ταχεία προώθηση των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και έγκαιρο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, αναπροσαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, ριζικές αλλαγές για αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση και λιγότερη γραφειοκρατία, απλοποίηση και αποσαφήνιση του κανονιστικού πλαισίου για τις επενδύσεις, επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης και αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι οι βασικές προτεραιότητες στις οποίες θα πρέπει να εστιάσει τώρα η κυβέρνηση. Αν επιτύχει, η χώρα θα καταφέρει να φθάσει νωρίτερα στην έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

Αν όχι, θα πρέπει να προσπαθήσουν οι επόμενοι. Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος που πρέπει ακολουθήσει η χώρα είναι πλέον ξεκάθαρος. Όσο πιο γρήγορα κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση, με έργα και όχι με λόγια, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η λύτρωση από τα μνημόνια και – κυρίως – η εμπιστοσύνη, η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο.

Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος