Μια εταιρεία στο εξωτερικό παρασκεύασε μπύρα από ανακυκλώσιμο νερό, που προέρχεται από το ντους και το πλυντήριο πιάτων, με στόχο να επιστήσει την προσοχή στο θέμα της λειψυδρίας και της επαναχρησιμοποίησης του νερού.

Η νέα μπύρα ονομάζεται Epic OneWater Brew και παράγεται από την Epic Cleantec, σύμφωνα με το CNN. Ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της, Aaron Tartakovsky, σχολίαζοντας την ιδέα πίσω από το εγχείρημα, είπε πως «τα κτίρια παγκοσμίως χρησιμοποιούν το 14% όλου του πόσιμου νερού». «Έτσι, σχεδόν κανένα κτίριο δεν επαναχρησιμοποιεί αυτό το νερό, αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Πρόκειται για ένα «τραγανό ποτό με ελαφρύ σώμα» που προέρχεται από τη Γερμανία και σύμφωνα με την εταιρία παρασκευάστηκε με ανακυκλωμένο γκρίζο νερό από το Fifteen Fifty, μια πολυτελής πολυκατοικία 40 ορόφων στο Σαν Φρανσίσκο.

Ωστόσο, δεν διατίθεται στα καταστήματα, γιατί οι νόμοι απαγορεύουν τη χρήση ανακυκλωμένων λυμάτων σε εμπορικά ποτά.

Πώς παράγεται η Epic OneWater Brew

Η εταιρία Epic Cleantec εξοπλίζει κτίρια με σύστημα ανακύκλωσης νερού, εξαλείφοντας την ανάγκη απόρριψης λυμάτων σε αποχετευτικό δίκτυο. Το σύστημα ανακυκλώνει έως και το 95% των λυμάτων, είτε αυτό που είναι γνωστό ως μαύρο νερό, που προέρχεται από τουαλέτες, είτε γκρίζο νερό, που προέρχεται από νεροχύτες, πλυντήρια ρούχων, μπανιέρες και ντους.

Για να γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία, χρησιμοποιεί βιολογική επεξεργασία για την απομάκρυνση της οργανικής ύλης, έπειτα μικροδιήθηση μέσω μεμβρανών πάχους μόλις 0,04 microns, περίπου 0,05% του πάχους μιας ανθρώπινης τρίχας, και μετά απολυμάνει με υπεριώδη ακτινοβολία και χλώριο, που καθιστά το νερό ασφαλές για επαναχρησιμοποίηση σε μη πόσιμες εφαρμογές όπως το ξέπλυμα της τουαλέτας, το πότισμα και το πλύσιμο ρούχων.

Έτσι, το 2022 η εταιρία ξεκίνησε τη δημιουργία της μπύρας με ανακυκλώσιμο νερό για τους συμμετέχοντες σε ένα συνέδριο για τις βιώσιμες τεχνολογίες κτιρίων.

«Καταλήξαμε να παράγουμε λίγο περισσότερα από 7.000 κουτιά, όχι ως εμπορικό προϊόν, αλλά ως εκπαιδευτική προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά ο Tartakovsky.