Κούρεμα πολλών ταχυτήτων έρχεται στο εφάπαξ του Δημοσίου και άλλων ταμείων πρόνοιας με το νέο σύστημα υπολογισμού που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Οι απώλειες ξεκινούν από 13,26% και φτάνουν έως και 27% για όσους αποχώρησαν με σύνταξη ως 1/9/2013 και μετά. Λιγότερα θα χάσουν όσοι πρόλαβαν την έξοδο ως τις 31/12/2013, ενώ όσοι αποχώρησαν από 1/1/2014 και μετά και κυρίως όσοι θα αποχωρούν στα επόμενα έτη (2016, 2017, 2018 κλπ) θα έχουν μεγαλύτερες απώλειες, αναφέρει το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Σε λίστα αναμονής είναι 65.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι περιμένουν το εφάπαξ ως και 2,5 χρόνια. Οι νέες πληρωμές, αν όλα εξελιχθούν ομαλά και κλείσει η αξιολόγηση, αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το Σεπτέμβριο. Τότε θα είναι έτοιμο το Ταμείο Πρόνοιας να τρέξει το νέο σύστημα, ενώ το κρισιμότερο όλων είναι να πάρει και την έξτρα χρηματοδότηση ύψους 350 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του από τα χρωστούμενα εφάπαξ.

Με το νέο σύστημα το εφάπαξ θα υπολογίζεται με δύο τρόπους:

1. Για το διάστημα ασφάλισης ως τις 31/12/2013 το βοήθημα θα είναι ίσο με το 60% του μέσου όρου των αποδοχών των 5 τελευταίων ετών και θα πολλαπλασιάζεται με το σύνολο των ετών εργασίας.

2. Για το διάστημα ασφάλισης από 1/1/2014 και εφεξής το εφάπαξ θα ισοδυναμεί με την επιστροφή των εισφορών που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι (Δημοσίου, ΔΕΚΟ, Τραπεζών και Ταμείων Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα). Για τον υπολογισμό του ποσού που δικαιούται ο ασφαλισμένος από την 1/1/2014 και μετά προβλέπεται η εφαρμογή νέου μαθηματικού τύπου που θα υπολογίζει την επιστροφή εισφορών ανάλογα με τη μεταβολή των μισθών.

Πρέπει να ξέρετε:

*Το εφάπαξ θα είναι μικρότερο κάθε χρόνο με το νέο τρόπο υπολογισμού καθώς θα επιστρέφονται οι εισφορές για το διάστημα ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά
*Έξτρα μειώσεις για Ταμεία που είχαν «κοινωνικό πόρο» όπως τω ν δημοτικών υπαλλήλων που πλήρωναν εισφορά 1% αντί 4%
*Πώς θα υπολογίζεται το βοήθημα με το 60% του μέσου όρου των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας
*Το μυστικό των μισθολογικών κλιμακίων που είχαν οι υπάλληλοι μέχρι το 2011
*Πότε και πώς οι περικοπές καταλήγουν να είναι μεγαλύτερες για όσους έχασαν 1 ή 2 μισθολογικά κλιμάκια

kadhf