Μια δραματική επιχείρηση διάσωσης δεκάδων φαλαινών στήθηκε στην παραλιακή πόλη Ντάνσμπορο, νότια του Περθ της Αυστραλία.

Ειδικοί και εθελοντές που βρέθηκαν στην περιοχή για να βοηθήσουν τα κήτη να επιστρέψουν στη θάλασσα, και όπως αναφέρει το SkyNews, κατάφεραν να σώσουν 130 φάλαινες από τις συνολικά 160 που «ξεβράστηκαν» στην παραλία, ενώ 28 δεν τα κατάφεραν.

Ωστόσο, η επιχείρηση διάσωσης συνεχίστηκε από αέρος με drone, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος οι φάλαινες να επιστρέψουν στην ακτή.

Το μυστήριο πίσω από το φαινόμενο

Τα ποσοστά επιβίωσης των φαλαινών που βγαίνουν στις ακτές είναι χαμηλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς τα ζώα «μπορούν να επιβιώσουν μόνο για περίπου έξι ώρες στη στεριά».

Όπως και άλλα είδη φαλαινών, οι φάλαινες – πιλότοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικές και συχνά προσέχουν η μία την άλλη, ειδικά εάν ένα μέλος της ομάδας αρρωστήσει ή τραυματιστεί. Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτή η φροντίδα είναι επικίνδυνη για την ομάδα, όταν το μέλος καταλήξει κοντά στην ακτή κι όχι στην ανοιχτή θάλασσα, παρασύροντας τα κήτη στα αβαθή.