Η κλιματική κρίση «απειλεί» την μπίρα. Στο Βέλγιο τον περασμένο Αύγουστο υπήρξε μεγάλο «κύμα» ανησυχίας, αλλά τώρα νέα έρευνα έρχεται να ανοίξει και πάλι το συγκεκριμένο κεφάλαιο. Σε ευρείες γραμμές, υποστηρίζει πως το αγαπημένο ποτό θα γίνει ακριβότερο, αλλά θα αλλάξει και η γεύση του.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως με την επιβάρυνση του κλίματος, οι καλλιέργειες λυκίσκου δεν αποδίδουν όπως στο παρελθόν κι ως εκ τούτου η πτώση της ποσότητας και της ποιότητας λόγω των περιόδων ξηρασίας που θα ενταθούν στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών.

Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για υψηλής ποιότητας λυκίσκο έχει αυξηθεί λόγω της έκρηξης των craft μπιρών. Ωστόσο, οι εκπομπές αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη θέτουν τη βιομηχανία σε κίνδυνο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ποιες χώρες θα επηρεαστούν

Σύμφωνα με την έρευνα, «παρατηρείται μείωση της ποιότητας και της ποσότητας του παραδοσιακού αρωματικού λυκίσκου σε όλη την Ευρώπη και για αυτό απαιτούνται επείγοντα μέτρα προσαρμογής της στην αγορά», όπως αναμεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, αναφέρει πως «όλα τα σενάρια προέβλεπαν μείωση των αποδόσεων λυκίσκου μεταξύ 12% και 35% κατά την περίοδο 2021-2050 σε όλες τις μεγάλες περιοχές καλλιέργειάς του στην Ευρώπη».

Η Βρετανία θα είναι μία από τις χώρες που θα «βιώσει» αυτές τις αλλαγές, ενώ οι ισχυρότερες μειώσεις στην παραγωγή λυκίσκου θα γίνουν αισθητές στη Σλοβενία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, αναφέρεται στην έκθεση.

Οι συντάκτες της έρευνας δήλωσαν ότι οι αγρότες θα πρέπει να βρουν τρόπους «προσαρμογής» για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες. Η μπίρα είναι το τρίτο πιο δημοφιλές ποτό στον κόσμο μετά το νερό και το τσάι.