Ένας βράχος από τη Γη εκτοξεύτηκε πριν από 10.000 χρόνια στο διάστημα και έπειτα επέστρεψε πίσω, με τους επιστήμονες να τον ονομάζουν περιπαικτικά «μετεωρίτη μπούμερανγκ».

Η επιστημονική του ονομασία είναι NWA 13188, δηλαδή Βορειοδυτική Αφρική (NWA), επειδή ανακαλύφθηκε το 2018 στην έρημο Σαχάρα και μάλιστα φέρει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Daily Mail, σχετική έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille στη Γαλλία και διαπίστωσαν ότι το αντικείμενο έχει σύνθεση από στοιχεία που βρίσκονται στον φλοιό της Γης και στο ηφαιστειακό πέτρωμα, αλλά και στοιχεία που εμφανίζονται μόνο όταν εκτίθενται σε ενεργητικές κοσμικές ακτίνες στο διάστημα.

Έτσι, πιστεύουν ότι ο βράχος εκτοξεύτηκε στο διάστημα από μια πρόσκρουση αστεροειδούς πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Η ανάλυση, με επικεφαλής τον Jérôme Gattacceca, ανέφερε ότι ο βράχος έχει μια «συνολική σύνθεση βασαλτικού ανδεσίτη» που βρίσκεται σε ηφαιστειακά πετρώματα σε όλη την υδρόγειο.

Κυριαρχείται επίσης από πλαγιόκλαστα, ένα σκουρόχρωμο ορυκτό, που φέρει αλουμίνιο και πυροξένιο και για το οποίο οι επιστήμονες είπαν ότι έχει προκαλέσει συζήτηση ότι ο «διαστημικός βράχος» δεν είναι μετεωρίτης. Ωστόσο, ορισμένα σημεία πάνω στον βράχο είναι πιο ανοιχτόχρωμα, γεγονός που είναι δυνατό μόνο εάν έχει αλληλεπιδράσει με τις κοσμικές ακτίνες στο διάστημα.

Ο Gattacceca και η ομάδα του βρήκαν ανιχνεύσιμα ισοτοπικά αποτυπώματα όπως το βηρύλλιο-3, το ήλιο-10 και το νέο-21 στο NWA 13188 ενώ οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια επίστρωση κρούστας σύντηξης στο βράχο, η οποία σχηματίζεται όταν οι μετεωρίτες εκτοξεύονται στην ατμόσφαιρα της Γης και ταξιδεύουν στο έδαφος.

«Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι ο NWA 13188 είναι ένας μετεωρίτης, ο οποίος εκτοξεύτηκε από τη Γη και αργότερα επαναπροστέθηκε στην επιφάνειά της», δήλωσε ο Gattacceca.